2025-04-28 05:28Pressrelease

Projekt: Sjuksköterskor tränar operation i virtuell verklighet 

Operationssjuksköterskan sträcker sig efter ett instrument och lämnar över det till kirurgen. Men varken instrument eller kirurg existerar i verkligheten. Virtuell verklighet ger operationssjuksköterskor i Västmanland möjlighet att träna på sällan förekommande operationer under säkra former. 

Operationskliniken, Region Västmanland, driver ett projekt där virtuell verklighet, virtual reality (VR) provas för att ge operationssjuksköterskor möjlighet att träna på sällan förekommande operationer. Operationssjuksköterskans yrke är komplext och omfattar många specialistområden.

Avsaknaden av möjligheter att träna ofta på vissa moment gör att det kan ta lång tid att bli trygg och självständig i yrket. Att kunna träna på operationer i en digital verklighet när som helst och hur ofta som helstkan korta den processen avsevärt.  Därför utvecklade operationskliniken under hösten 2024 en prototyp för VR-träning tillsammans med utbildnings- och innovationsenheten samt externa aktörer.

Snabbt hitta rätt instrument för att borra hål i skallbenet

Scenariot är trepanation, en akut operation där läkaren snabbt behöver borra hål i patientens skallben. Det är en sällan förekommande operation vilket innebär liten möjlighet till träning i normal verksamhet. Trepanation passar därför bra som ett övningsscenario i VR – operationssjuksköterskan kan under lugna former träna olika moment och lära sig vilka instrument som ska användas. 

På så sätt ökar beredskapen att tryggt och snabbt kunna agera i en tidspressad verklighet. Att träna virtuellt stärker patientsäkerheten eftersom en trepanation kan handla om liv eller död, säger Kristina Lindberg, operationssjuksköterska, idébärare och medlem i regionens projektgrupp för VR-prototypen.  

Verklig operationssal omgjord till VR i minsta detalj

Med VR-headsetet på huvudet och en digital kontroll i vardera handen förflyttas den som ska träna till en virtuell kopia av en operationssal i sjukhuset i Västerås. Allt i den virtuella salen är noga modellerat utifrån den verkliga förlagan, till och med borden är placerade rätt.   

En patient ligger på operationsbordet och bredvid står operationssjuksköterskan redo med sina instrumentbord. I snabb följd börjar kirurgen med digital monoton röst be om ett instrument i taget. Utmaningen består i att snabbt identifiera vilket instrument kirurgen vill ha och att lika snabbt överlämna det med hjälp av de digitala handkontrollerna. Fel och rätt noteras automatiskt och syns på en display när träningen avslutats.   

Det är effektivt att träna i VR eftersom det ger en omslutande effekt, alltså som om man vore på plats. Men det kan inte helt ersätta träning i verkligheten. Man får ingen känsla i händerna av att verkligen greppa instrumenten, eftersom handkontrollerna närmast fungerar som en digital tång, säger Mattias Derneborg, innovationskoordinator, Centrum för Innovation, Forskning och Utbildning (CIFU), Region Västmanland.   

"Ett första mycket lovande steg"

Under våren 2025 kommer prototypen testas och utvärderas. Ambitionen är att fortsätta utveckla organisatoriska strukturer för digitalt lärande. Detta innefattar samverkan, förvaltning och finansiering. 

Det här är ett första mycket lovande steg. Vi ser behov av mer nationell samverkan och samordning där till exempel Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) tillsammans med Nationella Vårdkompetensrådet driver utvecklingen av VR som utbildningsmiljö. Under resans gång har vi sett allt för många goda exempel som aldrig tagit fart hos aktörer med goda intentioner, avslutar Patrik Jonsson, utbildningssamordnare CIFU Utbildning.   

Den 22 maj kommer VR-projektet i Västmanland presenteras av Kristina Lindberg, Region Västmanland, och Peter Linejung, Mälardalens Universitet, vid sjukvårdskonferensen Vitalis i Göteborg.  

Kontakt: 

Kristina Lindberg

Operationssjuksköterska och utvecklingssjuksköterska inom operationssjukvård

Tel: 021-17 36 45

 Se en en kort filmsekvens som visar hur övningsoperationen ser ut från  operationssjuksköterskans vy i den virtuella verkligheten. 

 

Med hjälp av headsetet och de båda digitala kontrollerna förflyttas operationssjuksköterskan Kristina Lindberg in i den virtuella operationssalen. FOTO: Region Västmanland

 Så här ser de virtuella instrumenten ut i det program som IT-företaget byBrick har utvecklat, med på uppdrag av och med finansiering från Region Västmanland. FOTO: Region Västmanland.

Fakta:

Träning i VR för operationssjuksköterskor i Region Västmanland: 

  • Prototypen togs fram i slutet av hösten 2024 tillsammans med Mälardalens Universitet, Hitachigymnasiet och det upphandlade IT-företaget byBrick.   

  • Finansiering har skett med sammanlagt 260 000 kronor via projektet Informationsdriven vård (IDV) från den statliga innovationsmyndigheten Vinnova och Patientsäkerhetsteamet, Region Västmanland.   

Fem punkter om varför VR kan lyfta träning i vården enligt RISE, Research Institutes of Sweden AB, ett svenskt statligt forskningsinstitut: 

  • VR kan skapa säkra, upprepbara och flexibla träningsmiljöer inom vård och omsorg.  

  • Tekniken möjliggör standardisering av validering och träning – oberoende av handledare.  

  • VR-miljöer ger tillgång till övning oberoende av tid och plats.  

  • Användning av VR i utbildning stärker praktiska färdigheter och situationsförståelse.  

  • VR kan minska kostnader för fysisk handledning och lokaler.  



About Region Västmanland

Region Västmanlands huvuduppgift är att bidra till ett gott liv för västmanlänningar. Det gör vi genom att arbeta med hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kultur, näringslivsfrågor, kollektivtrafik, regional hållbar utveckling. Västmanland har ett centralt läge i Mälardalen. Här finns bra boende, service och kommunikationer samt goda förutsättningar för en rik fritid.


Contacts

Presskontakt dagtid
Presskontakt dagtid
Vardagar kl 08 - 16:30.

Related files