2013-09-26 15:46Nyheter

Fair Ground - en hiphopföreställning med symfoniorkester

Tillsammans med NorrlandsOperans Symfoniorkester bjuder några av Sveriges bästa artister på en unik konsert i Umeå! Fair Ground är en föreställning där Looptroop Rockers, Ayla Adams, Cleo, Seinabo Sey, dansare och barnkör ryms på scenen tillsammans med hela symfoniorkestern.

Fair Ground presenteras av Kulturverket och spelas den 4 och 5.10 på NorrlandsOperan.


Under ledning av hiphopartisten Cleo (Nathalie Missaoui) har barn och unga i Umeås skolor arbetat med att skriva raptexter som på olika sätt handlar om deras vardag och tankar om framtiden. I projektet har även andra proffs inom hip hop-genren bidragit med kunskap och pepp: Mofeta (Victor Marko) och Nils Svennem, men även lärare och elever från Spinneriet i Malmö samt en rad lärare inom bild, musik, dans och film vid Midgårdsskolan i Umeå.

Under åren 2011 och 2012 producerades en stor mängd konstnärligt material som lämnades över till Mårten Edh (Promoe) och Magnus Bergkvist (Embee) - båda medlemmar i Looptroop Rockers. Tillsammans har de skapat nio helt nya låtar inspirerade av barnens tankar, texter och beats. Det är dessa nio låtar som nu framförs i Fair Ground. På scen uppträder även dansare från Balettakademins yrkesförberedande danslinje och en kör från Backenskolan.

Publiken får ta del av en unik hip hop-konsert där all musik framförs av en fullstor symfoniorkester, och såklart av några suveräna artister: Promoe, Embee, Cleo, Ayla Adams och Seinabo Sey. Fair Ground ges även som skolföreställning.
 

Dirigent: Josef Rhedin
Arrangemang: Hans Hjortek

Regi: Arne Berggren

Text & musik: Mårten Edh, Magnus Bergkvist med inspiration och material från elever vid  Backenskolan, Grubbeskolan, Waldorfskolan, Östermalmsskolan, John Bauer-gymnasiet och Midgårdsskolan
Medverkande: Promoe, Embee, Cleo, Ayla, Seinabo Sey, NorrlandsOperans Symfoniorkester, Midgårdsskolan, Backenskolan samt BalettAkademin i Umeå.

Fair Ground presenteras av Kulturverket i Umeå i samarbete med NorrlandsOperan.

Kulturverket i Umeå
Kulturverket, vars uppdrag är att ta vara på barns och ungas kreativitet, är en del av Umeå kommun. En av deras metoder kallar de ”barn säger åt proffsen”. Metoden innebär att de arbetar konstnärligt och skapande med barn och unga i Umeå skolor och att verksamma inom scenkonst och kultur förvaltar och utvecklar barnens idéer till professionell scenkonst.


Om Norrlandsoperan

Norrlandsoperan grundades 1974. Under åren har vi utvecklats från en regional operaensemble till ett scenkonsthus med regionalt uppdrag och mycket bred verksamhet. I Norrlandsoperan ingår symfoniorkestern och avdelningar för opera, dans, musik samt Vita kuben, vårt rum för samtida konst. Vi har egna tillverkande verkstäder och ateljéer samt ett eget biljettkontor.


Kontaktpersoner

Britta Amft
Producent operaavdelningen
Britta Amft
Robert Dahl Norsten
Producent operaavdelningen
Robert Dahl Norsten
Birgit Berndt
Danschef
Birgit Berndt
Minna Lindahl
Producent dansavdelningen
Minna Lindahl
Linda Wiklund
Producent dansavdelningen
Linda Wiklund
Clara West
Danskonsulent i Västerbotten
Clara West
Markus Falck
Producent musikavdelningen
Markus Falck