SVT-premiär, succéroman och housekultur i fullspäckad septembervecka på Norrlandsoperan i Umeå.
Charlotte Engelkes föreställning Transplantation hade premiär på Norrlandsoperan i november 2021 och hyllades av både press och publik. Den spelades in av SVT här på Norrlandsoperan i februari 2022 och finns att se på SVT Play från och med 23 september, och på SVT2 kl 20.10 den 24 september.
Patrik Svenssons Augustpris-belönade roman Ålevangeliet har bearbetats till ett operaoriatorium och nu är det äntligen dags för verket att spela i Umeå. Musiken är skriven av Emmy Lindström och librettot av Stina Oscarson. Föreställningen hade urpremiär på Folkoperan våren 2022 och den spelas fyra gånger i Norrlandsoperans konsertsal 22, 23 samt 24 september.
Recensionsbilder bifogas i presskit.
Recensionsbiljetter: biljetter@norrlandsoperan.se
Föreställningen Ålevangeliet är en samproduktion med Folkoperan, Riksteatern, Norrlandsoperan och Malmö Live. Den genomförs i samarbete med Umeå Teaterförening och Sensus. Föreställningen sjungs på svenska och är 1 tim 45 min lång inklusive en paus på 30 min.
Utsålt dansverk - Festen – Viktor Fröjd
Med housekulturen som outtömlig inspirationskälla skapar koreografen och danskonstnären Viktor Fröjd ett verk som får publiken att gå in, men dansa ut. Placerad mitt i verket, tillsammans med sceniska installationer och tre housedansare, är publiken en del av Festen – en houseklubb förklädd till föreställning. Till musik av DJ Cheza och med master of cermony Yared är Festen en hommage till streetdanscommunityt – en kultur som vill bejaka allas olikheter och hyllar dansen som uttrycksmedel. Föreställningen spelas 22 och 23 september, efterfest med DJ och klubb på Elektra den 23 september. Den 25 september görs Festen på Sara kulturhus i Skellefteå.
Viktor Fröjd finns tillgänglig för intervjuer från torsdag morgon. Kontakta producent minna.lindahl@norrlandsoperan.se för intervju.
Recensionsbiljetter: biljetter@norrlandsoperan.se.
Recensionsbilder bifogas i presskit.
Norrlandsoperan grundades 1974 som en liten operaensemble och har under åren utvecklats till Sveriges viktigaste och största scenkonsthus med regionalt uppdrag. Genom opera, musik, dans, nutida konst och egen symfoniorkester ska Norrlandsoperan fördjupa och utveckla det nya och nyskapande för att bli Sveriges ledande spelplats för nyskapande scenkonst. Norrlandsoperan ska stå för det nya, det oupptäckta och det innovativa och vara scenkonsthuset som speglar samtiden och påverkar framtiden. Norrlandsoperan har fyra salonger samt egna tillverkande verkstäder och ateljéer, administrativa avdelningar samt ett eget biljettkontor. Elektra är Norrlandsoperans bistro, bar och matsal. På Norrlandsoperan arbetar ca 130 fast anställda personer och årligen genomför vi ca 500-600 produktioner av olika slag.