Under söndagen avslutades årets SEE Hållbarhetsvecka som bland annat lyft det dolda vardagsarbetet med återbruk och cirkulär ekonomi, men också genomfört en återbrukstävling som blivit en formidabel succé med nära 300 bidrag.
– Årets vecka har verkligen visat upp hur mycket arbete som sker i det tysta, men som extra lyskraft under hållbarhetsveckan, säger Kristin Olsson på Nolia AB som är projektledare för SEE Hållbarhetsvecka i Västerbotten.
SEE hållbarhetsvecka i Västerbotten drivs som ett årligt återkommande arrangemang som i år hållits för 12 gången och under årets vecka bjudit på 74 aktiviteter under 179 tillfällen.
– Det har varit en fantasisk vecka med många exempel på ett enormt engagemang, inte minst på hur det cirkulära vardagsarbetet bedrivs lite grand i det tysta, men som lyfts fram under veckan, säger Kristin Olsson.
Engagemanget har bland annat visat sig i den återbruksbrukstävling som samlat nära 300 bidrag.
– Att hitta en vinnare bland så många bidrag var verkligen inte enkelt. Det har varit mängder av fina, kreativa, smarta och användbara återbruk. Men efter lång överläggning kom vi fram till att Umeåbon Birgitta Linds utedusch, tillverkad av resterna från en gammal lada, tar hem priset, säger Kristin Olsson.
Juryns motivering: ”Bygget visar prov på enorm återbruksglädje och ett fantastiskt utförande, resultatet är en liten oas fylld av kreativ återanvändning. Den visar också att köpa nytt inte är en nödvändighet – genom återbruk kan man skapa något användbart, funktionellt och vackert, som dessutom är helt unikt. Ett lysande exempel på hållbarhet helt enkelt! Det är också i linje med Agenda2030 och det globala målet om Hållbar konsumtion och produktion.”
Birgitta Lind vinner en övernattning på Granö Beckasin. Tio andra länsbor vinner goodiebags.
Så här berättar Birgitta Lind om hur uteduschen tillverkats: ”Hos mina föräldrar fanns en rasad lada som vi fick ta. För att få en mer spännande form gjorde vi den 5-kantig med stolpar och inspirationen från en saloon. För att få varmt vatten drog vi en slang till varmvattenberedaren i stugan.
Trätrallen är överblivna bitar från altanen. Fönstret (som är utan glas) är från en loppis. Stolen är ett blocketfynd. ”Knopphängaren” är ett gammalt lantbruksredskap som min farfarsfar använt. Emaljbyttorna är från mormor. Hyllan för schampo är fronten på en gammal bortruttnad rissla - den del längst fram där kusken vilade fötterna mot. Duschslang och munstycke från en vän som inte behövde det längre. Diverse ”skrot” på väggen är från min farfars gamla garage. Metallringen på marken är från ett gammalt vagnshjul där träet ruttnat bort.”
– Det är fantastiskt att också se entreprenörer som Ekobutiken i Ratan, som haft evenemang under veckan, växer och frodas i den cirkulära ekonomins kölvatten, säger Kristin Olsson.
För mer information, kontakta:
Kristin Olsson, projektledare
090-88 88 604, 070-255 61 95
SEE hållbarhetsvecka är en årligen återkommande arrangemangsvecka som hålls i Västerbottens län under vecka 38. SEE är en förkortning för Social, Ekonomisk och Ekologisk hållbar utveckling. I grund och botten handlar veckan om att uppmärksamma och stärka aktörer som satsar på att bidra till en hållbar utveckling, ge möjligheter att nätverka och marknadsföras i ett större sammanhang samt sprida information och goda exempel så att fler aktörer påbörjar sitt hållbarhetsarbete. Ledningsgruppen för Västerbottens län består av följande parter: Länsstyrelsen i Västerbotten, Region Västerbotten, Umeå universitet, Umeå kommun, Skellefteå kommun samt Nolia AB.
Företaget Nolia AB skapar attraktiva mötesplatser som ger positiv tillväxt för näringsliv och samhälle i Norrland. Det gör vi genom att arrangera mässor, konferenser och andra event. Vi erbjuder även konsulttjänster som projektledning samt uthyrning av möbler och annan utrustning. Varje år arrangerar vi nära 15 stora publik- och fackmässor i Norrland där Stora Nolia är den största. Hos oss träffas varje år över 250 000 människor för att utbyta erfarenheter, utvecklas och göra affärer.