Fredrik Lindström och bokförlaget Bonnier Fakta planerar att 2017 ge ut en stor bok om 100 svenska dialekter. Boken kommer att innehålla en ljudmodul där man kan lyssna på alla dialekterna. Nu finns chansen för besökare på Stora Nolia att få just sin dialekt förevigad för eftervärlden.
– Det känns som en kulturgärning att samla in dialekter som i framtiden kanske inte kommer att vara lika framträdande eller ens finnas kvar, säger radiojournalisten Kjell Eriksson som kommer att spela in dialekterna.
En ny bok från Bonnier Fakta om dialekter, med text av Fredrik Lindström, har målet att samla 100 olika dialekter från hela landet. Boken är en kombinerad ljudbok där läsaren kan knappa fram den dialekt man vill lyssna på samma sätt som tidigare gjorts med fågelsång, djurläten och barnvisor.
Nu kommer radiojournalisten Kjell Eriksson tillsammans med en kollega till Stora Nolia under lördag 13 augusti och söndag 14 augusti för att försöka samla i en mängd olika dialekter.
– Vi har arbetat i olika forum och lyckats samla in en del dialekter från olika delar av Sverige i Stockholm. Vi har också gjort resor till Gotland, Västsverige, Malmö och Småland för att samla in dialekter. Med tanke på hur många som kommer till Stora Nolia tänkte vi att det måste vara en bra plats att få många dialekter inspelade, säger Kjell Eriksson.
De har sammanställt en lista på de dialekter som de framför allt tänkt spela in.
– Många tror att de behöver tala om dialekten, men den vi talar med behöver inte veta något om sin dialekt, bara tala den. Vi har märkt att det ofta är bra om man är två personer som talar med varandra. Man kan tala om vad som helst. Vi har till och med haft exempel på personer som talat om sin thailandsresa, men dialekten har ofta en förmåga att bli starkare om man talar om ett barndomsminne.
Han hoppas nu att så många som möjligt tar chansen att se till att deras dialekt bevaras.
– Det känns som en kulturgärning att samla in dialekter som i framtiden kanske inte kommer att vara lika framträdande eller ens finnas kvar. Jag hoppas vi kan hitta genuina dialekter och ge människor chansen att få sin dialekt bevarad för eftervärlden, säger Kjell Eriksson.
Alla som har någon av de dialekter som efterfrågas kan anmäla sig via en anmälningsblankett som finns att ladda ner på Stora Nolias webb eller Facebooksida, fylla i och lämna in i mässans servicecenter. Det går också att fylla in den på plats på mässan vid servicecentret.
Intervjuerna tar cirka 15 minuter.
För mer information, kontakta:
Erik Säfvenberg, pressansvarig Stora Nolia
072-236 26 00
erik.safvenberg@nolia.se
FÖRLAGET SÖKER DIALEKTER FRÅN FÖLJANDE PLATSER.
Primärt:
Södra Hälsingland, t ex Bollnäs, Arbrå, Edsbyn
Västra Medelpads inland, t ex Ånge eller Liden
Sundsvallstrakten, t ex Timrå
Norra Ångermanland, t ex Junsele
Södra Ångermanland, t ex Sollefteå, Kramfors
Umeåtrakten (utanför staden), t ex Vindeln, Vännäs, Holmsund, Bygdeå
Västerbottens inland, t ex Burträsk, Bastuträsk
Norra Lappland, t ex Pajala
Mellersta Lappland, t ex Malmberget, Jokkmokk
Södra Lappland, t ex Lycksele, Malå, Vilhelmina, Arjeplog
Norra Norrbotten, t ex Luleå, Boden, Älvsbyn
Sekundärt (om det kommer några så långt söderifrån):
Gävle
Tierp, eller trakten däromkring
Ludvika
Särna/Idre
Företaget Nolia AB skapar attraktiva mötesplatser som ger positiv tillväxt för näringsliv och samhälle i Norrland. Det gör vi genom att arrangera mässor, konferenser och andra event. Vi erbjuder även konsulttjänster som projektledning samt uthyrning av möbler och annan utrustning. Varje år arrangerar vi nära 15 stora publik- och fackmässor i Norrland där Stora Nolia är den största. Hos oss träffas varje år över 250 000 människor för att utbyta erfarenheter, utvecklas och göra affärer.