2013-11-15 08:34Pressmeddelande

Vill ge möjlighet till fler studentbostäder och större friggebodar

null

Stefan Attefall på Nolia Fastighet 

Bostadsminister Stefan Attefall besökte i dag torsdag Nolia Fastighet för ett föredrag och passade där på att berätta att regeringen vill att friggebodar ska kunna byggas större än de 15 kvadratmeter som tillåts i dag. Dessutom ska bostadsförsörjningslagen ändras för ökade möjligheter att bygga studentbostäder.

Boverket ska inte bara titta på friggebodsreglerna utan också titta på om det finns fler åtgärder som kan undantas från kravet på bygglov.

- Det är viktigt att vidga möjligheter för människor att forma sitt eget liv. Där har friggebodar varit ett sätt att göra det, säger bostadsminister Stefan Attefall,

Han berättar att boverket ska utreda om det är rimligt att låta friggebodarna vara lite större än idag. Boverket ska också utreda om det finns andra byggåtgärder som skulle kunna slippa bygglov. Uppdraget som rör friggebodarna ska redovisas redan den 12 december. Ett bredare förenklingsarbete ska redovisas senast den 1 juli 2014.

– Att undanta ett antal åtgärder från bygglov gör det enklare för den enskilde. Det innebär
också en avlastning för byggnadsnämnderna och domstolarna som i högre grad kan
fokusera på att främja nyproduktion av bostäder, säger Stefan Attefall.

På Nolia Fastighet, norra Sveriges första stora fastighetsmässa, berättade Attefall om en ny
bostadsförsörjningslag som kan vara klubbad första juli 2014. I den ska reglerna förenklas för byggande av student- och ungdomsbostäder.

– I dag sätter bland annat regler för buller, hiss och lägenheternas storlek till problem för den som vill bygga nytt eller bygga om. Vill man bygga en våning extra med student- eller ungdomsbostäder ska man inte behöva bygga hiss till den våningen, säger Attefall.

Han menar också att ungdomar gärna vill bo centralt bara hyreskostnaden är hanterlig och att frågor som buller och lägenheternas storlek inte är viktigast.

– Läget och priset på lägenheten är viktigt för många unga och studenter. Vi vill att man ska kunna bygga 25 procent mindre lägenheter än vad som tillåts i dag och att de inte nödvändigtvis behöver ha badrum. De kan finnas i en gemensam korridor till exempel. Att öppna för flexibla lösningar skapar fler och mer attraktiva bostäder för unga och studenter, säger Stefan Attefall.

Läs regeringens pressmeddelande om friggebodarna på:

http://www.regeringen.se/sb/d/16782/a/228379

För mer information, kontakta

Jan-Olof Sandberg, 090-16 34 07, 070-674 74 64

 

Nolia Fastighet hålls under två dagar i Umeå, 13-14 november 2013, och samlar allt i en mässhall; utställare, föreläsningar och café. Besökare möter leverantörer och kollegor som visar upp nya produkter och tjänster.  Nolia Fastighet är mötesplatsen för den som äger fastigheter eller jobbar i fastighetsbranschen. Hit räknas allt från bostadsrättsföreningar till fastigheter för kontor, handel
och industri samt alla typer av specialfastigheter som hotell sjukhus och idrottsanläggningar.Om Nolia AB

Företaget Nolia AB skapar attraktiva mötesplatser som ger positiv tillväxt för näringsliv och samhälle i Norrland. Det gör vi genom att arrangera mässor, konferenser och andra event. Vi erbjuder även konsulttjänster som projektledning samt uthyrning av möbler och annan utrustning. Varje år arrangerar vi nära 15 stora publik- och fackmässor i Norrland där Stora Nolia är den största. Hos oss träffas varje år över 250 000 människor för att utbyta erfarenheter, utvecklas och göra affärer.


Kontaktpersoner

Jonas Dahlberg
VD, Nolia AB
Jonas Dahlberg
Erik Säfvenberg
Pressansvarig
Erik Säfvenberg
Peter Kattilasaari
Projektledare Stora Nolia
Peter Kattilasaari
Kristin Olsson
Projektledare
Kristin Olsson
Monica Pettersson
Projektledare
Monica Pettersson
Jörgen Lindqvist
Affärsområdeschef Konferens, Event, Uthyrning
Jörgen Lindqvist
Ann Vikström
Affärsområdeschef Piteå
Ann Vikström