2014-11-10 09:10Pressmeddelande

Expert på livscykelanalyser kommer till hållbar fastighetsmässa

null

Årets Nolia Fastighet, som hålls 20-21 november i Umeå, har ett tydligt hållbarhetsfokus med flera föreläsningar om klimatsmarta och energibesparande lösningar. Bland annat kommer en av landets ledande experter på livscykelanalyser för byggnader.

Nolia Fastighet har ett tydligt fokus på hållbarhet med förvaltning, klimatsmarta idéer och energibesparande lösningar som presenteras.
Till mässan kommer en av världens ledande experter på livscykelanalyser, Ulf Wiklund. Han är affärsutvecklare i ledningsgruppen hos Tyréns Region Nord och internationell PCR-moderator för de nya regler för livscykelanalyser som publicerades för första gången i februari i år.
Han menar att det i spåren av urbaniseringen finns ett stort behov av att bygga mer samtidigt som byggbranschen med detta behov står inför en betydande belastning på miljö och klimat.
– För att underbygga kloka val behöver miljöpåverkan under byggnadens hela livscykel tas i beaktande.

Men han säger också att synsättet är rätt tidigt i sin utveckling och att många inte kommit in i det tänket.
– Ur ett livscykelperspektiv blir energifrågan relativt sett blir allt mindre intressant tack vare ett allt effektivare energiutnyttjande, men många är fortfarande väldigt fokuserade på energifrågan. Ökat fokus borde istället läggas på den totala miljö- och klimatpåverkan från byggmaterial som används.
 Ulf Wiklund menar att en anledning till att inte så många använder livscykelanalyser är svårigheten i att kontrollera och beräkna de många flöden av råmaterial som kan finnas.
– Livscykelanalysen är en modell av verkligheten och ett sätt att förhålla sig där man räknar in all råvara och var den kommer ifrån, inklusive transporter, till drift, demontering och återanvändning.
Det internationella regelverk för livscykelanalyser, PCR, som publicerats av Svenska miljöstyrningsrådet är ett regelverk för branschen som gör det möjligt att jämföra olika byggnader med sammafunktion, med varandra.
– Det är komplicerat att göra jämförelser, därför är det viktigt att man gör på samma sätt och har samma förenklingar för att det ska kunna gå att jämföra olika byggprojekt, säger Ulf Wiklund.

Till Nolia Fastighet kommer också en av Sveriges kanske mest intressanta ljusdesigners, Svante Pettersson. Han är utbildad vid Ljushögskolan i Jönköping, känd från en rad olika medier som till exempel SvD, Hus & Hem, Nyhetsmorgon och Äntligen Hemma på TV4 samt för boken See the light. Han kommer att visa hur LED-belysning kan användas på ett kreativt sätt och hur belysning skapar välkomnande.

Dessutom kommer Ulf Nordwall, som är arkitekt och ansvarar för affärs- och projektutveckling inom Peab Region Bygg Nord till Nolia Fastighet för att prata om hållbara hus där han lyfter fram hur det funktionella och praktiska samverkar med det hållbara.
Rubriken är: ”Finns det hus som håller längre och åldras vackrare än andra?”
Enligt honom finns det vissa hus som klarar sig bättre än andra när byggnadens funktion, hållbarhet och andra kvaliteter sätts på prov.

För mer information, kontakta:
Jan-Olof Sandberg,
090-16 34 07, 070-674 74 64
janolof.sandberg@nolia.se

 

Nolia Fastighet hålls under två dagar i Umeå, 20-21 november 2014, och samlar allt i en mässhall; utställare, föreläsningar och café. Besökare möter leverantörer och kollegor som visar upp nya produkter och tjänster. Nolia Fastighet är mötesplatsen för den som äger fastigheter, förvaltar fastigheter eller jobbar i fastighetsbranschen. Hit räknas allt från bostadsrättsföreningar till fastigheter för kontor, handel och industri samt alla typer av specialfastigheter som hotell, sjukhus och idrottsanläggningar.

 


Om Nolia AB

Företaget Nolia AB skapar attraktiva mötesplatser som ger positiv tillväxt för näringsliv och samhälle i Norrland. Det gör vi genom att arrangera mässor, konferenser och andra event. Vi erbjuder även konsulttjänster som projektledning samt uthyrning av möbler och annan utrustning. Varje år arrangerar vi nära 15 stora publik- och fackmässor i Norrland där Stora Nolia är den största. Hos oss träffas varje år över 250 000 människor för att utbyta erfarenheter, utvecklas och göra affärer.


Kontaktpersoner

Jonas Dahlberg
VD, Nolia AB
Jonas Dahlberg
Erik Säfvenberg
Pressansvarig
Erik Säfvenberg
Peter Kattilasaari
Projektledare Stora Nolia
Peter Kattilasaari
Kristin Olsson
Projektledare
Kristin Olsson
Monica Pettersson
Projektledare
Monica Pettersson
Jörgen Lindqvist
Affärsområdeschef Konferens, Event, Uthyrning
Jörgen Lindqvist
Ann Vikström
Affärsområdeschef Piteå
Ann Vikström