2013-10-18 08:50Nyheter

Årets Jazzkatt – med kopplingar till NorrlandsOperan

null

Tonsättaren Anna-Lena Laurin från Halmstad utsågs i veckan till Årets kompositör när Sveriges Radios utmärkelse Jazzkatten delades ut i Stockholm. Hennes verk The Painter var ett beställningsverk av NorrlandsOperan till Umeå Jazzfestival 2010.

NorrlandsOperans Symfoniorkester inledde hela festivalen det året med just The Painter, vilken också har spelats in på skiva av samma orkester tillsammans med Laurins make, jazztrumpetaren Anders Bergcrantz som solist.

Enligt delar av motiveringen fick Anna-Lena Laurin priset för "sin förmåga att skapa en lyckad crossover mellan jazzens och den klassiska musikens språk", uppger Hallands Nyheter.

–  Det här är hedrande även för NorrlandsOperan och vi sänder de varmaste gratulationer! Vi är stolta och glada över att Anna-Lena får detta välförtjänta pris, säger Kjell Englund, konstnärlig ledare och VD på NorrlandsOperan.Om Norrlandsoperan

Norrlandsoperan grundades 1974. Under åren har vi utvecklats från en regional operaensemble till ett scenkonsthus med regionalt uppdrag och mycket bred verksamhet. I Norrlandsoperan ingår symfoniorkestern och avdelningar för opera, dans, musik samt Vita kuben, vårt rum för samtida konst. Vi har egna tillverkande verkstäder och ateljéer samt ett eget biljettkontor.


Kontaktpersoner

Britta Amft
Producent operaavdelningen
Britta Amft
Robert Dahl Norsten
Producent operaavdelningen
Robert Dahl Norsten
Birgit Berndt
Danschef
Birgit Berndt
Minna Lindahl
Producent dansavdelningen
Minna Lindahl
Linda Wiklund
Producent dansavdelningen
Linda Wiklund
Clara West
Danskonsulent i Västerbotten
Clara West
Markus Falck
Producent musikavdelningen
Markus Falck