2013-09-04 17:00Nyheter

Vita Kubens första vernissage för säsongen-med konstnären Cia Rinne

null

Utställningarna i Vita Kuben i höst startar med poeten och konstnären Cia Rinne som utforskar både röst och språk. Verket Sounds for Soloists rör sig i gränslandet mellan skrivande, performance och bildkonst. Vernissage nu på fredag 6.9 kl 16.00.

Cia Rinne skriver visuell poesi och konceptuella stycken som hon ibland inkorporerar i utställningar. Hon är född 1973 i Sverige, har vuxit upp i Tyskland och är numera bosatt i Berlin. Hon behärskar åtta olika språk och i verket Sounds for soloists använder Cia Rinne just sin flerspråkighet för att framföra komplexa och minimala kompositioner i ljud och text.

Sounds for Soloists rör sig i gränslandet mellan skrivande, performance och bildkonst, där språket simultant fungerar både som text, ljud och bild.

Läs mer om Cia Rinne och utställningen i Vita Kuben, NorrlandsOperans rum för samtidskonst


Höstens serie i Vita Kuben kallas Med flera röster och är komponerad av Imri Sandström.
– Min tanke med höstens utställningar är att fokusera på textljudkonst, ett område som sällan ges utrymme i gallerisammanhang. Det handlar i grunden om kropp och språk. Om hur språket betraktas som det rena: som system, regler och grammatik och hur kroppen ses som dess motsats; det okontrollerbara, ologiska, säger Imri Sandström.

Läs intervju med Imri Sandström här.
Om Norrlandsoperan

Norrlandsoperan grundades 1974. Under åren har vi utvecklats från en regional operaensemble till ett scenkonsthus med regionalt uppdrag och mycket bred verksamhet. I Norrlandsoperan ingår symfoniorkestern och avdelningar för opera, dans, musik samt Vita kuben, vårt rum för samtida konst. Vi har egna tillverkande verkstäder och ateljéer samt ett eget biljettkontor.


Kontaktpersoner

Britta Amft
Producent operaavdelningen
Britta Amft
Robert Dahl Norsten
Producent operaavdelningen
Robert Dahl Norsten
Birgit Berndt
Danschef
Birgit Berndt
Minna Lindahl
Producent dansavdelningen
Minna Lindahl
Linda Wiklund
Producent dansavdelningen
Linda Wiklund
Clara West
Danskonsulent i Västerbotten
Clara West
Markus Falck
Producent musikavdelningen
Markus Falck