2017-11-01 07:00Nyheter

Skruvad betraktelse från ett SFI-klassrum ställer svenska språket på ända

null

Vad händer när människor från hela världen samlas och ska lära sig det osystematiska, prepositionsfyllda, sje-ljudsälskande språket svenska? Ursäkta oss är koreografen Khamlane Halsackdas betraktelse från ett SFI-klassrum. Föreställningen ges 2-3 november på NorrlandsOperan.

Koreografen Khamlane Halsackda har, liksom de andra tre dansarna på scenen, själv kommit som invandrare till Sverige. Under året har de träffat SFI-klasser och nyanlända runt om i landet och lyssnat till deras personliga berättelser som tillsammans med dansarnas egna erfarenheter ligger till grund för föreställningen.

Ursäkta oss handlar om språkförbistring, misskommunikation och språkliga begränsningar. Det är en humoristisk performance som tvingar publiken att möta sina egna föreställningar om identitet, samhörighet och integration. Platsen är en SFI-lektion där allt så småningom kokas ned till den enkla önskningen: att människor ska lära känna varandra. 

Khamlane Halsackda
Malmöbaserade Khamlane Halsackda flyttade vid fyra års ålder med sin familj från Laos till Storbritannien. Under sina år i London hann han arbeta på bland annat the Royal Opera House så väl som med kompaniet Random Dance. Han har också jobbat med artister som Kylie Minogue och Christina Aguilera samt varit koreografiassistent för filmen Harry Potter och den flammande bägaren. Idag koreograferar han sina egna verk och arbetar på in-discourse och Rörelsen-Koreografer i Skåne.

Ursäkta oss
Torsdag 2 november och fredag 3 november kl 19.00
Black Box, NorrlandsOperan

Koreograf Khamlane Halsackda
På scen Khamlane Halsackda, Nidia Martinez, Pietro La Loggia och Majula Drammeh
Ljus Imre Zsibrik
Regiassistent Maria Herranz
Foto Alexis Rodríguez Cancino

Samproducerad av Dansnät Sverige. Med stöd av Kulturrådet.

Presskontakt: helene.safstrom@norrlandsoperan.se


Om Norrlandsoperan

Norrlandsoperan grundades 1974. Under åren har vi utvecklats från en regional operaensemble till ett scenkonsthus med regionalt uppdrag och mycket bred verksamhet. I Norrlandsoperan ingår symfoniorkestern och avdelningar för opera, dans, musik samt Vita kuben, vårt rum för samtida konst. Vi har egna tillverkande verkstäder och ateljéer samt ett eget biljettkontor.


Kontaktpersoner

Britta Amft
Producent operaavdelningen
Britta Amft
Robert Dahl Norsten
Producent operaavdelningen
Robert Dahl Norsten
Birgit Berndt
Danschef
Birgit Berndt
Minna Lindahl
Producent dansavdelningen
Minna Lindahl
Linda Wiklund
Producent dansavdelningen
Linda Wiklund
Clara West
Danskonsulent i Västerbotten
Clara West
Markus Falck
Producent musikavdelningen
Markus Falck