2018-01-25 09:34Nyheter

Ljud av tystnad inleder vårens utställningar i Vita kuben

null

Vad är egentligen tystnad? I vårens första utställning i Vita kuben ifrågasätter Jesper Norda gränsen mellan ljud och tystnad. Vernissage sker på fredag 26 januari kl 16.00, Norrlandsoperan.

_____________

Intervju: Jesper Norda finns tillgänglig för intervju fre 26 januari. Kontakta helene.safstrom@norrlandsoperan.se eller helena.wikstrom@norrlandsoperan.se, projektledare Vita kuben.

____________

Från och med nu är Vita Kuben tillbaka på Norrlandsoperan och på vernissagen 26 januari är Jesper Norda på plats. Hans videoverk Storm State är den första delen i serien Levels of Silence där alla deltagande konstnärer arbetar med ljud. Curator för serien är Jesper Norda. Så här berättar han om sitt videoverk Storm State:

- Ordet tystnad verkar på ett sätt vara absolut, tystnad är tystnad. I själva verket är graden av tystnad beroende på hur vi hanterar det brus som hela tiden omger oss: blodomloppet, tinnitus, vinden, elektriska störningar, informationsflödet.

Jesper Norda är utbildad på Musikhögskolan i Göteborg samt Konsthögskolan Valand. Han är idag verksam som konstnär, kompositör/ljuddesigner samt som universitetsadjunkt på Högskolan för design och konsthantverk. Under de senaste åren har han deltagit i utställningar på bland annat Göteborgs konsthall, New Media Gallery (Vancouver, Kanada), Skövde Konstmuseum, Kalmar konstmuseum och Culturehub (New York). 

“En röd tråd i Nordas konstnärskap är ett ständigt ifrågasättande av gränsen mellan ljud och tystnad... I koncentrationen på det konkreta och faktiska, i reduceringen av uttrycket till några få komponenter, uppstår en friktion mellan rummet och tomrummet...”. Magnus Haglund. Mer om Jesper Norda: www.jespernorda.com

Läs mer om utställningen här.


Levels of Silence

I utställningsserien Levels of Silence deltar de tre konstnärerna Jesper Norda, Patrik Bengtsson och Sara Wallgren som alla arbetar med ljud ur olika infallsvinklar. Vårens curator i Vita kuben är Jesper Norda.


STORM STATE - Jesper Norda
(video, ljud och text)

Vernissage 26 januari kl 16.00-17.00 - konstnären medverkar.

Utställningsperiod: 26 januari - 2 mars 2018

Vita Kuben, Norrlandsoperan
Öppet alla helgfria vardagar kl 8–18

_________________________________

Kontakt: Helena Wikström, projektledare Vita kuben, helena.wikstrom@norrlandsoperan.se
Mobil: 070 58 65 913


Om Norrlandsoperan

Norrlandsoperan grundades 1974. Under åren har vi utvecklats från en regional operaensemble till ett scenkonsthus med regionalt uppdrag och mycket bred verksamhet. I Norrlandsoperan ingår symfoniorkestern och avdelningar för opera, dans, musik samt Vita kuben, vårt rum för samtida konst. Vi har egna tillverkande verkstäder och ateljéer samt ett eget biljettkontor.


Kontaktpersoner

Britta Amft
Producent operaavdelningen
Britta Amft
Robert Dahl Norsten
Producent operaavdelningen
Robert Dahl Norsten
Birgit Berndt
Danschef
Birgit Berndt
Minna Lindahl
Producent dansavdelningen
Minna Lindahl
Linda Wiklund
Producent dansavdelningen
Linda Wiklund
Clara West
Danskonsulent i Västerbotten
Clara West
Markus Falck
Producent musikavdelningen
Markus Falck