2022-05-31 10:39Pressmeddelande

Undersökning visar – Sundsvalls företagsklimat blir starkare

Företagsklimatet i Sundsvall växer sig starkare.Företagsklimatet i Sundsvall växer sig starkare.

När företagen i Sundsvall ger omdömen om det lokala företagsklimatet 2022 hamnar det sammantagna betyget strax över gränsen för godtagbart (3,04), vilket är en ökning från föregående år då resultatet hamnade på 2,86. Framför allt är det attityder, service, bemötande och dialog som förbättrats från föregående mätningar.

– Även om enkäten ger en försiktig signal att vi är på rätt väg är det helt klart en indikator på att vårt målinriktade arbete i Sundsvalls Väg Framåt med målet om 5 000 nya jobb ger resultat. Vi går i rätt riktning samtidigt som vi ödmjukt får konstatera att vi är en stor organisation och att det är ett långsiktigt arbete som tar tid, säger kommunalrådet Bodil Hansson (S).

Resultatet i enkäten bygger på svar från 176 företag, samtliga är medlemsföretag i Svenskt Näringsliv och handel, industri, bygg och tjänstesektor är de branscher som är mest representerade.

Förra årets undersökning visade att företagen önskade mer dialog och ökad förståelse för deras frågor, något som förbättras i årets undersökning. Bland annat har kommunens service och bemötande gått från 2,87 till 3,13.

– Just frågor kopplat till bemötande och dialog är något som vi medvetet och aktivt arbetat med. Vi har verkligen tagit till oss återkopplingen från företagarna med önskemål om ökad dialog i syfte att få en ömsesidig bättre förståelse mellan kommun och näringsliv. Ett lyckat exempel på hur vi genom våra dialogträffar kan göra skillnad är de reviderade riktlinjerna för serveringstillstånd där förslaget från tjänstemännen skiljde sig så pass mycket från krögarnas åsikter att majoritet i nämnden valde att återremittera förslaget, säger Eva Nyh Hederberg, VD, Näringslivsbolaget i Sundsvall.

Under året har också ett digitalt företagscenter byggts upp.

– Företagscenter är ”en väg in” för företagen, där samlar vi information kopplat till företagande, oavsett som du är i en etablerings-, utvecklings- eller starta-eget fasen. Under hösten kommer vi också att lansera en Mina Sidor-lösning på sajten där företagarna enkelt kan följa sina ärenden. Det ska vara lätt för företagen att göra rätt. Jag vill verkligen betona att även om Näringslivsbolaget står som ägare så bygger det här på ett tillsammansjobb mellan hela kommunen och näringslivet, säger Eva Nyh Hederberg.

Anna Hedensjö Johansson, regionchef, Svenskt Näringsliv Västernorrland, ser att Sundsvall är på rätt väg i många avseenden, även om det tar tid att skapa en kulturförändring.

– Satsningarna som skett i Sundsvalls kommun börjar synas i årets enkät. Företagen uppfattar framför allt attityderna från politiker, tjänstepersoner och allmänheten mycket bättre än förra året. Även kommunens service och bemötande får bättre omdöme och hur man upplever informationen till företagen. Det är viktigt att man får med hela kommunorganisationen inklusive de kommunala bolagen, vilket vi ser är en utmaning i framför allt de större kommunerna, här är det jätteviktigt att man är nära kommunen och att det finns en snabbfothet, säger Anna Hedensjö Johansson, regionchef Svenskt Näringsliv Västernorrland.

 

Hela enkäten hittar du på www.svensktnaringsliv.se och i höst publiceras den årliga rankningslistan mellan kommunerna som bland annat bygger på dessa svar.

 


Om Näringslivsbolaget i Sundsvall

Näringslivsbolaget ägs av Sundsvalls kommun och ingår i Stadsbacken AB. Vårt uppdrag är att bedriva näringslivsservice och näringslivsutveckling, öka befintliga företags konkurrenskraft, verka för att nya företag etablerar sig i Sundsvall, främja evenemangsnäringens utveckling och ansvara för kommunens turistbyråverksamhet.


Kontaktpersoner

Eva Nyh Hederberg
VD
Eva Nyh Hederberg
Bodil Hansson
Kommunalråd (S)
Bodil Hansson