2018-06-14 15:58Pressmeddelande

Euro Mine Expo: Ljus framtid för gruvindustrin

null

Under den sista, späckade dagen av årets Euro Mine Expo berättade bland annat Jan Moström, vd och koncernchef för LKAB om deras framtidsutsikter och ett morgonmöte fokuserade på hur man blev leverantör till gruvindustrin.

Dag tre av Euro Mine Expo startade med ett morgonmöte, där Skellefteå kommun stod som värd. Under mötet blev leverantörer informerade direkt från gruvbolagen om vad som krävs för att få leverera varor och tjänster till gruvindustrin. Företrädarna för LKAB, Boliden och Mandalay var tydliga med vikten av fokus på säkerhet och hoppades på mer innovation tillsammans med sina leverantörer.

Frida Pettersson, inköpschef på Mandalay Resources öppnade sessionen genom att prata om vilka krav de har på sina leverantörer.

– Vi är beroende av bra leverantörer och letar inte bara efter det bästa priset. Att vara en leverantör kräver finansiell stabilitet, försörjningstrygghet och vi söker även kvalitet och övergripande prestanda. Men du måste också uppfylla våra krav på produkten, ha en hög servicenivå och flexibilitet, säger Frida Pettersson.

Hon påpekar också att säkerhetsaspekten är mycket viktig.

"Det är inte upp till diskussion".

Björn Stenecker, upphandlingsansvarig på Boliden Mines håller med om ämnet säkerhet:

– För oss är säkerheten nummer ett. Vi kommer aldrig tolerera leverantörer med otur. Det är en sak som vi aldrig kommer att avvika från, säger han.

När det gäller innovation vill Frida Pettersson se leverantörer som vill förbättra sin verksamhet.

– Hjälp oss att ompröva och visa oss dina innovationsprojekt.

Björn Stenecker säger att han kan fortsätta under resten av dagen i det här ämnet.

– Eftersom det här är det viktigaste ämnet för dagen. Hur kan innovationen öka och hur kan vi göra det bättre tillsammans? Utan innovation skulle vi inte ha någon gruvverksamhet i Sverige alls. Det finns så många olika innovationer som är orsaken till vår blomstrande verksamhet.

Han påpekar att teknologier som automatisering, digitalisering, maskininlärning, robotik alla kommer till gruvindustrin.

– Det finns gott om saker som kommer att passa oss här i Norden perfekt och kommer att öka vår konkurrenskraft och se till att vi kan bedriva gruvbrytning billigare per ton, än till exempel i Chile eller Australien. Det innebär också att vi måste vara bättre att utnyttja våra leverantörers kompetens och vara tydligare inom vilka områden vi vill se innovation.

Robert Johansson, Supply Chain Excellence Manager, LKAB:

– Vi har många program för att modernisera vår produktion, för om vi inte gör det kan vi inte överleva.

Björn Stenecker säger att många leverantörer vill att de ska investera mer när tiderna är extremt bra, som de är nu.

– Mitt jobb är exakt motsatsen, för nu måste vi göra bra investeringar som kommer att stå sig även i dåliga tider. Om vi fattar dåliga beslut idag, bara för att vi har pengar, kan det betyda att vi är döda om fem år.

Han påpekar också att gruvindustrin representerar en extremt stabil kundbas.

– "Vi vill att leverantörer ska stanna hos oss i goda tider och i dåliga. Vänligen lämna oss inte i goda tider, vi kommer ihåg det när de dåliga tiderna kommer, uppmanar Björn Stenecker.

På dagens key note address talade bland andra Jan Moström, vd och koncernchef på LKAB. Han pratade om företagets framtid.

– Det är ganska fantastiskt. De senaste 15–16 åren har stålproduktionen i världen nästan fördubblats. Det har varit en enorm tillväxt i stålkapaciteten.

Masugnspellets är LKAB:s viktigaste produkt. Han säger att marknaden har sett två drivkrafter de senaste åren.

– Lönsamheten har långsamt ökat inom stålbranschen och har ökat efterfrågan på högkvalitativ malm. Om du gör vinst i det råa stål du producerar vill du producera så mycket av detta stål som möjligt och för att öka ugnens kapacitet. Den andra drivkraften är miljön. För att producera allt detta stål använder du mycket kol. För att minska koldioxidutsläppen har du också en drivkraft för att minska användningen av kol. För att uppnå detta måste du öka kvaliteten på den malm som används, säger Jan Moström.

För mer information, kontakta:
Jaana Tengman, projektledare
0910-547 61
+46 (0)70 26 48 345
jaana.tengman@nolia.se

Euro Mine Expo är en internationell mässa och konferens för gruvindustrin som hålls vartannat år. Mötesplatsen arrangeras i Skellefteå av Nolia, Norrlands största arrangör av mötesplatser. Nästa Euro Mine Expo hålls 9-11 juni 2020.


Om Nolia AB

Företaget Nolia AB skapar attraktiva mötesplatser som ger positiv tillväxt för näringsliv och samhälle i Norrland. Det gör vi genom att arrangera mässor, konferenser och andra event. Vi erbjuder även konsulttjänster som projektledning samt uthyrning av möbler och annan utrustning. Varje år arrangerar vi nära 15 stora publik- och fackmässor i Norrland där Stora Nolia är den största. Hos oss träffas varje år över 250 000 människor för att utbyta erfarenheter, utvecklas och göra affärer.


Kontaktpersoner

Jonas Dahlberg
VD, Nolia AB
Jonas Dahlberg
Erik Säfvenberg
Pressansvarig
Erik Säfvenberg
Peter Kattilasaari
Projektledare Stora Nolia
Peter Kattilasaari
Kristin Olsson
Projektledare
Kristin Olsson
Monica Pettersson
Projektledare
Monica Pettersson
Jörgen Lindqvist
Affärsområdeschef Konferens, Event, Uthyrning
Jörgen Lindqvist
Ann Vikström
Affärsområdeschef Piteå
Ann Vikström