2024-06-04 13:00Pressrelease

Vårdförbundets varslade strejk är samhällsfarlig

1177- sjukvårdsrådgivningen, planerade operationer i Sala, dagkirurgin i Köping och  regionens personalpool är enheterna som omfattas av strejken som Vårdförbundet varslat om från och med 11 juni. Idag förhandlar Region Västmanland med Vårdförbundet lokalt om undantag för samhällsfarlig konflikt.

De konsekvensanalyser som verksamheterna har gjort utgår från medicinska bedömningar och visar på omfattande risker som slår direkt mot patienterna, säger Lars Almroth, hälso- och sjukvårdsdirektör.

De medicinska bedömningarna för både planerade operationer och 1177- sjukvårdsrådgivningen visar att konsekvensen av en strejk innebär oacceptabla risker och patientpåverkan. Det handlar om planerade operationer för patienter som ofta väntat länge och där det också finns en betydande kö.

Planerade operationer är kritiska eftersom patienten riskerar en försämring i sitt tillstånd, vilket i sin tur leder till lidande och att ingreppet kan bli mer akut och omfattande. Vi anser att det inte är acceptabelt att utsätta patienterna för den risken, säger Lars Almroth.

Sjukvårdsrådgivningen via 1177, där invånare dygnet runt får råd om vård och bedömning av sjuksköterska, är klassad som en samhällsviktig funktion av myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Hittills under 2024 har 75 000 invånare kontaktat 1177 via telefon eller chatt. Jour- och akutmottagningarna, vårdcentralerna, nödnumret 112 och ambulansen kommer att få ett ökat tryck om invånarna inte kommer fram till rådgivningen.

Vår bedömning är att strejken är samhällsfarlig eftersom den sätter kritiska delar av hälso- och sjukvårdssystemet ur spel. Dessutom i en tidsperiod där vi behöver ge våra medarbetare möjlighet till återhämtning. Strejken kommer att tvinga oss att dra tillbaka planerad semester, säger Lars Almroth.

Fakta om Sjukvårdsrådgivningen 1177

Sjukvårdsrådgivningen 1177 är den avdelning med sjuksköterskor som svarar när invånare ringer eller chattar med 1177. Webbplatsen 1177.se och de digitala tjänsterna som finns där påverkas inte av strejken.

Kontakt

Lars Almroth, hälso- och sjukvårdsdirektör, 021-17 40 40



About Region Västmanland

Region Västmanlands huvuduppgift är att bidra till ett gott liv för västmanlänningar. Det gör vi genom att arbeta med hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kultur, näringslivsfrågor, kollektivtrafik, regional hållbar utveckling. Västmanland har ett centralt läge i Mälardalen. Här finns bra boende, service och kommunikationer samt goda förutsättningar för en rik fritid.


Contacts

Presskontakt dagtid
Presskontakt dagtid
Vardagar kl 08 - 16:30.