2017-11-28 07:30Pressmeddelande

Årets MADE – en fest i arkitekturens tecken

null

Det grävs, rivs och byggs överallt - ett kärt samtalsämne bland umeåborna. Årets MADE-fest är fyllt av akter på det aktuella temat arkitektur och moral. Besökarna får ta del av ett heldagsprogram - från frukost och stadsvandring till eftermiddagsfilm, scenkonst och barhäng i NorrlandsOperans nyrenoverade foajé. MADE går av stapeln lördag 2 december.

_____________

Vill du bevaka årets MADE? För att delta i Frukost & Stadsvandring behöver vi din föranmälan senast 29 november. Kontakta: helene.safstrom@norrlandsoperan.se.
____________

– Få saker väcker så starka känslor som nya byggnader, hus som rivs och hela stadsdelar i förvandling. Det speciella med arkitektur är att det är en konstform integrerad i samhället. Vi konfronte­ras dagligen med intryck från gatan där vi bor, arbetsplatsen, skolor, affärscentrum, institutio­ner och andra offentliga platser, säger Helena Wikström, konstnärlig ledare för årets MADE. 

MADE är en fest där samtida frågeställningar, perspektiv och händelser får ta plats. Årets heldagsprogram är fyllt av akter som på olika sätt kommenterar, hanterar eller gestaltar temat arkitektur och moral. 

Programmet startar med frukost på NorrlandsOperan direkt följt av en skräddarsydd stadsvandring som leds av tre studenter från Arkitekthögskolan – Gaia Crocella, Sara Zetterlund och Liv Storla. På eftermiddagen och kvällen fortsätter MADE-festen med bland annat film, performance och konserter. 

Här är några av årets akter
Konstnären Jasmina Cibic föreläser och visar sin film som undersöker hur konst och arkitektur använts för att skapa politiska värden. Gruppen Apartment House spelar experimentell och avantgardistisk musik av George Maciunas. Författaren och elektronmusikern Pär Thörn ger sin performance Utplåna dåtiden! om hur modernismen blir ett sätt att återförtrolla den gråa vardagsverkligheten i en liten stad i Sverige. Sångerskan Patty Waters framför en soloföreställning där hon testar gränserna för den mänskliga röstens uttrycksmöjligheter. 

Kvällen avslutas med en stand up-performance av Peré Faura, Striptease. Här ställs teaterns och stripteasens konventioner sida vid sida för en naken jämförelse. Vem är det som i slutänden blir avklädd – är det aktören eller åskådaren? "Publiken kommer att få bekanta sig med sin egen moraliska blick", säger Helena Wikström.

DJ i operans nyrenoverade bar och foajé
Kvällens DJ Malte Dahlberg fyller operans nyrenoverade foajé med experimentell musik: ambient, field recordings och samtida konstmusik. Malte har tidigare studerat vid Arkitekthögskolan i Umeå och intresserar sig för rums– och materialakustik, långsamma musikaliska rörelser, vardagsljud och ljud som maktmedel. 


MADE - Architecture and Morality

Lördag 2 december 2017

Program:

09.30-11.30 Frukost & Stadsvandring (NorrlandsOperans foajé).

14.00-16.00 Filmvisning och performance lecture med Jasmina Cibic (B-salen).

18.30-19.30 Konsert med Apartment House (Teatern).

20.00-20.45 Performance av Pär Thörn (B-salen).

21.00-22.30 Konsert med Patty Waters (Teatern).

23.00-00.00 Stand up-performance med Peré Faura: Stiptease  (Black Box).

Hela kvällen i Norrlandsperans bar: DJ Malte Dahlberg 

_______________

MUSIC. ART. DANCE. EXPERIENCE. – MADE ÄR MYCKET AV ALLT! MADE är en fest fylld av oväntade upplevelser och spännande konstnärliga möten. En fest för jämställdhet, mångfald och tillgänglighet. En fest med lokal förankring och samverkan. En fest där massor av kulturuttryck ger balans mellan det fria- och det professionella kulturlivet. Två gånger per spelår arrangeras MADE – varje gång fylld av konst, dans och musik på ett nytt aktuellt tema. Läs mer här.

Följ MADE på facebook
Presskontakt & ackreditering: helene.safstrom@norrlandsoperan.se

______________

NorrlandsOperan är ett scenkonsthus i Umeå som rymmer egen symfoniorkester,
opera, dans, musik och konst samt egna verkstäder och ateljéer. I verksamheten
ingår också MADE och Umeå Jazzfestival samt turnéer och samarbeten
på olika håll i regionen, nationellt och internationellt. 
Läs mer: www.norrlandsoperan.se


Om Norrlandsoperan

Norrlandsoperan grundades 1974. Under åren har vi utvecklats från en regional operaensemble till ett scenkonsthus med regionalt uppdrag och mycket bred verksamhet. I Norrlandsoperan ingår symfoniorkestern och avdelningar för opera, dans, musik samt Vita kuben, vårt rum för samtida konst. Vi har egna tillverkande verkstäder och ateljéer samt ett eget biljettkontor.


Kontaktpersoner

Britta Amft
Producent operaavdelningen
Britta Amft
Robert Dahl Norsten
Producent operaavdelningen
Robert Dahl Norsten
Birgit Berndt
Danschef
Birgit Berndt
Minna Lindahl
Producent dansavdelningen
Minna Lindahl
Linda Wiklund
Producent dansavdelningen
Linda Wiklund
Clara West
Danskonsulent i Västerbotten
Clara West
Markus Falck
Producent musikavdelningen
Markus Falck