2022-02-25 11:09Pressmeddelande

Laila visar vägen till Sundsvall

- Det här är verkligen en superbra service! Det kan vara precis den här typen av stöd som gör att det väger över för någon som är på väg att flytta och står och väljer mellan två orter, säger Björn Lindström, konsultchef på IT-konsultbolaget Knowit i Sundsvall.

Det Björn syftar på är den inflyttningsservice som Näringslivsbolaget i Sundsvall erbjuder företag som rekryterar utifrån. Ofta handlar det om praktiska frågor kring bostäder, skolor, fritidssysselsättningar och jobb till medföljare. Näringslivsbolagets Laila Bergström har hanterat långt över 700 inflyttningsärenden sedan tjänsten tog fart på allvar 2016-2017 och tänker man på att många ärenden omfattar även barn och medföljare är det betydligt fler är så som kommit i kontakt med servicen.

- Det är ett mycket tillfredställande uppdrag att få bidra till att människor snabbt kan finna sig tillrätta i sin nya hemstad med allt vad det innebär, säger Laila Bergström.

- Dessutom har vi en rätt unik digital tjänst där inflyttare redan i förväg kan söka på pendlingsavstånd, genomsnittliga bostadspriser, skolor och förskolor, så det känns som att vi verkligen har en helhetslösning för dem som söker sig till Sundsvall för ett nytt jobb och en ny tillvaro, fortsätter hon.

Catharina Johansson från Lidköping passar bra in på den beskrivningen. Efter ett yrkesliv på ett flertal orter i södra Sverige kände hon att det var dags för en nystart och det i norra Sverige. Efter ett flertal kontakter med Laila – både telefonledes och personligen – föll valet på Sundsvall.

Hösten 2020 gick flyttlasset i samband med att hon erbjöds jobb och efter det fick hon snabbt hjälp av Laila och Näringslivsbolaget med att hitta en passande bostad.

- Dels lockade naturen och vinterlandskapet i norr, sedan blev jag uppriktigt förvånad över det stöd och det bemötande jag fick när jag kontaktade Sundsvalls kommun och Laila – det här var ju ett stort steg för mig! Jag hade faktiskt varit i kontakt med flera andra kommuner i norra Sverige utan att få motsvarande hjälp, berättar Catharina.

Tillbaka till Knowit som idag är en ganska typisk arbetsgivare i IT-staden Sundsvall. Branschnätverket BRON Innovation räknar in drygt 5 000 anställda i branschen och i hela landet är det bara Lund och Stockholm som har en högre sysselsättningskvot i förhållande till populationen. Efterfrågan på arbetskraft är stor – inte minst på systemutvecklare – och på kort tid hanterade Laila tre av företagets nya rekryteringar. En person från Luleå, en från Finland och så hemvändaren Göran Olsson som efter tre år i Jönköpingstrakten bestämde sig för att hoppa på det snabbt framrusande Knowit-tåget och flytta hem till Sundsvall.

- Dels handlade det om att jag ville komma närmare familjen igen och nu blir jag nog kvar här. Jag fick verkligen bra information från er inflyttningsservice. Det känns som en viktig funktion som nog har ännu större nytta för den som är ny i stan och behöver en bostad, eller helt enkelt vill veta hur saker och ting funkar här, menar Göran Olsson.

Knowit i Sundsvall har idag hela 120 anställda efter att de nyligen köpte upp ett annat mindre företag inom samma bransch. Verksamheten är uppdelad i två affärsområden – ”Solutions” och ”Experience” – och under det närmaste året skulle man behöva anställa ytterligare minst 20 medarbetare.

Ja, vi har haft en snabb utveckling, men med tanke på den smidiga hjälp vi fick från Näringslivsbolaget i de här fallen, tror jag att den här servicen är en konkurrensfördel för Sundsvall när det gäller kompetensrekrytering, fortsätter Björn Lindström.

Laila Bergström tycker det känns fint att kunna hjälpa nyinflyttade personer att komma på plats i sin nya hemstad.
– Sedan tycker jag även att det är viktigt att våra företag får ägna sig åt sin kärnverksamhet, så försöker vi medverka med praktiska detaljer kring inflyttningen. Det kan också röra sig om att vi kan bidra med införsäljningsmaterial och allmän information om Sundsvall till de företag som behöver rekrytera personal från andra delar av landet. Kontakta oss på Näringslivsbolaget så tittar vi på hur vi kan hjälpa just dig på bästa sätt, avslutar Laila Bergström.

För personer eller verksamheter som är intresserade av att veta mer om Sundsvall som potentiell inflyttnings- eller etableringsort finns relevant information att tillgå på nykommun.se.

 


Om Näringslivsbolaget i Sundsvall

Näringslivsbolaget ägs av Sundsvalls kommun och ingår i Stadsbacken AB. Vårt uppdrag är att bedriva näringslivsservice och näringslivsutveckling, öka befintliga företags konkurrenskraft, verka för att nya företag etablerar sig i Sundsvall, främja evenemangsnäringens utveckling och ansvara för kommunens turistbyråverksamhet.