2023-07-24 05:15Pressmeddelande

Hon cyklar 300 mil för att uppmärksamma neurologiska sjukdomar

Foto på Jenny Ljungberg som cyklar

Jenny Ljungberg är en helt vanlig medelålders dam från Mölnlycke som gör något ovanligt. Hon ska cykla till 40 orter på 70 dagar, totalt 300 mil runt om i Sverige, för att sprida kunskap om neurologiska sjukdomar och samla in pengar.

Jenny Ljungberg har själv multipel skleros, MS, och är medlem i Neuroförbundet. Det finns långt över 100 neurologiska sjukdomar men få känner till dem. Och alldeles för lite satsas på forskning och kunskapsspridning. Därför har hon bestämt sig för att sätta neurologin på kartan, genom att under 70 dagar cykla runt i hela Sverige.
- Jag ville göra något annat än att jobba för mycket. Och vad kan vara bättre än att engagera sig för att förbättra där det behövs, säger Jenny Ljungberg.

Cykelresan börjar i Kiruna den 7:e augusti. Därifrån tar hon sig till Skåne och Blekinge, för att sedan vända upp mot Stockholm. Totalt passeras cirka 40 lokala Neuro-föreningar innan hon når sitt mål i Stockholm i samband med Polyneuropatidagen den 16 oktober. Resan beräknas ta 70 dagar och sträcka sig över 300 mil.

Alldeles för få känner på djupet till neurologiska sjukdomar som MS, ALS, epilepsi, Parkinson och polyneuropati. Detta trots att ungefär en halv miljon svenskar har en neurologisk diagnos. Polyneuropati till exempel, det är en folksjukdom som nära 200 000 lider av. Ändå är det inte många som vet hur den påverkar.
- Därför behövs mer pengar till forskning och till Neuroförbundets verksamhet. Detta så att mer kan göras för dem som drabbas, säger Jenny Ljungberg.

Tillsammans med de lokala Neuro-föreningarna arrangeras evenemang på stoppen längst vägen. Som grund är det ett informationstält på torget men har byggts ut med allt från eskortering av MC-klubbar och amerikanska bilar till test av ”MS-skor” och musikframträdanden. Vid etappstoppen finns Jenny tillgänglig för intervjuer tillsammans med lokalföreningen.

Kontaktperson: Cornelia Graje, projektledare för Neuroförbundet.
E-post: Cornelia.graje@neuro.se
Telefon: 072-14 38 100.

För mer information, besök: https://neuro.se/neuro-on-tour-2023/
För att se rutten, besök: https://neuro.se/neuro-on-tour-2023/karta-vart-gaar-cykelvaegen/
För foton, besök:  Foton Jenny


Om Neuroförbundet

Neuro är en intresseorganisation specialiserad på neurologi. Vårt mål är att personer som lever med neurologiska diagnoser ska få samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter som alla andra. Vi finns för att ge information, stöd och framtidstro. Neuro är en ideell sammanslutning och partipolitiskt obunden organisation, som arbetar med utrednings- och utvecklingsarbete och som stödjer neurologisk forskning.