2025-07-22 12:54Pressrelease

Ansträngt vårdplatsläge – viktigt följa hälsoråd i värmen

Det finns nu ett stort inflöde till sjukhusen i länet av värmerelaterade tillstånd, varav en hel del hade varit möjligt att förebygga. Vårdplatssituationen är nu mycket ansträngd med flera överbeläggningar. Främst handlar det om äldre och sköra – men även medelålders med underliggande sjukdomar drabbas. 

Jag uppmanar alla att uppmärksamma och följa de hälsoråd som finns, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Lars Almroth.

Uttorkning och andra tillstånd

Många som nu kommer in till sjukvården får behandling mot bland annat uttorkning och andra tillstånd där värmen orsakat försämring.  

Det har gått snabbt. Förra veckan hade vi i princip inga överbeläggningar, men nu så har behovet av sjukhusvård ökat snabbt. Jag tror att vi alla blev lite överraskade eftersom det hittills varit en blöt och ganska så kall sommar. Och när då värmen plötsligt kommer är det lätt att underskatta hur den påverkar kroppen, säger Lars Almroth. 

Han uppmanar också alla med äldre anhöriga att ha extra koll på hur dessa mår i värmen. 

För mer information: 

Lars Almroth 

Hälso- och sjukvårdsdirektör 

021-17 40 40 

 FAKTA:

Viktiga råd från Folkhälsomyndigheten för varma dagar:  

  • VAR UPPMÄRKSAM PÅ INOMHUSTEMPERATUREN Risken för hälsoproblem ökar så snart temperaturen stiger inomhus. Riskerna ökar påtagligt när temperaturen utomhus når upp till 26 grader eller mer under tre dagar i följd.  

  • DRICK MER Vänta inte på att du blir törstig. Ät vätskerik mat som till exempel grönsaker och frukt. Undvik stora mängder söta drycker och alkohol. Tänk på att personer i din närhet kan behöva hjälp med att dricka.  

  • ORDNA SVAL MILJÖ Använd gardiner, persienner och markiser. Försök att vara på den svalaste platsen i bostaden. Vädra på natten när det är svalt.  

  • ORDNA SVALKA En sval dusch är mest effektiv. En blöt handduk runt nacken är ett alternativ. Använd löst sittande kläder i naturmaterial, de är svalare än åtsittande syntetkläder.  

  • TA DET LUGNT Undvik fysisk ansträngning under dygnets varmaste timmar.  

  • FÖRVARA LÄKEMEDEL RÄTT Om ditt läkemedel är temperaturkänsligt finns information om förvaring på förpackningen eller i bipacksedeln.  

  • VAR UPPMÄRKSAM Varningssignaler kan vara förhöjd kroppstemperatur, puls, andningsfrekvens och nytillkommen yrsel och onormal trötthet. Muntorrhet och minskad urinmängd kan vara tecken på vätskebrist. Om du tar något läkemedel, till exempel vätskedrivande, kan dosen behöva justeras.  

OBS! Kontakta sjukvården för specifika råd kring just din eller dina närståendes hälsa.  

Ring 1177 för sjukrådgivning eller hjälp med att hitta rätt i vården. Du kan ringa eller besöka webbplatsen 1177.se dygnet runt. 



About Region Västmanland

Region Västmanlands huvuduppgift är att bidra till ett gott liv för västmanlänningar. Det gör vi genom att arbeta med hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kultur, näringslivsfrågor, kollektivtrafik, regional hållbar utveckling. Västmanland har ett centralt läge i Mälardalen. Här finns bra boende, service och kommunikationer samt goda förutsättningar för en rik fritid.


Contacts

Presskontakt dagtid
Presskontakt dagtid
Vardagar kl 08 - 16:30.