Ingrid Capacity och BW ESS har säkrat ett grönt lån på 628 miljoner kronor från Nordea Bank för att finansiera deras gemensamt ägda energilagringsportfölj på 211MW/211MWh – den största i sitt slag i Norden. Denna banbrytande skuldtransaktion är den första och största av sitt slag i regionen och bekräftar att energilagring nu ses som en tillförlitlig och skalbar tillgångsklass inte bara för energisystemet utan också för finansiella institutioner. Samtidigt stärker den Ingrid Capacitys roll som pionjär och ledande aktör inom flexibel kapacitet i Norden.
Ingrid Capacity tänker nytt kring hur energisystemen fungerar – och adresserar kapacitetsutmaningar genom att kombinera flexibla energiresurser, avancerad mjukvara för nätoptimering samt innovativa modeller för att kontraktera och handla el och flexibilitet. Målet är att göra realtidsflexibilitet tillgänglig där och när den behövs för att möta den växande efterfrågan på ren el.
Affären bekräftar att storskaliga energilagringsprojekt nu är både tillförlitliga och skalbara. Den markerar ett viktigt steg i Ingrid Capacitys arbete för att öka sin påverkan och bygga ett mer flexibelt, motståndskraftigt och kostnadseffektivt energisystem i hela Europa.
”Den här finansieringen är mer än en milstolpe – den är ett bevis på att marknaden ser det vi ser: energilagring är inte bara en framväxande teknik. Det är en del av framtidens kärninfrastruktur – avgörande för energisäkerhet, prisvärdhet och klimatomställning,” säger Axel Holmberg, vd på Ingrid Capacity. ”Vi värdesätter högt vårt partnerskap med BW ESS och Nordea, som båda delar vår övertygelse om energilagringens kritiska roll och vårt åtagande att skapa verklig förändring i Europa.”
De 14 energilagringsanläggningarna i portföljen, belägna runt om i Sverige, byggdes och togs i drift på mindre än ett år från investeringsbeslut – en ovanligt snabb tidsram för energiinfrastruktur. Projekten invigdes officiellt i oktober 2024 av klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari, som i sitt invigningstal betonade vikten av mer robusta elnät och förbättrad lagringskapacitet för att möta den ökande efterfrågan på el, nå Sveriges klimatmål och stärka vår konkurrenskraft.
Idag levererar dessa 14 anläggningar viktiga stödtjänster till elnätet i realtid och bidrar till att sänka elkostnaderna för konsumenterna.
”Denna banbrytande finansiering inom energilagring bygger på ett 20-årigt partnerskap mellan Nordea och BW Group,” säger Marc Weisser, CFO på BW ESS. ”Den visar styrkan i vår affärsmodell: att kombinera lokal utvecklingsexpertis med global erfarenhet och starka finansieringsrelationer för att realisera värdet av energilagring.”
Ingrid Capacity siktar på att vara en långsiktig partner för aktörer som behöver kapacitet och flexibilitet – och levererar skräddarsydda energilösningar till elbolag, industrikunder, datacenter och energimarknader. Våra lösningar stöttar nätoperatörer, avlastar elnäten, minskar marknadsvolatiliteten och påskyndar elektrifieringen av samhället. Till 2030 är målet att styra och optimera 8 GW flexibla resurser runt om i Europa.
Om Ingrid Capacity:
Ingrid Capacity formar framtidens energisystem genom att lösa en av de största utmaningarna i energiomställningen: flaskhalsar i elnätet. Vi optimerar elnäten för systemoperatörer, elanvändare och elproducenter genom att kombinera strategiskt placerade flexibla resurser, avancerade digitala verktyg och innovativa kommersiella upplägg för handel med el och kapacitet. Genom att frigöra flexibilitet i elnäten påskyndar vi elektrifieringen – och möjliggör ett mer motståndskraftigt, konkurrenskraftigt och hållbart energisystem.
Sedan starten 2022 har vi byggt en marknadsledande handels- och optimeringsplattform, blivit Nordens ledande aktör inom storskalig energilagring – och expanderar nu snabbt i Europa.
Om BW ESS:
BW ESS är en global aktör inom energilagring som snabbt utvecklar och bygger marknadsledande energilagringsprojekt i flera länder. Företaget samarbetar ofta med lokala utvecklingspartners och är aktivt i Storbritannien, Australien, Italien, Tyskland och Sverige. BW ESS har över 500MWh i drift, mer än 1GWh under byggnation och en utvecklingsportfölj på cirka 7GW.
Som en del av BW Group kan BW ESS dra nytta av ett globalt industrinätverk och årtionden av erfarenhet inom energi-infrastrukturinvesteringar, leverans och drift. Läs mer på: https://bw-ess.com/