2016-06-15 10:02Pressmeddelande

Rekordstort intresse när Morgonmötet hålls på Euro Mine Expo

null

När Skellefteå kommuns näringslivskontor anordnar Morgonmötet på Euro Mine Expo är intresset det största inför något möte hittills. Sammanlagt 200 personer har föranmält sig till mötet där Carl Bennet talar om det lärlingssystem av tysk modell som ska provas i Västerbotten.

Skellefteå kommuns näringslivskontor anordnar varje månad Morgonmötet. Det är en öppen mötesplats för de som verkar i Skellefteås näringsliv.

I samband med Euro Mine Expo har kommunen bjudit in till ett möte som handlar om kompetensförsörjning. Bland annat medverkar Carl Bennett, styrelseordförande i Getinge, Lifco och Elanders på Morgonmötet. Han har samarbetat med förre Volvochefen Olof Persson, arbetsmarknadens parter och Skolverket i ett projekt om lärlingssystem av tysk modell för att få till ett projekt med målet att ge cirka 400 personer möjlighet att kombinera studier med lärlingsarbete.

– Det är ungefär 200 föranmälda deltagare till torsdagens upplaga av Morgonmötet som sker i samarbete med Euro Mine Expo. Vi har aldrig tidigare varit så många föranmälda och det faktum att mötet hålls på Euro Mine Expo bidrar väldigt mycket till antalet, säger Tomas Öhlund Näringslivsutvecklare, service på Skellefteå kommun.

Under Morgonmötet medverkar som tidigare nämnts Carl Bennet. Han pratar om sitt engagemang i lärlingssystemet och varför han gärna ser att det utvecklas och etableras. Carl Bennet har tidigare pekat på att 60 procent av ungdomarna i Tyskland väljer en lärlingsutbildning framför fortsatta studier efter skolan. Där börjar varje år cirka 500 000 ungdomar som lärlingar som i regel arbetar halva tiden, och studerar halva. Som jämförelse är under en procent lärlingar i Sverige. I Tyskland kan man dessutom, efter genomförd lärlingsutbildning, studera vidare vid universitet. De första områden som valts ut för det svenska lärlingsprojektet är Göteborgsregionen och Västerbotten.

I samband med mötet hålls också en paneldebatt med Carl Bennet, Petter Mikaelsson, No plan B, Camilla Ulander från Metso, Åke Roos från Boliden Rönnskär, Tommy Lindmark, Anderstorpgymnasiet och Lotta Naglitsch från Skolverket. Moderator: Helena Karlberg.

Morgonmötet hålls torsdag 16 juni på Skellefteå Kraft Arena under Euro Mine Expo i lokalen Iron Hall och programmet börjar 7.30.

För mer information, kontakta:
Jaana Tengman, projektledare
0910-547 61
jaana@nolia.se

Euro Mine Expo är en internationell mässa och konferens för gruvindustrin. Mötesplatsen arrangeras vartannat år i Skellefteå. Mer än 2000 deltagare, 200 utställare från 40 nationer deltog 2014. Euro Mine Expo arrangeras 14-16 juni 2016 av Nolia. Norrlands största arrangör av mötesplatser.


Om Nolia AB

Företaget Nolia AB skapar attraktiva mötesplatser som ger positiv tillväxt för näringsliv och samhälle i Norrland. Det gör vi genom att arrangera mässor, konferenser och andra event. Vi erbjuder även konsulttjänster som projektledning samt uthyrning av möbler och annan utrustning. Varje år arrangerar vi nära 15 stora publik- och fackmässor i Norrland där Stora Nolia är den största. Hos oss träffas varje år över 250 000 människor för att utbyta erfarenheter, utvecklas och göra affärer.


Kontaktpersoner

Jonas Dahlberg
VD, Nolia AB
Jonas Dahlberg
Erik Säfvenberg
Pressansvarig
Erik Säfvenberg
Peter Kattilasaari
Projektledare Stora Nolia
Peter Kattilasaari
Kristin Olsson
Projektledare
Kristin Olsson
Monica Pettersson
Projektledare
Monica Pettersson
Jörgen Lindqvist
Affärsområdeschef Konferens, Event, Uthyrning
Jörgen Lindqvist
Ann Vikström
Affärsområdeschef Piteå
Ann Vikström