2022-09-19 09:39Nyheter

Nu invigs Sveriges nya Bike Arena – i Sundsvall

Nu invigs Sveriges nya Bike Arena – i SundsvallNu invigs Sveriges nya Bike Arena – i Sundsvall

Södra Berget Bike Arena invigs 24 september kl 11.00. Arenan byggs inom projektet ”Dynamo Sundsvall – ett affärsutvecklingsprojekt på rull” som omfattar omkring 20 miljoner kronor. Södra Berget Bike Arena är en helt ny och spännande reseanledning till Sundsvall som möjliggör för fler att upptäcka ett av Sundsvalls finaste naturområden – Södra berget.

– Under 3 år har vi arbetat med Södra Berget Bike Arena för att skapa en cykelarena i toppklass. Nu ser vi verkligen fram emot att inviga arenan på riktigt och det gör vi genom att ställa till med en folkfest den 24 september, säger Vincent Arvidsson som är projektledare för Dynamo Sundsvall och leder bygget för Södra Berget Bike Arena.


24 september är det då dags för "The grand opening" och friluftscentrum fylls av utställare och matvagnar. Förutom cykling kommer det finnas mycket annat att se och uppleva. Tävlingar, happenings, DJ, traditionell bandklippning och aktiviteter för barnen. En dag du inte vill missa. 

14 leder med planer på fler

Intresset för cykling är stort i Sundsvall och redan innan invigning är det full fart på berget och i de nya cykellederna för stigcykling. Speciellt populär är signaturleden Drakleden som är arenans stolthet. En maffig blå flowled som svänger så det kittlar i magen även på den mer erfarne cyklisten. Förutom Drakleden finns leder som Gnistan, Glöden och teknikområdet Sågverket. Totalt 14 leder med planer på att det kan byggas ännu fler i framtiden.

Södra Berget Bike Arena har byggts enligt principen rolig cykling för alla och därför har lederna anpassats för att många ska kunna cykla på sitt sätt. Exempelvis går det att anpassa farten och bestämma om du vill hoppa eller rulla över vissa hinder.  

Som det hörs grundar sig lednamnen i Sundsvalls historia. Från den förödande branden 1888 när hela Stenstan brann ner till Sågverksepoken där Sundsvall levererade timmer över hela världen.

Passar olika åldrar och färdigheter

– Det märks att många upptäckt glädjen med cykling, både som nöje och som träningsform. Cyklingen passar även olika åldrar och färdigheter. I Sågverket, vår teknikbana, har vi sett alla möjliga cyklister, i alla tempon. Jag tror den minsta som for fram häromdagen bara var 2 år, fortsätter Vincent Arvidsson.

Att arenan är välkommen och helt rätt i tiden råder det ingen tvekan om. Under 2022 har 250 000 besökare hittat till berget. Siffror som man spår kommer öka allt mer tack vare cykelsatsningen.

– Arenan håller en hög klass och kommer locka såväl turister som invånare ut i vår fantastiska natur. Glädjande så har vi besöksrekord i Destination Sundsvall denna sommar, både juni och juli. Flera av hotellen berättar att de haft fler cyklister än tidigare och att cyklisterna verkar trivas hos oss. Tillsammans med vandringen längs S:t Olavsleden blir cyklingen en av våra styrkor, säger Anna Borggren, affärsområdeschef Besöksnäring.

Upplevelser i toppklass

– Här finns något unikt där du kan uppleva cykling i toppklass på dagen och sedan besöka någon av våra många prisbelönta restauranger under kvällen om du önskar. Du får natur och stadsliv i ett, fortsätter Anna Borggren.  

Under dagen kommer bussar att rulla upp till Södra berget från Sundsvalls busstation (Navet). Det finns även möjlighet att ta med sig cykeln ombord. Mer information om invigningen hittar du på www.visitsundsvall.se eller Södra Berget Bike Arenas sociala medier. 

Media är välkomna att närvara under invigningen.

 


Om Näringslivsbolaget i Sundsvall

Näringslivsbolaget ägs av Sundsvalls kommun och ingår i Stadsbacken AB. Vårt uppdrag är att bedriva näringslivsservice och näringslivsutveckling, öka befintliga företags konkurrenskraft, verka för att nya företag etablerar sig i Sundsvall, främja evenemangsnäringens utveckling och ansvara för kommunens turistbyråverksamhet.


Kontaktpersoner

Anna Borggren
Affärsområdeschef Besöksnäring
Anna Borggren