Experter från Maskinentrentreprenörerna, Upphandlingsmyndigheten och PublicInsight medverkar under det upphandlingsseminarium som hålls torsdag 29 augusti under mässan Load Up North i Boden. Svante Flodén, branschansvarig för områdena teknik och miljö på ME, Maskinentreprenörerna, hoppas att dagen ska ge fler förutsättningar att lämna anbud.
– Upphandlare, bransch och företag måste prata och samarbeta mer, säger han.
Att lämna anbud i upphandlingar är en utmaning för många företag inom väg- och anläggningsentreprenad.
– Det gäller allt från entreprenadformer, upphandlingens storlek, klimat- och miljökrav eller referenskrav som komplicerar anbuden, säger Svante Flodén.
Under torsdagens upphandlingsseminarium kommer Svante Flodén, som arbetar med frågor inom områdena teknik och miljö på ME, Maskinentreprenörerna, att hålla flera pass. De handlar dels om branschens förutsättningar att leverera anbud, dels om klimat- och miljökrav i upphandlingar och avslutningsvis om vinterväghållning, hur den upphandlas, hur man mäter kvalitet men också om hot och våld i arbetsmiljön för de som håller vägar, gång- och cykelbanor framkomliga under vintern.
– Vi har senaste åren sett hur bilister brister i hänsyn mot våra medlemmars personal vid vägarbetsplatser, och på senare år även hot och våld mot maskinförare vid vinterväghållning. Det är helt oacceptabelt och något som även upphandlande enheter behöver bidra till att det blir bättre, säger Svante Flodén.
Mer kunskap och förståelse
Han menar vidare att det behövs mer kunskap och förståelse hos de som upphandlar för branschens förutsättningar.
– Att upphandla till lägsta pris med krav som inte går att följa upp, skapar en situation där entreprenörer drivs mot att lova mer än de kan hålla för att kunna konkurrera, säger han.
Moderator för dagen är Fredrik Tamm, som sannolikt är en av landets främsta affärsmakare när det gäller den offentliga marknaden. Han berättar att offentlig sektor gjorde affärer med maskinentreprenörer för mer än 12 miljarder 2023. Nu hoppas han att fler ska ta del av dessa affärer.
– Det är enklare än vad du tror att göra offentliga affärer, säger han och fortsätter:
– Tyvärr låter många bli för att man tror på alla myter som finns. I stället bör intresserade leverantörer förstå att det finns mycket stöd och hjälp att få, inte minst från de som upphandlar men också från Upphandlingsmyndigheten.
Upphandlingsmyndigheten
Under upphandlingsseminariet kommer Upphandlingsmyndigheten att berätta hur de kan stötta och informera kring den offentliga affären.
– Vi har kraftfulla verktyg i tjänster som Frågeportalen, Kunskapsbanken och Kriterietjänsten, säger Heini-Marja Suvilehto, hållbarhetsspecialist på Upphandlingsmyndigheten.
Ett av Upphandlingsmyndighetens mål är att förbättra, förtydliga och förenkla den offentliga affären.
– Det är viktigt att få fler leverantörer att lämna anbud samtidigt som det är lika viktigt att upprätthålla kvalitet och hållbarhetskrav i upphandlingarna, säger Heini-Marja som arbetar som hållbarhetsspeciallist och som ofta besvarar frågor om fordon, transporter och om hur energianvändningen och klimatpåverkan kan minskas, säger hon.
Hållbarhetskrav
Maskinentreprenörerna anser att de hållbarhetskrav som ställs inte alltid är genomförbara.
– Det ställs höga miljö- och hållbarhetskrav, vilket i sig inte är fel, men som inte alltid är realiserbara. Vi ser upphandlingar med ambitioner på emissionsfria entreprenader men utan maskiner tillgängliga på marknaden är det inte möjligt ännu. Det är dessutom så att infrastruktur för laddning saknas i många områden där våra medlemmar utför arbeten. Vi ser även administrativa krav på exempelvis ledningssystem, men det är ospecificerat i omfattningen och det sker sällan uppföljning. Förutom att klimatet blir lidande, skapar det osund konkurrens och kvalificerade och ärliga maskinentreprenörer med goda ambitioner ser det inte lönt att lägga tid på att skapa och lämna anbud, säger Svante Flodén, ME.
Dagen, som pågår klocka 10.00 till 13.40, avslutas med ett panelsamtal där Svante Flodén, Heini-Marja Suvilehto och David Bladfält, försäljningschef BDX kommer att diskutera det som kommit upp under dagen under ledning av moderatorn Fredrik Tamm.
Program torsdag 29 augusti
10.00-10.30: Branschens förutsättningar att leverera anbud – Svante Flodén – ME, Maskinentreprenörerna
10.30-11.00: Styra och leda inköpsprocessen: Heini-Marja Suvilehto och Joel Bergström, Upphandlingsmyndigheten
11.10-11.40: Upphandlingsdialog och RFI i praktiken: Fredrik Tamm, Public Insight
11.40-12.10 Klimat- och miljökrav i upphandlingar, hur går det att elektrifiera entreprenadprojekt – Svante Flodén – ME
12.30-13:00: Vinterväghållning, upphandling, kvalitet och hot/våld i arbetsmiljön – Svante Flodén – ME
13.00-13.40: Panelsamtal med Svante Flodén – ME, David Bladfält, försäljningschef BDX och Heini-Marja Suvilehto, Upphandlingsmyndigheten lett av Fredrik Tamm, PublicInsight
För mer information, kontakta:
Erik Säfvenberg
Marknadschef, Nolia
+46 (0)90 -88 88 612
+46 (0)72-23 62 600
Årets Load Up North är den största branschmässan norr om Stockholm för alla som jobbar inom områdena entreprenadmaskiner, transport, rekrytering, jord och skog samt väg och anläggning. Årets mässa är fylld till bredden med utställare med ett större område än någonsin för lastbilar, transportbilar, samt relaterade tillbehör, service och eftermarknad.
Mässan arrangeras av Nolia AB och genomförs varje år. I år hålls mässan 29-31 augusti på Bodens Energi Arena i Boden.
Företaget Nolia AB skapar attraktiva mötesplatser som ger positiv tillväxt för näringsliv och samhälle i Norrland. Det gör vi genom att arrangera mässor, konferenser och andra event. Vi erbjuder även konsulttjänster som projektledning samt uthyrning av möbler och annan utrustning. Varje år arrangerar vi många stora publik- och fackmässor i Norrland där Noliamässan är den största. Hos oss träffas varje år människor för att utbyta erfarenheter, utvecklas och göra affärer.