2014-03-13 16:26Pressmeddelande

Biljettsläpp för nyskrivna operan Blanche & Marie

Blanche & Marie är en nyskriven opera av Mats Larsson Gothe och Maria Sundqvist som NorrlandsOperan har beställt speciellt för Kulturhuvudstadsåret. Operan tar sin utgångspunkt i Per Olov Enqvists roman Boken om Blanche och Marie och handlingen kretsar kring nobelpristagaren Marie Curie och hennes väninna och assistent Blanche Wittman.


Biljettsläpp 14 mars. Urpremiär 10 oktober 2014.

I romanen Boken om Blanche och Marie väver Per Olov Enquist en historia kring fyra gestalter i förra sekelskiftets Paris. I centrum står Blanche Wittman, en gång världens mest kända mentalpatient och Marie Curie, dubbel nobelpristagare men utstött på grund av otillåten kärlek.


I NorrlandsOperans uppsättning Blanche & Marie görs rollen som Marie Curie av NorrlandsOperans egen Susanna Levonen och rollen Blanche Wittman sjungs av Charlotta Larsson.

Regissör är Elisabet Ljungar:
– Operan handlar om förhållandet mellan kärlek och död. Radiumstrålningens omvälvande men förtärande kraft jämförs och liknas vid mänsklig, passionerad kärlek. Kärlek och passion i vid bemärkelse - till en vän eller till en partner, till ett hängivet arbete, till konsten - till livet, säger Elisabet Ljungar.

Musiken är skriven av Mats Larsson Gothe, som NorrlandsOperan tidigare anlitat som tonsättare bl.a. för operan Poet and Prophetess som hade sin succéartade urpremiär i Umeå 2008.

– Hur gestaltar man kärlekens innersta väsen i musik? Radiumstrålningens förtärande kraft? Hysterin? I Blanche och Marie har jag försökt att använda hela mitt register och skapat en musik som spänner från det vackraste jag någonsin skrivit till det mest dramatiska. Per Olov Enquists text, omvandlad till musikdramatik av Maria Sundqvist, har frigjort min musikaliska fantasi där jag i tätt samarbete med regissören Elisabet Ljungar skapat ett drömspel som förhoppningsvis inte kommer att lämna någon oberörd, säger Mats Larsson Gothe.

Blanche Wittman togs som ung in som patient på sjukhuset La Salpêtrière i Paris. Hennes läkare var J M Charcot, världskänd som den förste att använda hypnos i sin behandling av kvinnor som led av det man kallade hysteri. Blanche blev hans favoritpatient och hett åtrådda. När Charcot dog blev Blanche frisk och började arbeta som assistent till den polsk-franska nobelpristagaren Marie Curie. De blev förtrogna och Blanche tog del av Maries olycka när hennes kärleksaffär med den gifta kollegan Paul Langevin gjorde skandal samtidigt som Marie fick sitt andra nobelpris för sin upptäckt av radium. Blanche dog 1913, svårt sargad av den radioaktiva strålning hon utsatts för.


KONSTNÄRLIGT TEAM
Tonsättare Mats Larsson Gothe
Libretto Maria Sundqvist
Dirigent Niklas Willén
Regissör Elisabet Ljungar
Kostymdesign Annsofie Östbergh Nyberg
Ljusdesign Thorsten Dahn
Scenografi Jan Lundberg
Koreograf Ambra Succi

SOLISTER
Marie Curie Susanna Levonen
Blanche Wittman Charlotta Larsson
Jean Martin Charcot Gabriel Suovanen
Jean Avril Miriam Treichl
Paul Langevin Kosma Ranuer
Pierre Curie Karl Rombo
Eusapia Palladino/Jeanne Langevin Maria Streijffert
Gilles de Tourette/Svante Arrhenius Ulrik Qvale
Babinskij (meddelas senare)

NorrlandsOperans Symfoniorkester
NorrlandsOperans Kör

Föreställningsdatum: 10.10, 12.10, 14.10, 16.10, 18.10, 22.10, 25.10 2014.

I samarbete med Umeå Kulturhuvudstad 2014, www.umea2014.se

Läs mer: www.norrlandsoperan.se

NorrlandsOperan är ett scenkonsthus i Umeå som rymmer egen symfoniorkester,
opera, dans, musik och konst samt egna verkstäder och ateljéer. I verksamheten
ingår också festivalerna MADE och Umeå Jazzfestival samt turnéer och samarbeten
på olika håll i regionen, nationellt och internationellt.


Om Norrlandsoperan

Norrlandsoperan grundades 1974. Under åren har vi utvecklats från en regional operaensemble till ett scenkonsthus med regionalt uppdrag och mycket bred verksamhet. I Norrlandsoperan ingår symfoniorkestern och avdelningar för opera, dans, musik samt Vita kuben, vårt rum för samtida konst. Vi har egna tillverkande verkstäder och ateljéer samt ett eget biljettkontor.


Kontaktpersoner

Britta Amft
Producent operaavdelningen
Britta Amft
Robert Dahl Norsten
Producent operaavdelningen
Robert Dahl Norsten
Birgit Berndt
Danschef
Birgit Berndt
Minna Lindahl
Producent dansavdelningen
Minna Lindahl
Linda Wiklund
Producent dansavdelningen
Linda Wiklund
Clara West
Danskonsulent i Västerbotten
Clara West
Markus Falck
Producent musikavdelningen
Markus Falck