Sveriges Klimat- och Miljöminister Romina Pourmokthari invigde Nordens största samlade batterilagringsportfölj, ett banbrytande initiativ som Ingrid Capacity i partnerskap med BW ESS har utvecklat. Denna satsning motsvarar en utbyggnad av 14 storskaliga batteriparker med en total kapacitet på 211MW/211MWh – en historisk milstolpe i Sveriges omställning till ett fossilfritt energisystem som pågår här och nu. Det symboliserar också ett viktigt steg i Ingrid Capacitys resa att bli Europas ledande oberoende flexibilitetsaktör med 8GW under förvaltning till 2030.
Energilagringens roll i energiomställningen
Sedan 2023 har Ingrid Capacity i partnerskap med BW ESS utvecklat 14 storskaliga batterilagringsprojekt på strategiskt utvalda platser runtom i det svenska elnätet, beläget i elprisområdena SE3 och SE4. Denna historiska satsning syftar till att göra elnätet mer flexibelt och resilient, för att både på kort och lång sikt kunna säkerställa Sveriges framtida konkurrenskraft och bidra till ett robust energisystem. På plats i Eskilstuna, på en utav de 14 siterna, var bland annat Sveriges Klimat- och Miljöminister Romina Pourmokhtari närvarande för att fira denna historiska satsning.
“Sverige står inför ett kraftigt ökat elbehov som behöver mötas med mer fossilfri elproduktion, starkare elnät och bättre energilagring. Det är en stor ära att ha fått inviga den största satsningen av energilagring i Norden, med 211 MW som kopplas på elnätet. Tack vare det arbete som Ingrid Capacity och BW ESS utgör, minskar vi trängseln i elnätet och möjliggör mer kraftproduktion. För att klara klimatmålen och stärka vår konkurrenskraft behöver vi tillgång till mer fossilfri energi till rimliga priser - det är helt avgörande för vår elektrifiering och klimatomställning,” säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari.
Energilagring spelar en avgörande roll i den gröna omställningen och för att möjliggöra elektrifieringen genom att lagra energi när efterfrågan på el är låg, för att sedan återinföra energin till systemet när efterfrågan är hög. Det skapar, i takt med integrationen av mer förnybart i vårt energisystem, ett mer flexibelt och stabilt elsystem. Energilagringstillgångarna är dessutom kritiska för att upprätthålla nätstabilitet och bidra till ett mer decentraliserat energisystem.
”Denna historiska utbyggnad representerar en viktig milstolpe som vi på Ingrid Capacity tillsammans med BW ESS har uppnått. Flexibilitetslösningar, såsom genom storskalig batterilagring har visat sig både vara en kostnadseffektiv och skalbar lösning. Det minskar samhällskostnader och skapar samtidigt möjligheter för industriell utveckling och elkonsumtion, vilket är avgörande för Sveriges framtida konkurrenskraft och den gröna omställningen. Vi är väldigt stolta över att kunna bidra till detta, samtidigt som det visar vår ambition om att bli Europas ledande flexibilitetsaktör”, fortsätter Axel Holmberg, VD på Ingrid Capacity.
Denna historiska satsning visar dessutom att energiomställningen är möjlig redan här och nu. Med ledtider på 1–2 år utgör denna lösning det snabbaste tillvägagångssättet för att säkerställa ett flexibelt, kostnadseffektivt och resilient energisystem. Energilager är därmed avgörande för att klara av elektrifieringen, som i sin tur är en nyckel till Sveriges framtida konkurrenskraft och gröna omställning. Tekniken är också den billigaste och snabbast skalbara rena tekniken, tack vare en kostnadsminskning på 90% för batterier under de senaste 15 åren
”Vi är mycket glada över denna satsning. Som en aktör som långsiktigt vill samäga våra flexibilitetstillgångar är relationen till myndigheter, lokalsamhällen och vår samarbetspartners otroligt viktig. Vi är därmed väldigt tacksamma för de goda dialogerna och det goda samarbetet vi har haft med de olika kommunerna, nätbolagen och alla de resterande aktörer som har bidragit till att göra denna historiska satsning möjlig”, säger Karin Lindberg Salevid, Operativ Chef på Ingrid Capacity.
"Det har varit ett nöje att samarbeta med Ingrid Capacity för att förverkliga en banbrytande portfölj för energilagring i Sverige. Vi är engagerade i den långsiktiga framgången för dessa viktiga tillgångar i energiomställningen. På BW ESS agerar vi snabbt för att leverera marknadsledande projekt på flera marknader. Vi har storleken och kontakterna för att göra skillnad inom global energilagring," säger Erik Strømsø, VD för BW ESS.
Ingrid Capacity fortsätter sin resa mot att bli Europas ledande flexibilitetsaktör
Som ett nästa steg kommer Ingrid Capacity i slutet av 2024 att inleda byggnationen av 13 nya batteriparker i Sverige motsvarande 196MW/196MWh, som kommer att stärka det svenska elnätet i elprisområdena SE3 och SE4. Ingrid Capacity kommer under andra hälften av 2025 att gemensamt äga totalt mer än 400MW/400MWh av flexibla tillgångar i det svenska elnätet, en kapacitet som är tillräcklig för att möta den totala elanvändningen i en stad av Malmös storlek i cirka en timme en typisk vinterdag. Dessutom gör vi betydande framsteg på våra nyckelmarknader i Europa. I linje med våra ambitiösa tillväxtplaner utökar vi vårt team med flera nyckelpositioner, inklusive en CFO, Head of Project Development, en Head of Origination samt strategiska rekryteringar i Tyskland.
Med Ingrid Capacitys ambition om att långtidsäga våra tillgångar i kombination med att vara en ledande aktör inom mjukvara för att optimimera dessa tillgångar, har vi som mål att spela en nyckelroll i utformningen av morgondagens energisystem i hela Europa.
Ingrid Capacity är ett energi- och teknikföretag inom flexibla resurser och energilagring i Europa. Vi ökar nyttjandegraden och stabiliteten i elnätet och möjliggör elektrifieringen av samhället, vilket är en förutsättning för den gröna omställningen. Ingrid Capacity kommer i september att ha över 200 MW operativa batterilagringstillgångar under förvaltning, 200 MW under uppbyggnad och en total utvecklingspipeline på 6+ GW.