2019-09-12 12:50Pressmeddelande

Hållbart i centrum och rörelserikedom i Nordmaling och Vännäs – årets SEE-kommuner i Västerbotten

null

Årets SEE-kommuner är Vännäs och Nordmaling. De kommer bland annat att bjuda på aktiviteter som ”Hållbart i centrum” och rörelserikedom genom ”Change the game”.

– Vi blev mycket inspirerade och glada av att bli utsedda till SEE-kommun och har försökt peppa så många som möjligt till att fylla på evenemangskalendern, säger Malin Karlsson på Vännäs kommun.

SEE hållbarhetsvecka drivs som ett årligt återkommande projekt sedan starten 2009 med över 160 programpunkter i 27 kommuner under veckan. Under åren har verksamhetsområdet vuxit till att omfatta Västerbottens och Norrbottens län.

Under årets hållbarhetsvecka, som omfattar hela länet, läggs extra fokus på årets två utvalda SEE-kommuner, Nordmaling och Vännäs.

Paula Quinones, kultur- och fritidschef i Nordmalings kommun tycker att det är bra att de får lyfta upp Nordmaling som en SEE-kommun.

– Jag tror att vi är en väldigt hållbar kommun, men vi har inte lyft fram oss som en sådan. Vi jobbar med dessa frågor i många av våra verksamheter, företag och föreningar. Det här var ett bra tillfälle för att visa hur mycket hållbara aktiviteter vi har i kommunen och där många är en del av vardagen. Tror det är bra för oss själva – ser vi hur mycket vi gör idag är det lättare att ta ett steg till och göra mer.

Vännäs har fått bra respons på uppmaningen att fylla på evenemangskalendern med aktiviteter.

Kommunen själv har valt att lägga mest fokus på lördagsevenemanget Hållbart i Centrum.

– Vi bjuder på fika, svarar på och ställer frågor samt erbjuder barnen att köra mini-elbil samt mycket annat, säger Malin Karlsson på Vännäs kommun.

Bakgrunden är att kommunen fått bidrag från Boverket för projektet ”Grön skolväg med järnvägshistoria” för att skapa en tryggare och trevligare skolväg för barn och ungdomar genom centrala Vännäs.

Det innebär bland annat nyplanteringar av växter, buskar och träd, bullerdämpande växtskärmar mot järnvägsspåret samt en uppöppning av den befintliga järnvägsparken. Ett torg samt nya grönytor för aktivitet kommer att också anläggas. – Vi vill innan vi sätter spaden i marken gärna få inspel från allmänheten och har laddat upp med en frågeenkät som även läggs upp vannas.se/centrum så att så många som möjligt kan vara med och påverka framtidens Vännäs, säger Malin Karlsson, kollektivtrafik och friluftsliv på Vännäs kommun.

Kultur- och fritidschefen i Nordmalings kommun tycker att det finns flera intressanta aktiviteter i år.

– Men om det är något jag vill lyfta fram så är det Change the game. Dels inspiration för barnen genom prova-på aktiviteterna och för möjligheten för de som jobbar med barn, men också föräldrar och ledare att lära sig mer om rörelserikedom och rörelseförståelse. Sedan är det en väldigt rolig dag som jag hoppas inspirerar både vuxna och barn till ett mer rörelserikt liv. Jag ser också fram emot Klädbytarveckan och att förnya min garderob! säger Paula Quinones.

För mer information, kontakta:

Kristin Olsson, projektledare
090-88 88 604, 070-255 61 95
kristin.olsson@nolia.se

SEE hållbarhetsvecka är en årligen återkommande arrangemangsvecka som hålls i Västerbottens och Norrbottens län under vecka 38. SEE är en förkortning för Social, Ekonomisk och Ekologisk hållbar utveckling. I grund och botten handlar veckan om att uppmärksamma och stärka aktörer som satsar på att bidra till en hållbar utveckling, ge möjligheter att nätverka och marknadsföras i ett större sammanhang samt sprida information och goda exempel så att fler aktörer påbörjar sitt hållbarhetsarbete. Ledningsgruppen för Västerbottens läns består av följande parter: Länsstyrelsen i Västerbotten, Region Västerbotten, Umeå universitet, Umeå kommun, Skellefteå kommun samt Nolia AB.


Om Nolia AB

Företaget Nolia AB skapar attraktiva mötesplatser som ger positiv tillväxt för näringsliv och samhälle i Norrland. Det gör vi genom att arrangera mässor, konferenser och andra event. Vi erbjuder även konsulttjänster som projektledning samt uthyrning av möbler och annan utrustning. Varje år arrangerar vi nära 15 stora publik- och fackmässor i Norrland där Stora Nolia är den största. Hos oss träffas varje år över 250 000 människor för att utbyta erfarenheter, utvecklas och göra affärer.


Kontaktpersoner

Jonas Dahlberg
VD, Nolia AB
Jonas Dahlberg
Erik Säfvenberg
Pressansvarig
Erik Säfvenberg
Peter Kattilasaari
Projektledare Stora Nolia
Peter Kattilasaari
Kristin Olsson
Projektledare
Kristin Olsson
Monica Pettersson
Projektledare
Monica Pettersson
Jörgen Lindqvist
Affärsområdeschef Konferens, Event, Uthyrning
Jörgen Lindqvist
Ann Vikström
Affärsområdeschef Piteå
Ann Vikström