2020-04-03 12:02Pressmeddelande

Neuroföreningar ställer om istället för ställa in under coronapandemin

Under den nuvarande coronapandemin har flera av Neuros föreningar börjat tänka nytt. Ordinarie föreningsaktiviteter ställs inte in utan hålls istället digitalt.

- Jag och förbundsstyrelsen glädjer oss otroligt åt alla härliga initiativ som kommer från vårt föreningsliv just nu. Många av våra medlemmar sitter just nu isolerade och att då få möjligheten att ändå vara med i gemenskapen är värt så otroligt mycket, säger Lise Lidbäck förbundsordförande för Neuro.

Zumbadans, cafésamtal och föreningsmöten oberoende av geografiskt avstånd. Det är några exempel på aktiviteter som nu hålls digitalt i Neuros föreningsliv. Suget att träffas kommer från medlemmarna och digitala aktiviteter är ett mycket bra sätt att bryta den isoleringen som blir med coronapandemin. Det finns ett stort behov av att prata med varandra. 

- Vi ställer inte in, utan vi ställer om. Jag är imponerad av föreningsmedlemmarnas mottaglighet, vilja och mod att testa nya digitala arenor för att bedriva föreningsverksamhet på, säger Anette Strandberg föreningslivsutvecklare på Neuro.  

Neuro Malmö är ett gott exempel. De håller i vanliga fall regelbundna träningspass med sittande zumbadans i sin föreningslokal. Men nu under coronapandemin ställde de om sin aktivitet och arrangerar zumbadansen digitalt. Deltagarna kan vara med i hemifrån via videokonferens. Den lyckade zumbadansen har redan gett mersmak och inom kort planerar Neuro Malmö att pröva både yoga och en kurs i mindfullness online för de Neuromedlemmar som är intresserade.

Exempel på Neuros digitala föreningsaktiviteter:

  • Olika digitala caféer med deltagare från Umeå, Halmstad, Västervik, Jönköping, Karlskrona och Lund.
  • Småländska Neuro Östbo-Västbo höll sitt föreningsårsmöte med den digitala tekniken.
  • Neuro Uppsala-Knivsta kommer att ha ett digitalt medlemsmöte där föreningen ska berätta om sina aktiviteter framöver med uppmaningen ”Gör gärna i ordning en kopp te eller kaffe, så kan vi fika ihop!”.
  • Neuros förbundskansli arbetar på som vanligt. Alla möten sker digtalt. Det möjligör för Neuro att fortsätta påverkansarbete, medlemsrekrytering, insamling samt stöd gentemot föreningslivet och medlemmar.

- Det är jättepositivt att våra föreningar så tydligt kliver fram nu och genom de digitala möjligheterna visar sina medlemmar att de inte behöver vara ensamma under så här svåra förhållanden, säger Kristina Niemi kanslichef på Neuro.


Om Neuroförbundet

Neuro är en oberoende organisation specialiserad på neurologi. Vårt mål är att personer som lever med neurologiska diagnoser ska få samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter som alla andra. Vi finns för att ge information, stöd och framtidstro. Neuro är en ideell sammanslutning och partipolitiskt obunden organisation, som arbetar med utrednings- och utvecklingsarbete och som stödjer neurologisk forskning.