2025-03-26 05:00Pressrelease

Få kommuner i Jämtlands län erbjuder effektiv jobbåtgärd

IPS

Trots att metoden ger goda resultat och att kostnaderna för sjukfrånvaron är höga är det få kommuner i länet som erbjuder IPS – Individanpassat stöd till arbete, en insats som vänder sig till personer med psykisk ohälsa. Bristande kunskap bland kommunpolitiker och svårigheter att lösa finansiering är två orsaker till varför. Det visar en ny rapport från Mind, som nu vill se att staten garanterar finansiering för modellen.   

– IPS-modellen ger goda resultat, är kostnadseffektiv och rekommenderas av Socialstyrelsen. Ändå erbjuds den av alltför få kommuner idag. Den nya socialtjänstlagens krav på kunskapsbaserade metoder gör det nu än mer angeläget att kommunerna i länet prioriterar IPS, säger Rickard Bracken, generalsekreterare på Mind. 

Forskning visar att IPS är effektivare än andra metoder när det handlar om att hjälpa individer med allvarlig psykisk sjukdom att få och behålla en anställning. I insatsen ingår inte arbetsträningsprogram eller bedömning av arbetsförmåga, i stället betonas vikten av att snabbt söka arbete och komma ut i yrkeslivet.  

En ny undersökning från Mind visar att endast 17 av 156 undersökta kommuner i landet erbjuder IPS på ett systematiskt sätt. I Jämtlands län är det bara två av sju studerade kommuner som erbjuder alla delar av modellen. Två kommuner kan sägas arbeta inspirerat av IPS, medan tre uppger att de inte har tagit ställning till om de ska erbjuda insatsen. Resultaten visar att också att kunskapen om modellen är låg bland politiker i många kommuner. De kommuner i landet som erbjuder modellen pekar ut finansiering som en huvudsaklig utmaning.  

Kostnaden för sjukskrivning, sjukersättning och aktivitetsersättning för de grupper som inte arbetade på grund av psykisk sjukdom uppgick förra året till 111 miljarder. Det finns alltså stora kostnader att spara in, samtidigt som tillvaron skulle förbättras för många av de drygt 235 600 människor som inte kunde arbeta på grund av sin psykiska ohälsa. Dessutom ställer den nya socialtjänstlagen, som träder i kraft 1 juli, högre krav än tidigare på att kommunerna ska erbjuda insatser som har bevisad effekt.  

– IPS-modellen har starkt stöd i forskningen och är mer effektiv än vanlig arbetsrehabilitering. Nu behövs det behövs draghjälp från staten; regeringen måste säkerställa att det finns finansiering för insatsen, säger Rickard Bracken, generalsekreterare på Mind.  

Länk till rapport: https://mind.se/ips 

 

Fakta om IPS 

IPS är en modell för att få människor med svårare former av psykisk ohälsa i arbete.  
Grundtanken är att snabbt hitta ett arbete som matchar personens önskemål och kompetens, och utforma ett samlat stöd för att möjliggöra ett hållbart arbetsliv på den öppna arbetsmarknaden. Läs mer om modellen här.   

Jämtlands län 

Kommun 

Erbjuder kommunen IPS-insatser? 

Är de IPS-insatser som kommunen erbjuder programtrogna?  

Varför erbjuder kommunen inte IPS-insatser? 

 

Härjedalens kommun 

Nej 

 

 

Bergs kommun 

Nej 

 

Kommunen har inte tagit ställning till att erbjuda IPS|På grund av bristande kunskap om IPS inom den egna organisationen 

 

Östersunds kommun 

Nej 

 

Kommunen har inte tagit ställning till att erbjuda IPS|På grund av att andra insatser för aktuella målgrupper prioriteras i stället |På grund av bristande kunskap om IPS inom den egna organisationen 

 

Strömsunds kommun 

Nej 

 

 

Ragunda kommun 

Ja 

Vet ej 

 

 

 

Åre kommun 

Ja 

Nej, men kommunen erbjuder IPS-liknande insatser 

 

Bräcke kommun 

Nej 

 

Kommunen har inte tagit ställning till att erbjuda IPS|På grund av svårigheter att lösa finansiering 

 

 

 


About Mind

Mind är en ideell organisation som arbetar för att främja psykiskt välbefinnande och motverka självmord. Vi vill se ett samhälle där människor med psykiska besvär och psykiatriska diagnoser blir respekterade, får det stöd de behöver och där ingen tar sitt liv. Det strävar vi mot genom att sprida kunskap om psykisk hälsa, bedriva påverkansarbete och erbjuda olika former av medmänskligt stöd. Bland annat har vi en omfattande digital stöd- och kunskapsbank, Sveriges största forum inom psykisk hälsa och driver fyra stödlinjer som tillsammans tar emot 90 000 samtal per år.  


Contacts

Rickard Bracken
Generalsekreterare
Rickard Bracken
Lolo Westerman
Pressansvarig
Lolo Westerman