2013-12-11 10:45Pressmeddelande

Beethovens nio kompas av nio nya – och en korv

null

I januari 2014 hyllar NorrlandsOperan en av historiens största kompositörer med konsertserien Beethoven & Beyond. Beethovens alla nio symfonier framförs i nummerordning av NorrlandsOperans Symfoniorkester, en kavalkad som delas upp på fyra tillfällen. Som komplement spelas lika många nyskrivna verk av samtida tonsättare och en särskild "Beethovenkorv" tas fram! Första konserten spelas 11 januari 2014.

De nio svenska tonsättarna deltar med sin nyskrivna musik beställd av NorrlandsOperan för detta tillfälle. Begreppet "beyond" anspelar på dessa nya verk och är tänkt att ge en samtida kommentar till Beethovens symfonier. Musiken uruppförs i samband med konserterna.

Tonsättarna är: B Tommy Andersson, Tobias Broström, Kim Hedås, Fredrik Högberg, Mats Larsson Gothe, Katarina Leyman, Kent Olofsson, Sven-David Sandström och Mirjam Tally.

– De finns på plats redan denna vecka (50) på NorrlandsOperan torsdag–lördag för repetitioner.

Den musikaliska delen är inte allt
I samband med den första konserten 11 januari kommer till exempel det vanliga pausfikat att vara utbytt till en särskilt framtagen "Beethovenkorv"! En riktig delikatess, som gourmeterna på delikatessbutiken DUÅ i Umeå tagit fram – i samarbete med NorrlandsOperans Symfoniorkester.

I vårt utställningsrum Vita kuben, kommer det även att finnas en Beethovenutställning, med manuskript, en kopia av Beethovens dödsmask och annat.

Dessutom är Beethovenexperten Åke Holmquist på plats inför varje konsert, han föreläser samt signerar den stora biografi om Beethoven som han skrivit. Åke håller även i introduktionerna innan varje konsert.

Beethoven & Beyond på NorrlandsOperan i januari blir en rivstart på kulturhuvudstadsåret 2014 och ingår som den första av våra sju Årstidskonserter.

....................................................................................................................................................................

Beethoven & Beyond
TID lör 11.1, tors 16.1, lör 18.1, 23.1
PLATS NorrlandsOperan Konsertsalen

....................................................................................................................................................................

8 av tonsättarna är på plats på NorrlandsOperan redan nu, tors–lör v 50. Möjlighet till intervju finns från ca kl 13.00. Fota och filma under repetitioner är möjligt från ca kl 10.00. Kontakta marknadsavdelningen för att boka intervjutid. 

Torsdag 12.12; Kent Olofsson, Fredrik Högberg, Mirjam Tally
Fredag 13.12; B Tommy Andersson, Tobias Broström
Lördag14.12; Kim Hedås, Mats Larsson Gothe, Katarina Leyman.

OBS: Sven-David Sandström är inte här denna vecka.Läs mer: www.norrlandsoperan.se

NorrlandsOperan är ett scenkonsthus i Umeå som rymmer egen symfoniorkester,
opera, dans, musik och konst samt egna verkstäder och ateljéer. I verksamheten
ingår också festivalerna MADE och Umeå Jazzfestival samt turnéer och samarbeten
på olika håll i regionen, nationellt och internationellt.


Om Norrlandsoperan

Norrlandsoperan grundades 1974. Under åren har vi utvecklats från en regional operaensemble till ett scenkonsthus med regionalt uppdrag och mycket bred verksamhet. I Norrlandsoperan ingår symfoniorkestern och avdelningar för opera, dans, musik samt Vita kuben, vårt rum för samtida konst. Vi har egna tillverkande verkstäder och ateljéer samt ett eget biljettkontor.


Kontaktpersoner

Britta Amft
Producent operaavdelningen
Britta Amft
Robert Dahl Norsten
Producent operaavdelningen
Robert Dahl Norsten
Birgit Berndt
Danschef
Birgit Berndt
Minna Lindahl
Producent dansavdelningen
Minna Lindahl
Linda Wiklund
Producent dansavdelningen
Linda Wiklund
Clara West
Danskonsulent i Västerbotten
Clara West
Markus Falck
Producent musikavdelningen
Markus Falck