2015-01-27 16:43Pressmeddelande

Animerad satirisk flyktingpolitik inleder våren i Vita kuben

null

Vårens program i Vita kuben startar med en animerad kortfilm av Jeuno JE Kim och Ewa Einhorn. Utställningen kretsar kring Krabstadt, en fiktiv gränsstad dit de "oönskade" skickas. Utställningen har vernissage 30 januari och pågår till 7 mars.

Jeuno JE Kims och Ewa Einhorns utställning består av två verk: den animerade kortfilmen Whaled Women (video 8 min, 2013) och Krabstadt Geographies, en serie panorama-teckningar som visar landskapet och de olika institutionerna i Krabstadt (tryck, 2014).

Whaled Women är en satirisk kritik mot den nuvarande assimileringspolitiken. Till den fiktiva arktiska staden Krabstadt skickar de nordiska länderna sina ”oönskade”; långtidsarbetslösa, invandrare och personer med en prick hos kronofogden eller ett mindre brottsregister. En dag spolas en grupp kvinnor upp på Krabstadts strand efter att de flytt från en ekologisk katastrof.

Ewa Einhorn och Jeuno JE Kim
Ewa Einhorn är bildkonstnär och filmare utbildad vid Malmö Konsthögskola, Whitney Independent Study Program samt konstakademin i Wien. Hon arbetar med animation, satirisk teckning och dokumentärfilm.

Jeuno JE Kim är författare och konstnär med en bakgrund inom teologi, ekonomi, musik och radio. Hon arbetar med ljuddesign, performance, video och text. Kim är född i Sydkorea men är nu baserad i Malmö. Jeuno JE Kim är professor i konst vid Det Fynske Kunstakademi i Danmark.

Konstnärerna deltar i vernissagen fredag 30 januari kl 16.00 i Vita kuben.


Vårens curator i Vita kuben

Vårens program är curerat av Mary Coble. I serien ingår tre utställningar som hon titulerar Space for Resistance. I den sista utställningen i maj kommer Mary själv att både visa arbeten i Vita Kuben samt en performance i samarbete med MADE. Läs mer här

Utställningar våren 2015
30.1 – 7.3 Ewa Einhorn & Jeuno JE Kim: Whaled Women
13.3 – 2.5 Sidsel Meineche Hansen: The Manual Labor Series
8.5 – 25.7 Mary Coble: Gestures of Defiance

Läs mer: www.norrlandsoperan.se

NorrlandsOperan är ett scenkonsthus i Umeå som rymmer egen symfoniorkester,
opera, dans, musik och konst samt egna verkstäder och ateljéer. I verksamheten
ingår också MADE och Umeå Jazzfestival samt turnéer och samarbeten
på olika håll i regionen, nationellt och internationellt.


Om Norrlandsoperan

Norrlandsoperan grundades 1974. Under åren har vi utvecklats från en regional operaensemble till ett scenkonsthus med regionalt uppdrag och mycket bred verksamhet. I Norrlandsoperan ingår symfoniorkestern och avdelningar för opera, dans, musik samt Vita kuben, vårt rum för samtida konst. Vi har egna tillverkande verkstäder och ateljéer samt ett eget biljettkontor.


Kontaktpersoner

Britta Amft
Producent operaavdelningen
Britta Amft
Robert Dahl Norsten
Producent operaavdelningen
Robert Dahl Norsten
Birgit Berndt
Danschef
Birgit Berndt
Minna Lindahl
Producent dansavdelningen
Minna Lindahl
Linda Wiklund
Producent dansavdelningen
Linda Wiklund
Clara West
Danskonsulent i Västerbotten
Clara West
Markus Falck
Producent musikavdelningen
Markus Falck