SEE hållbarhetsvecka i Västerbotten drivs som ett årligt återkommande projekt sedan starten 2009.
– Under hållbarhetsveckan anordnar vi också en återbrukstävling. Årets tävling lockade över 200 bidrag, säger veckans projektledare, Kristin Olsson.
Juryn, som består av personer i hållbarhetsveckans styrgrupp, är imponerad av årets vinnande bidrag som skickats in av Anna-Karin Anens från Vännäs. Så här lyder motiveringen:
”Vinnarbidraget lyckas på ett fantastiskt sätt illustrera flera av samhällets hållbarhetsutmaningar genom att skapa något vackert, roligt och hållbart av ett så klimatpåfrestande material som jeanstyg. Med sina valar pekar det vinnande bidraget på flera utmaningar när det gäller produktionen av jeanstyg, som att bidra till bristen på rent vatten och hållbara arbetsvillkor, men också kring stora frågor som hållbar konsumtion samt ekosystem och hållbar mångfald, formulerade i flera av hållbarhetsmålen inom Agenda 2030. De vinnande jeansvalarna är ett lysande exempel på kreativitet och skaparglädje kombinerat med ett stort patos och engagemang för globala hållbarhetsfrågor på detta påtagliga sätt omsatt i praktisk handling.”
Det vinnande bidraget är skapat av Anna-Karin Anens i Vännäs.
– Att vinna är otroligt kul och hedrande. Väldigt ärofyllt. Hållbarhetsveckan är ett otroligt bra initiativ och återbrukstävlingen ger så mycket inspiration. Jag tror den kommer att ge väldigt många ringar på vattnet hos människor som nu fått konkreta återbruksidéer.
Anna-Karin jobbar, som hon säger ”själv i hållbarhetsbranschen” som butikschef på PMU second hand i Vännäs. Hon ser ofta besökare komma in i butiken för att köpa något i akt och mening att skapa något annat av det.
– Det kan vara virkade dukar som blir ett draperi.
Anna-Karin Anens lever hållbarhet i sin vardag.
– Cirkulärt tänk har alltid funnits med mig, att spara på jordens och sina egna resurser. Jag samlar på mig material som andra gett upp om eftersom det alltid går att komma på ett alternativt sätt att använda det på, säger hon.
Anna-Karin vill hedra plagget och materialet.
– Vi ger upp för lätt om material och många kan inte laga trasiga kläder, men kunskapen finns ofta i din närhet – i den äldre generationen eller på nätet. För mig har det inneburit att mina barn säger ”min mamma kan laga saker som är trasiga” och ser att handla på second hand som något bra.
Det vinnande bidraget är sprunget ur denna cirkulära vardag.
– Jag började med jeans så trasiga att de inte gick att laga eller ens göra shorts av. Jeanstyg är slitstarkt och har en vacker textur, men är en riktigt tung klimatbov. Av den anledningen kändes meningsfullt att hitta ett nytt användningsområde för något som annars räknats som skräp.
Av tyget skapade Anna-Karin mjukisdjur i form av valar.
– Jag hittade ett mönster på internet som jag modifierade. Genom att också använda avigsidan på tyget fick valarna ett mer spännande uttryck, säger Anna-Karin som gett bort ett par valar i dop-present.
Hon var själv orolig att tävlingsbidraget skulle uppfattas som lite för enkelt.
– Jag funderade på om mina valar var för enkla för tävlingen, men kände samtidigt att jag verkligen trodde på min produkt. Det känns fantastiskt roligt att få vinna och jag uppmanar fler att skicka in bidrag de tror på inför nästa års tävling, säger Anna-Karin Anens.
För mer information, kontakta:
Kristin Olsson, projektledare
090-88 88 604, 070-255 61 95
Anna-Karin Anens
070-2665552
SEE Hållbarhetsvecka är en årligen återkommande arrangemangsvecka som hålls i Västerbottens län under vecka 38. SEE är en förkortning för Social, Ekonomisk och Ekologisk hållbar utveckling. I grund och botten handlar veckan om att uppmärksamma och stärka aktörer som satsar på att bidra till en hållbar utveckling, ge möjligheter att nätverka och marknadsföras i ett större sammanhang samt sprida information och goda exempel så att fler aktörer påbörjar sitt hållbarhetsarbete. Ledningsgruppen för Västerbottens län består av följande parter: Länsstyrelsen i Västerbotten, Region Västerbotten, Umeå universitet, Umeå kommun, Skellefteå kommun samt Nolia AB.
Företaget Nolia AB skapar attraktiva mötesplatser som ger positiv tillväxt för näringsliv och samhälle i Norrland. Det gör vi genom att arrangera mässor, konferenser och andra event. Vi erbjuder även konsulttjänster som projektledning samt uthyrning av möbler och annan utrustning. Varje år arrangerar vi nära 15 stora publik- och fackmässor i Norrland där Stora Nolia är den största. Hos oss träffas varje år över 250 000 människor för att utbyta erfarenheter, utvecklas och göra affärer.