2018-08-29 15:14Pressmeddelande

Blockkejdor, nätverk och hållbara drivmedel delar av årets program på Load Up North

null

Load Up North anordnar i år ett program som bland annat innehåller ett seminarium om hållbara drivmedel men också ett Meet Up där bland andra LKAB, Kaunis Iron och BDX deltar.

– Här kan man bland annat hitta affärsmöjligheter inom de samhällsutmaningar som Kiruna står inför och få veta mer om gruvbrytningen i Kaunisvaara, säger Bo Sandström, projektledare för Load Up North.

Load Up North är den största branschmässan norr om Stockholm för alla som jobbar inom områdena entreprenadmaskiner, transport, rekrytering, väg och anläggning och skog.

Varje Load Up North hålls ett Meet Up där föreläsningar, samtal och mingel skapar nätverk och affärer. I år är programmet högaktuellt. Årets Meet Up hålls mässans öppningsdag, torsdag 30 augusti från klockan 11.30 inomhus på Boden Arena. Temat i år är hållbarhet, investeringar och projekt.

– Det känns väldigt roligt att vi lyckats få Fredrik Kallioniemi från Hydro66 att komma till Meet Up och berätta om blockkedjor och hur den tekniken kan användas. Han är en enorm inspiratör och blockkedjor kan bli en gamechanger för branschen, säger Anton Norberg på Yours kommunikationsbyrå som satt samman programmet.

En blockkedja är en databas, som skiljer sig från traditionella databaser genom att den är spridd på massor av datorer samtidigt, där allt som hänt och sparats i databasen är offentligt och kan plockas fram. Tekniken kan bland annat skapa hållbara värdekedjor eftersom ingen information kan förfalskas eller rubbas på.

I samband med föreläsningen om blockkedjor kommer det också att talas om utbyggnad av datacenter i regionen. Sedan följer Kunis Iron och LTU som berättar hur har det gått hittills och hur ser framtiden ut samt berättar om Arctic Tests, en framtida öppen testmiljö vid Kaunisvaara gruvområde.

Bo Sandström är mycket nöjd med att årets Meet Up-program. 

– Vi har nyckelpersoner från LKAB, BDX, Kiruna kommun och Kaunis Iron på plats. Här kommer de att berätta om sina behov och vad som krävs av underleverantörer, säger Bo Sandström, som speciellt vill tacka Bodens Kommun som är arrangör och värd för årets Meet Up. 

LKAB och Kiruna kommun kommer för att berätta om den gigantiska samhällsomvandlingen i kommunen och behovet av samarbetspartners och leverantörer i de projekt som följer i omvandlingens spår.

BDX kommer för att berätta om sina behov av medleverantörer för inför kommande projekt. Till Meet Up kommer också Patrik Snell från Snells entreprenad för att berätta om hur det är att vara leverantör i smått och stort.

Dessutom kommer Sunpine för att prata om förnyelsebart drivmedel som ett led i att klara kravet på transportsektorn att minska koldioxidutsläppen med 70 procent till 2030. 

Denna fråga kommer att utvecklas under Load Up Norths andra dag, fredag 31 augusti, då det hålls ett seminarium om hållbara, fossilfria drivmedel med företrädare för åkerier samt såväl privata som offentliga beställare.

– Lösningen är komplex och behöver samordning. Därför är ett sådan här seminarium värdefullt, säger Anna Säfvestad Albinsson, projektledare fossilfritt på Biofuel Region, som kommer att leda seminariet.

Den som tagit initiativ till seminariet är Håkan Nilsson, tidigare affärsutvecklingschef inom BDX-koncernen som drivit frågan aktivt i Load Up Norths utvecklingsgrupp sedan mässan startades i Boden 2013. Han tyckte att det behövdes ett större ”branschens ansvar” för en mer hållbar miljö i framtiden och detta ledde till det aktuella seminariet om hållbara, fossilfria drivmedel som hålls under årets Load Up North i Boden.

– Under de år jag var affärschef inom BDX Anläggning förbrukade vi över 40 miljoner liter drivmedel per år. Nu är det säkert ännu mer eftersom BDX utvecklats vidare och har ännu större produktionsapparat. Detta innebär vidare att branschen, både beställare och leverantörer i framtiden måste ta ett större ansvar för miljön med en övergång från diesel och bensin till hållbara, fossilfria drivmedel, säger Håkan Nilsson.

För mer information, kontakta:

Bo Sandström

Projektledare

Mobile +46 (0)70 – 544 4878

bo.sandstrom@nolia.se

Load Up North är Sveriges intressantaste mötesplats för entreprenadmaskiner, transport och rekrytering, jord och skog samt väg och anläggning. Mässan arrangeras av Nolia AB och genomförs vartannat år i Norrbotten och vartannat år i Västerbotten. I år hålls den på Boden Arena 30 augusti - 1 september 2018.


Om Nolia AB

Företaget Nolia AB skapar attraktiva mötesplatser som ger positiv tillväxt för näringsliv och samhälle i Norrland. Det gör vi genom att arrangera mässor, konferenser och andra event. Vi erbjuder även konsulttjänster som projektledning samt uthyrning av möbler och annan utrustning. Varje år arrangerar vi nära 15 stora publik- och fackmässor i Norrland där Stora Nolia är den största. Hos oss träffas varje år över 250 000 människor för att utbyta erfarenheter, utvecklas och göra affärer.


Kontaktpersoner

Jonas Dahlberg
VD, Nolia AB
Jonas Dahlberg
Erik Säfvenberg
Pressansvarig
Erik Säfvenberg
Peter Kattilasaari
Projektledare Stora Nolia
Peter Kattilasaari
Kristin Olsson
Projektledare
Kristin Olsson
Monica Pettersson
Projektledare
Monica Pettersson
Jörgen Lindqvist
Affärsområdeschef Konferens, Event, Uthyrning
Jörgen Lindqvist
Ann Vikström
Affärsområdeschef Piteå
Ann Vikström