Värnpliktskongressen 2025
Sedan 1968 har ombud samlats i medinflytandets högst beslutande organ för att lyfta missförhållanden, debattera och ta beslut om grundutbildningen. Tillsammans har de drivit värnpliktsrörelsen framåt och arbetat för en bättre grundutbildning. Årets värnpliktskongress, som dessutom är den 50:e i ordningen, genomfördes 7–11 april i Stockholm.
Kongressen är förordningsstyrd och anordnas av Pliktrådet. Värnpliktskongressen infaller årligen där 100 ombud från alla Sveriges värnpliktsutbildande förband samlas för att ta ställning till frågor som rör grundutbildningen. Dessutom väljs ett nytt Pliktråd som skall företräda de totalförsvarspliktiga under ett års tid. Kongressen inleddes med utskottsarbete och resterande del av kongressen bestod av plenumförhandlingar.
Gästtalare och förhandlingar
Under Värnpliktskongressen deltog flera gästtalare för att ge ombuden perspektiv och möjlighet att ställa direkta frågor. Veckan inleddes med att Henrik Karlsson, som satt i Värnpliktsrådet 2004/05, berättade om värnpliktsrörelsens historia och vikten av medinflytande i en värld där demokratin på flera platser hotas. Därefter gästade överbefälhavare Michael Claesson kongressen för att belysa omvärldsläget och grundutbildningens betydelse.
Efter gästtalarna arbetade ombuden i sina respektive utskott, för att bereda olika typer av frågor inför de stora debatterna i plenum. Det gjordes ett grundligt förarbete som höll på sent in på kvällen.
Under tisdagens förmiddag gästade Plikt- och prövningsverkets generaldirektör Peter Göthe för att prata om myndighetens arbete och ge direkt återkoppling på frågor som Pliktrådet tidigare lyft. Därefter var det dags för utskotten att presentera sina förarbeten i plenum. Mycket passande fick utskott 1 börja, som behandlat frågor som rör information och mönstring. På eftermiddagen gästade enhetsförvaltarna för försvarsstabens genomförandeenhet och stödenhet. De belyste grundutbildningen och materielläget.
Med oss närvarade försvarsminister Pål Jonson under onsdagen som lyfte politikens perspektiv och framförde kommande satsningar på totalförsvaret. Under torsdagen deltog försvarsgrensförvaltarna för att berätta om vårt samarbete samt för att svara på frågor från ombuden. Pliktrådet tackade alla talare för sin medverkan genom att tilldela ett personligt exemplar av vår årsrapport ”Dags att agera”.
Högt upp på dagordningen har vi funnit ersättningsfrågan, materiel, skarp tjänst och befälsutbildning. Ombudens engagemang i debatter har resulterat i ett nytt idéprogram och en verksamhetsplan för nästa Pliktråd att arbeta med. Pliktrådet 2024/25 presenterade också sin verksamhetsberättelse och därefter tog kongressen beslut om att bevilja ansvarsfrihet.
Under kongressen fick vi också besök av vår danska motsvarighet Vaernepligtsraadet som tog med sig massa erfarenheter tillbaka till den danska grundutbildningen.
Prisutdelning
Under värnpliktskongressen delades även olika pris ut, däribland Pliktrådets hederspris. Hederspriset grundar sig i Robert Holmgrens pris. Robert Holmgrens pris har, fram tills att värnplikten lades vilande, delats ut årligen för att uppmuntra behjärtansvärda insatser till de värnpliktigas förmån. Pliktrådets hederspris delades i år ut till Taina Leman som under sina 40 år som officer gjort beundransvärda insatser för värnpliktiga och kvinnor i Försvarsmakten.
Vi gav även ut ett hedersomnämnande till Adrian Warling, som genom sitt arbete inom rollen som huvudskyddsassistent på T2 gjort ett gediget arbete för att utveckla och uppmärksamma problematiska persedlar och materielslag.
Sedan 1997 har forna Värnpliktsrådet och Pliktrådet årligen delat ut ett pris till Sveriges bästa förband. I år delades priset ut för andra året i rad till Dalregementet I 13. Detta med anledning av deras stora drivkraft och goda inställning hos personal i hela linjen. Vi hoppas att andra förband lyfter blicken mot I 13 som ett inspirationsförband. FMUndSäkC och F 17 fick hedersomnämnande som nära kandidater till att vinna priset.
Media
Kongressen fick även medial uppmärksamhet där bland andra SVT rapport, Dagens ETC och Flygvapenpodden rapporterade. Ta del av respektive inslag här:
Dålig utrustning och låg ersättning – värnpliktiga kräver bättre villkor | SVT Nyheter
Värnpliktiga varnar: Omöjligt att bli fler om brister kvarstår | Dagens ETC
Ett nytt Pliktråd är valt
Under Värnpliktskongressens fjärde dag valde Sveriges värnpliktiga fem nya förtroendevalda ledamöter till Pliktrådet: Lina Hedman LG, Alice Westlund I 21, William Wennman I 19, Jonathan Gahns I 21 och Joel Rehn K 3.
Under kommande år kommer de att ta över stafettpinnen och fortsätta pliktrörelsens arbete, men först väntar en överlämning för att tradera kunskap och kontakter mellan avgående Pliktråd och det nya.
Pliktrådet företräder landets totalförsvarspliktiga under grundutbildning. Pliktrådet består av fem ledamöter som väljs av värnpliktiga ombud på värnpliktskongressen. Medinflytandet för pliktpersonalen i totalförsvaret regleras i förordning och syftar till att utveckla grundutbildningsverksamheten och tillvarata de totalförsvarspliktigas intressen och rättssäkerhet.