2025-05-14 05:02Pressrelease

Gamla Uppsala museum 25 år

Den 18 maj 2025 firar Gamla Uppsala museum 25 år. Mycket har hänt sedan starten, både i museet och under arkeologiska undersökningar om platsens historia. Jubileumsdagens program är fyllt med arkeologi, gyckel, dramatik och överraskningar för alla besökare.

 

Under museets 25 år har utställningen förändrats och fyllts på, allt eftersom arkeologer gör nya upptäckter. Bottenvåningen har fått en interaktiv tidslinje och i en ny monter visas stolpraderna som upptäcktes 2012. Årliga festivaler och programaktiviteter har väckt historien till liv.

 

– Fornlämningsområdet lämnar ingen oberörd och på Gamla Uppsala museum vill vi göra det möjligt att föreställa sig och förstå platsens historia, säger museichef Stefan Lundblad. Under 25 år har vi haft närmare 1 miljon besökare.

Unik museibyggnad

Ett av arkitekten Carl Nyléns sista verk var Gamla Uppsala museum, som är typiskt för hans signum att byggnaden harmoniserar med platsen och omgivningen. Den ovala byggnaden med spetsiga ändar för tankarna till ett skepp eller ett öga mot det forntida Uppsala. Fasaden som är klädd i obehandlad ek har åldrats på ett vackert sätt. Gamla Uppsala museum invigdes av kung Carl Gustav XVI den 18 maj 2000.

Jubileumsprogram 18 maj

Med start klockan 11 kan besökarna se fram emot högbestigning med guide, visning med arkeolog som arbetat i fornlämningsområdet, föredrag om de senaste 25 årens arkeologi, gycklarskola och grävlåda för barn. Som avslutning går vi ett Erikståg – en dramatiserad promenad runt kungshögarna med oväntade möten.

Se hela programmet på webbplatsen.

Guldsmycket och nordhögen

Gamla Uppsala var under tusen år ett maktcentrum som etablerades före vikingatiden. Två av kungshögarna från omkring år 600 undersöktes av arkeologer redan på 1800-talet och innehåll exklusiva men förbrända föremål. Fortfarande sker arkeologiska upptäckter i området.

Höjdpunkter från 2000-talets arkeologiska undersökningar i Gamla Uppsala

  • 2012. Spår av två monumentala stolprader. Under 600-talet restes kraftiga och höga trästolpar med sex meters mellanrum i kilometerlånga rader som ledde in mot området.
  • 2013. Arkeologer upptäcker att det mellan kyrkan och Odinsborg finns rester av ytterligare en gravhög. Den kallas Nordhögen och kan ha varit den största av gravhögarna i Gamla Uppsala.
  • 2015. Det mycket exklusiva och välbevarade guldsmycket hittas under utgrävningar kring platsen för Kungsgården norr om kyrkan och gravhögarna. Det dateras till ca år 600 och består av röda granater på underlag av våfflat bladguld. Ett komplicerat hantverk som förmodligen inte har utförts på platsen men tillhört någon med mycket hög status.
  • 2015. Spår efter en byliknande bebyggelse som omgav kungahallarna.


About Upplandsmuseet Press

Stiftelsen Upplandsmuseet har cirka 60 anställda med bred kompetens och experter inom arkeologi, forskning, hemslöjd, samlingar, utställning, pedagogik och kulturmiljö. Tillsammans vill vi berätta hela historien om människorna i Uppland! Stiftelsen driver tre museer i Uppsala. Upplandsmuseet är ett kulturhistoriskt länsmuseum i centrala Uppsala. Gamla Uppsala museum ligger alldeles intill de majestätiska kungshögarna från tiden omkring år 500 och berättar om platsens sägenomspunna historia. Friluftsmuseet Disagården i Gamla Uppsala, med gårdar, soldattorp, odlingar och djur, visar hur folk levde i en uppländsk bondby under 1800-talet. Vi har även visningar och program i professorshemmet i Walmstedtska gården i Uppsala som är en bevarad kulturhistorisk stadsmiljö från 1800-talet. Vårt uppdrag är att värna om och spegla en levande och engagerande kulturhistoria som ställer frågor om nutid, dåtid och framtid.


Contacts

Martin Testorf
Kommunikatör
Martin Testorf
Stefan Lundblad
Landsantikvarie och länsmuseichef
Stefan Lundblad