2025-04-23 11:09News

Inbjudan: Nationella mål för stadsutveckling – hur når vi dit?

Centrum för AMP

Hur får vi till de levande, trygga och attraktiva mötesplatserna som vi alla strävar efter?

I en tid av osäker omvärld och där avstånden mellan människor ökar, är det offentliga rummet en viktig plats där vi kan skapa möten, gemenskap och trygghet. Från och med i år har regeringen satt ett nationellt mål för stadsutveckling: Sveriges städer ska utifrån sina förutsättningar utvecklas till levande, trygga och robusta livsmiljöer där människor trivs och vill vistas. Sverige ska vara ett föregångsland för hållbar utveckling av attraktiva städer. 

Med flerårig erfarenhet av att bemanna och platsaktivera det offentliga rummet har Centrum för AMP utvecklat kunskap om och djup erfarenhet av hur städernas torg kan användas för att skapa ett livskraftigt lokalt näringsliv, bli attraktiva destinationer och samtidigt stärka samhället genom ökad trygghet och ökad beredskap genom sammanhållning. 

Välkommen till en kostnadsfri halvdag där vi delar med oss av ny kunskap och möjligheten för dig som deltagare att utbyta erfarenheter och utmaningar.

Osa här

Inledning: AMP-modellen - idé som prövats och fungerar
I en tid med många svåra samhällsutmaningar att hantera, vad kan en ambitiös platsaktivering i det offentliga rummet bidra med? Hur fungerar AMP-modellen, vilka resultat har uppnåtts och vad är nästa steg. 

Medverkande
Fredrik Reinfeldt, Ordförande Centrum för AMP
Helena Olsson, VD Centrum för AMP
Christina Lindenius, VD Svensk Försäkring
Fler namn tillkommer


Attraktivitet & ekonomisk utveckling – erfarenheter från AMP
Erfarenheter efter över fyra år med AMP-modellen i Uppsala. Sambanden mellan platsaktivering och näringslivsfrågor och vad kan en AMP göra för utvecklingen i Kista. 

Medverkande
Charlotte Skott, Näringslivsdirektör Uppsala
Caroline Strand, Vice VD Stockholm Business Region
Karin Berg, uthyrningschef, Vasakronan i Uppsala


Levande, trygga och attraktiva mötesplatser – hur går vi från vision till verklighet?Visionen om torget som stadens trygga, attraktiva och levande mötesplats är välbekant och eftersträvansvärd. Men varför finns det så många vackra men livlösa torg i Sverige? Vart har människorna tagit vägen? Hur kan samtidens torg återuppstå som demokratins och handelns hjärta och åter bli platsen där vi stämmer träff i stan?

Medverkande
Andreas Paulsson, Affärsområdeschef Arkitektur Nyréns Arkitektkontor (och stadsarkitekt i Haninge då AMP drev Haninge entré)
Martin Rörby, Arkitekturhistoriker, skribent och Sergelstorgskännare
Johan Berglund, RIBA Arkitekt SAR/MSA, grundare CAMPUS


Social hållbarhet i praktiken – hur mäter vi och vem ska betala?
Otrygghet, segregation och ofrivillig ensamhet är alla angelägna samhällsutmaningar för städer och kommuner att hantera. Gemenskap i det offentliga rummet, dit människor kan söka sig, vilja stanna kvar och återkomma till uppstår inte av sig självt. Det krävs kunskap, rätt verktyg och någon måste stå för notan. Vi behöver alla bidra till att stärka städernas sociala lager. Kan detta bli en operativ del av företagens ESG-arbete?

Medverkande
Lina Zakrisson, Ensamhetsrevolutionen och Grannskapsrevolutionen
Atusa Rezai, SINDI (utsedd till hållbarhetsmäktigaste 2025) 
Emelie Persson Lindqvist, Chef Hållbar finansiering Handelsbanken


Var: Nalen, Pelarsalen, Regeringsgatan 74, Stockholm
När: onsdag 7 maj kl 13-17
Osa här


About Centrum för AMP

Centrum för AMP är en idéburen ideell organisation som levandegör offentliga platser för att skapa trygghet och minska brott. Vi skapar gemenskap och stärker platsens kollektiva förmåga genom att aktivera och bemanna platser sex dagar i veckan året runt. Platsaktiveringsarbetet är ett unikt samarbete med offentliga och privata aktörer och genomförs enligt den evidensbaserade AMP-modellen (Affär Medborgare Plats). Organisationen grundades 2019 av branschorganisationerna Svensk Försäkring och Svensk Handel tillsammans med fastighetsbolagen AMF Fastigheter, Atrium Ljungberg, Humlegården Fastigheter och Vasakronan.


Contacts

Helena Olsson
VD
Helena Olsson