2016-10-27 20:04Pressmeddelande

​Många intryck och konkreta tips under Nolia Ledarskap i Piteå

null

Avslutande dagen av Nolia Ledarskap i Piteå gav tips för effektivare möten, hur digitalisering ställer nya krav arbetsplatser och hur man lär sig tempoväxling.
– Det har varit två fantastiskt intressanta dagar med mängder av kunskap, insikter och konkreta tips att ta med sig i vardagen, säger Annica Markusson, projektledare för Nolia Ledarskap.

Hela 420 personer deltog på årets Nolia Ledarskap i Piteå. Efter en fullmatad första dag av som bland annat bestått av att Alexander Bard talat om urbanisering, globalisering och digitalisering, där Jan Carlzon proklamerat att: ”rädda människor tar mindre ansvar. Kärleksfulla organisationer skapar modiga medarbetare” samt där det hållits ett panelsamtal om att bygga samhällsnytta och varumärken med CSR, var det dags för en lika välmatad andra dag av Nolia Ledarskap.

Karin Zingmark, marknadschef på Microsoft öppnade dagen med att tala om digitalt ledarskap och berätta om hur Microsoft förändrat synen på tekniken i förhållande till människa, ledarskap samt arbetsplats. I dag måste alla de tre hänga ihop.

– Kontoret har gått från arbetsplats till mötesplats. Folk får gärna vara på kontoret, det är viktigt eftersom det händer saker när man träffas, men man ska inte behöva vara på kontoret. Hos oss jobbar de flest cirka 1,5 dag i veckan hemifrån, säger Karin Zingmark.

I dag är Microsofts kontor byggda för spontana möten, men också med tysta arbetsplatser där telefoner inte är tillåtna.

Hon talade också om digital stress:

– Mitt jobb finns i handväskan. Därför stannar väskan, och telefonen som ligger i den, i hallen fram till nästa arbetspass, säger Karin Zingmark.

Åsa Lundquist Coey, specialist på kommunikativt och relationellt chefs- och ledarskap, både talade om effektiva möten och höll även en workshop i ämnet.

– Sätt ett önskat läge inför varje möte. Uppdrag, syfte, mål. På så vis kan vi hålla varandra ansvariga under mötena. Annars blir det öppna associationer och ingen bra diskussion. Ingen vet riktigt vad vi ska prata om och folk bli irriterade, säger Åsa Lundquist Coey.

Hon menar att det behövs relationell kunskap, förståelse för makt och förtroende samt utveckling av omdöme och personligt engagemang i mikroaktiviteter.

– Om någon framför en stark åsikt jag inte håller med om, håll truten. Ha impulskontroll och fastna inte i ett prestigekrig. När du har impulsen under kontroll, då kan du ställa frågor. Men tänk på hur du låter. Om du låter raljant så kommer motparten reagera negativt, förklarar hon.

Under den efterföljande workshopen hölls en paneldebatt med Mats Björk, kyrkoherde i Svenska Kyrkan, Ylva Sundqvist, kommunchef Piteå kommun och Tobias Mård, founder och försäljningschef på Tromb. De var alla eniga om en sak: tysta personer ofta pratar mer i digitala möten än vad de i andra sammanhang.

– Jag är formad av att jobba mycket med grupper i kris eller katastrof. Och det arbetssättet har jag tagit med mig mycket av. Att gå laget runt och fråga vad de tycker, tänker och känner. Ofta finns det människor som sitter med många kloka tankar och idéer men inte tror tillräckligt på sig själv för att säga något om det, säger Mats Björk.

Det blev även en föreläsning om nycklar till ett hållbart arbetsliv med Mikael Rehnberg, biolog och arbetsmiljökonsult.

Han berättade att dagens arbetsliv gör att gränserna mellan arbete och fritid suddas ut, att

29 procent av tjänstemän har svårt att sova på grund av tankar på jobbet minst en dag i veckan och att nära en tredjedel upplever att de ofta eller alltid måste vara tillgängliga för jobbet vid egen sjukdom.

– Om man kan avsluta dagen med att fundera ut det bästa man gjort eller har hänt på hela dagen är det lättare att stänga av hjärnan när man går hem, säger han.

Som en logisk avslutning på dagen kom författaren, pastorn, föreläsaren, sommar- och vinterprataren Tomas Sjödin och talade om vad som händer när du vilar. Han konstaterar att forskning visar att man blir sjuk i hjärnan av långvarig stress. Därför menar han att vi måste tänka på hur vi hanterar våra liv genom att de oss själva tillräckligt med sömn

– Regelbundna vanor är grunden, säger han.

Men han pekar också på att det handlar också om att se realistiskt på tillvaron, sänka tempot och lära sig att ta pauser.

– Slaget om vårt liv handlar alltså väldigt mycket om hur vi tänker kring vårt liv. Hur mycket det kan bära och innehålla utan att brista, säger han och förklarar:

– Jag sjunger inte långsamhetens lov. Jag sjunger tempoväxlingarnas lov. Den lyder så här: Det är inte farligt att ligga i så länge du lär dig att lägga av, säger Tomas Sjödin.

För mer information, kontakta:
Annica Marcusson, projektledare
annica.marcusson@nolia.se
+46703128123

Fakta:
När: 26-27 oktober 2016.
Var: På Nolia Konferens i Piteå, Olof Palmes Gata 4A.

Nolia Ledarskap är en mötesplats för chefer och ledare som vill utveckla sitt ledarskap - både strategiskt och operativt - men också stärka sin inre ledare. Ambitionen är att vara årets viktigaste ledarskapsdagar genom att engagera välkända framgångsrika ledare, erkänt skickliga ledarskapsutbildare och aktuella forskare. Första konferensen genomfördes 2012 och nu är Nolia Ledarskap inne på sitt femte år. Nytt för i år var att Nolia Ledarskap arrangeras för första gången i både Norr- och Västerbotten: Umeå den 13-14 september och Piteå den 26-27 oktober. 


Om Nolia AB

Företaget Nolia AB skapar attraktiva mötesplatser som ger positiv tillväxt för näringsliv och samhälle i Norrland. Det gör vi genom att arrangera mässor, konferenser och andra event. Vi erbjuder även konsulttjänster som projektledning samt uthyrning av möbler och annan utrustning. Varje år arrangerar vi nära 15 stora publik- och fackmässor i Norrland där Stora Nolia är den största. Hos oss träffas varje år över 250 000 människor för att utbyta erfarenheter, utvecklas och göra affärer.


Kontaktpersoner

Jonas Dahlberg
VD, Nolia AB
Jonas Dahlberg
Erik Säfvenberg
Pressansvarig
Erik Säfvenberg
Peter Kattilasaari
Projektledare Stora Nolia
Peter Kattilasaari
Kristin Olsson
Projektledare
Kristin Olsson
Monica Pettersson
Projektledare
Monica Pettersson
Jörgen Lindqvist
Affärsområdeschef Konferens, Event, Uthyrning
Jörgen Lindqvist
Ann Vikström
Affärsområdeschef Piteå
Ann Vikström