Tröttheten och långsamheten. Det är nog många som kan känna igen sig i dessa tillstånd. Utifrån egna erfarenheter undersöker Juli Apponen och Jon Skulberg den svaga kroppens potential. Dansföreställningen Everything Remains ges på NorrlandsOperan 22 september.
________________
Intervju: det finns möjlighet att träffa Juli och Jon på NorrlandsOperan torsdag 21.9. Kontakta: helene.safstrom@norrlandsoperan.se
_________________
Är en utmattad kropp en intressant kropp? Hur beter vi oss när vi befinner oss i detta tillstånd? När Juli Apponen står på scenen använder hon sig själv som forskningsmaterial. Allt i föreställningen utgår från hennes egna upplevelser av operationer, kronisk smärta och den fysiska kroppen som ett föränderligt och redigerbart material.
- I ett samhälle där många strävar efter den perfekta kroppen är det extremt viktigt att visa olika slags kroppar på scenen. Lika viktigt är det att ge röst till människor som uppfattas som normbrytare och som därför ofta blir utstötta och förbisedda, säger danschef Birgit Bernt.
Everything Remains är en koreografi för en trött kropp. Föreställningen är den andra delen i en trilogi av Juli Apponen och Jon Skulberg. Läs mer om Julis och Jons arbete här.
Juli Apponen
En genomgående tematik i Julis arbete är frågasättandet av givna föreställningar om representation, genus, kön och erotik. Juli är född Helsingfors i Finland 1981 och bosatt i Sverige sedan 2001. Hon arbetar som dansare, performance-artist, koreograf, skådespelare, regissör och har satt upp flera uppmärksammade föreställningar bland dem Life is hard and then you die - part 3 (2014), Everything Ends With Flowers (2012) och Blind boi diaries (2017).
Koncept, koreografi, rum och ljus: Jon R. Skulberg och Juli Apponen
Performer: Juli Apponen
Komponist: Lil Lacy
Dramaturg: Astrid Hansen Holm
Ljus: JULI /JON och Addis Prag
Välkommen till ett samtal kring temat "Den egna kroppen som material – biografi och form." Deltar gör Juli Apponen, Jon Skulberg och danschef Birgit Berndt. Samtalsledare är Sara Lindqvist. Lokal: B-salen, NorrlandsOperan. Samarrangörer är Umeå Teaterförening och Queerförvaltningen i Umeå.
Presskontakt: helene.safstrom@norrlandsoperan.se
Norrlandsoperan grundades 1974. Under åren har vi utvecklats från en regional operaensemble till ett scenkonsthus med regionalt uppdrag och mycket bred verksamhet. I Norrlandsoperan ingår symfoniorkestern och avdelningar för opera, dans, musik samt Vita kuben, vårt rum för samtida konst. Vi har egna tillverkande verkstäder och ateljéer samt ett eget biljettkontor.