2015-07-08 07:00Pressmeddelande

Formlig hundfestival under Stora Nolia

null

Årets stora folkfest blir en explosion av hundhändelser med dagligt programutbud om hundar, egen utställargata och uppvisningsfält med deltagande från hundföreningar, polis och försvar.

Stora Nolia i Umeå blir i år en händelse utöver det vanliga för alla hundägare och hundintresserade med en mässa i mässan där hunden står i fokus.

Självklart går hundar in gratis och de får vistas på uteområdet, men inte i hallarna. Besökarna får bland annat en inblick i hur polisens kriminalsökhundar, patrullhundar samt narkotika- och vapenhundar arbetar.

Västerbottens Kennelklubb, VBKK, är en av de föreningar som deltar under årets Stora Nolia. Det är en av de största föreningarna i Västerbotten med över 3000 medlemmar.

– Det ska bli spännande att få visa upp bredden på hundraser och att fler får upp ögonen för hur många olika raser som finns och dess olika karaktärer. I Sverige finns drygt 300 olika raser, säger Maria Lyrén vice utställningsansvarig samt ringsekreteraransvarig i VBKK.

Hon hoppas kunna bidra till att blivande hundägare tänker på att välja hundras efter vad man tänker använda hunden till och att de är renrasiga.

– Vi värnar om friska, renrasiga hundar. Fördelen med en renrasig hund är att man har större möjligheter att ha kontrollpå olika sjukdomar ur ett genetiskt perspektiv genom olika undersökningsmetoder till exempel höftledsröntgen, ögonlysning med mera. Dessutom är det lättare att veta vilken hund man får om man väljer en renrasig. När det gäller blandraser är det svårt att veta vilken av ursprungsraserna som ger hunden dess kynne och karaktär, berättar Maria Lyrén.

Maria förklarar att utifrån forskning som pågått under ett antal år, gällande hundens sociala betydelse i samhället, gör hundar oss människor en stor samhällstjänst.

– Det gäller till exempel vårdhundar, narkotikahundar, ledarhundar för blinda, sökhundar, polishundar, men också hundar som kan känna av och förvarna om epilepsianfall hos en epileptiker eller insulinkänningar hos diabetiker. Detta förstärker givetvis rasrena hundar genom rasspecifika egenskaper i olika användningsområden.

Något alldeles extra blir hundparaden 2 augusti med över 80 hundar av drygt 60 olika raser.

– Paraden avslutas på hundscenen där vi ger en kort presentation av varje ras och detta följs av tips och råd till de som går i köpahund- tankar, säger Maria Lyrén.

Dessutom kommer VBKK visa hur det går till på hundutställning och prata om betydelsen av dessa. Därefter kommer VBKK att hålla i en utställningsträning där alla hundägare är hjärtligt välkomna att prova på att ställa sin hund och få råd och tips.

Från VBKK medverkar Aina Lundmark, ordförande, Ann-Christin Lundberg, utställningsansvarig och vice ordförande, Maria Lyrén, ringsekreteraransvarig och vice utställningsansvarig samt Susanne Nilsson Ottosson, speaker.

Umeå Brukshundsklubb & SSRK deltar också under mässan och är på plats på Stora Nolia med duktiga instruktörer och representanter för att ge hundägare inspiration till ett roligare och aktivare hundägande. Måndag 3 augusti kommer besökare få uppleva, prova och ställa frågor kring de olika hundsporterna.

Även Umeå Draghundsklubb, Svenska Pudelklubben, försvarsmakten och polismyndigheten deltar med egna programpunkter och uppvisningar.

Fakta Stora Nolia

Stora Nolia är en nio dagar lång folkfest och Sveriges största årliga besöksmässa med cirka 100 000 besökare och 800 utställare varje år. Under mässan omsätts 395 miljoner kronor, vilket motsvarar 44 miljoner om dagen. I år hålls mässan i Umeå och öppnar 1 augusti. Vartannat år hålls mässan i Piteå.

Tidpunkt: 1-9 augusti 2015
Plats: Umeå
Webb: www.nolia.se/stora

För mer information, kontakta:

Lars Olovson, projektledare, Stora Nolia
090-16 34 05, 070-510 73 58
lars.olovson@nolia.se

Erik Säfvenberg, pressansvarig
072-236 26 00
erik.safvenberg@dynamopress.se


Om Nolia AB

Företaget Nolia AB skapar attraktiva mötesplatser som ger positiv tillväxt för näringsliv och samhälle i Norrland. Det gör vi genom att arrangera mässor, konferenser och andra event. Vi erbjuder även konsulttjänster som projektledning samt uthyrning av möbler och annan utrustning. Varje år arrangerar vi nära 15 stora publik- och fackmässor i Norrland där Stora Nolia är den största. Hos oss träffas varje år över 250 000 människor för att utbyta erfarenheter, utvecklas och göra affärer.


Kontaktpersoner

Jonas Dahlberg
VD, Nolia AB
Jonas Dahlberg
Erik Säfvenberg
Pressansvarig
Erik Säfvenberg
Peter Kattilasaari
Projektledare Stora Nolia
Peter Kattilasaari
Kristin Olsson
Projektledare
Kristin Olsson
Monica Pettersson
Projektledare
Monica Pettersson
Jörgen Lindqvist
Affärsområdeschef Konferens, Event, Uthyrning
Jörgen Lindqvist
Ann Vikström
Affärsområdeschef Piteå
Ann Vikström