2017-06-29 10:22Pressmeddelande

Biljettsläpp för 50-årsjubilerande Umeå Jazzfestival

null

Nu släpper vi biljetterna till den femtionde upplagan av Umeå Jazzfestival som går av stapeln 25-29 oktober. Den anrika 50-åringen firas med ett jubileumsår som sträcker sig ända fram till nästa års festival.

I det årslånga firandet ingår det storslagna jubileumsprojektet 50th Edition Jazz Orchestra som intar Idunscenen i Umeå Folkets hus lördag 28 oktober. Här framträder flera improvisationsmusiker som alla tagit stora intryck av Umeås jazzmusikaliska arv och lagt till sina egna unika kvaliteter.

50th Edition Jazz Orchestra leds av saxofonisten och umeåsonen Jonas Knutsson med husbandet Emsing Trash Orchestra. Jonas Knutsson har fått fria tyglar att kreera konserten som innehåller allt från solos, duos och smågrupper till storbandsformat. Publiken kan se fram emot musik skapad av såväl stadens egna musiker som av legendarer som passerat revy under festivalåren; Berndt och Thor Egerbladh, Lars Lystedt, Umeå Big Band, Sten och Staffan Öberg, Lars-Göran Ulander, Mats Gustafsson för att nämna några.

Fler höjdpunkter i årets program 
Trumpetaren Ambrose Akinmusier, den nya amerikanska stjärnan som upptäcktes för ett par år sedan och som idag har vunnit alla prestigefyllda jazzpriser och prytt massor av magasinsomslag. Artisten Natasha Atlas, sångerskan som utmanar traditionerna med sin syntes av västerlandets och mellanösterns musik. Trion Omar Sosa & Trilok Guru & Paolo Fresk som skapar vacker musik som blandar afrokubanska- och västindiska rytmer, marockanska stämningar, hip-hopattityd med stänk av den indiska läkekonsten ayurveda.

Dessutom Christoph Irniger PILGRIM, Anna Högberg Attack!, Sinikka Langeland and Phronesis, Yemen Blues, Sara Riedel, Lina Nyberg möter NorrlandsOperans Symfoniorkester och många fler. Läs mer: www.umeajazzfestival.se

En av Skandinaviens äldsta festivaler
Umeås jazzmusikliv har en unik historia som sträcker sig långt mer än ett halvt sekel bakåt i tiden. Sedan starten 1968 är Umeå Jazzfestival en av stadens musikaliska höjdpunkter med ett anseende som en Skandinaviens äldsta och mest respekterade festivaler. 

- Umeå har närt framväxten av en vital klubbscen med flaggskeppet Umeå JazzStudio, en av landets ledande livejazzscener sedan 1977, och fostrat en rad vassa musiker, flera med internationell lyskraft. Dessutom har vi en stor och trogen publik. Allt detta sammantaget gör Umeå till en fantastisk musikmetropol som både svänger, inspirerar och skapar plats för utveckling och nya idéer, säger Lennart Strömbäck som är konstnärlig ledare sedan 1991.

Festivalen inleds på NorrlandsOperan – som också har rollen som arrangör – och avslutas på Umeå JazzStudio. Från torsdag till söndag förläggs merparten av konserter till Umeå Folkets Hus olika scener.

Följ festivalen på: www.umeajazzfestival.se

Presskontakt:
helene.safstrom@norrlandsoperan.se

-------------------------------------------------------------

NorrlandsOperan är ett scenkonsthus i Umeå som rymmer egen symfoniorkester,
opera, dans, musik och konst samt egna verkstäder och ateljéer. I verksamheten
ingår också MADE och Umeå Jazzfestival samt turnéer och samarbeten
på olika håll i regionen, nationellt och internationellt. 
Läs mer: www.norrlandsoperan.se


Om Norrlandsoperan

Norrlandsoperan grundades 1974. Under åren har vi utvecklats från en regional operaensemble till ett scenkonsthus med regionalt uppdrag och mycket bred verksamhet. I Norrlandsoperan ingår symfoniorkestern och avdelningar för opera, dans, musik samt Vita kuben, vårt rum för samtida konst. Vi har egna tillverkande verkstäder och ateljéer samt ett eget biljettkontor.


Kontaktpersoner

Britta Amft
Producent operaavdelningen
Britta Amft
Robert Dahl Norsten
Producent operaavdelningen
Robert Dahl Norsten
Birgit Berndt
Danschef
Birgit Berndt
Minna Lindahl
Producent dansavdelningen
Minna Lindahl
Linda Wiklund
Producent dansavdelningen
Linda Wiklund
Clara West
Danskonsulent i Västerbotten
Clara West
Markus Falck
Producent musikavdelningen
Markus Falck