2022-03-02 08:15Nyheter

Ensam var stark – 40 blir starkare

Richard Berglund och Douglas Berkö, Solid Bygg och BetongRichard Berglund och Douglas Berkö, Solid Bygg och Betong

- Helt sjukt! Jag är en sån som alltid säger ja till alla uppdrag, men jag var definitivt inte beredd på att det skulle bli av den här omfattningen!

Rickard Berglund låter uppriktigt talat smått chockad när han berättar om utvecklingen av sitt Alnöföretag Solid Bygg och Betong. Anbuden rasar in!

Från ett sidan om-projekt med veranda- och uterumsbyggande träffade han Douglas Berkö som hade barn i samma förskoleklass. Douglas hade stenkoll på allt som rörde ekonomi, försäljning och administration och var dessutom en trevlig kille. Så det sa väl, typ klick…

Den enskilda firman övergick till ett gemensamt ägt aktiebolag, hösten 2019 skedde de första anställningarna och innan årsskiftet 2022-2023 vill man helst vara 40!

- Ja, det har gått fort. Vet faktiskt inte på rak arm hur många som har anställts det senaste året, men det rör sig om 11-12 personer, så nu är vi 20 men behöver definitivt bli fler, säger Rickard.

Hemligheten bakom framgången är den totalentreprenad man kan erbjuda idag. Från att ”bara” ha handlat om själva byggprocessen fixar företaget nu även allt betongarbete med husgrundsplattor och andra betongfundament. Sedan en tid tillbaka hanterar man också markberedningen inför byggprojekten. Dotterbolaget ”Solid Fönster” sysslar mest med ren försäljning, men man har verkligen ”skapat ett helhetskoncept från mark till sista listen”, som Douglas Berkö uttrycker det – ett koncept som dessutom går som tåget på hemmaplan.

- Vi kommer att bygga ett flertal Fiskarhedenvillor i Beteshagen i Ankarsvik i år och hoppas på att få kontraktet på ytterligare ett antal på andra sidan vägen (Patrullbåtsvägen) efter det. Det finns minst ett 20-tal nyproduktionsprojekt inplanerade, så det går bra nu, konstaterar Douglas Berkö.

Grundförhoppningen var att omsättningen skulle bli 1 miljon kronor det första året. Det blev 2,5 miljoner. På ett halvår. Och även  om allt har gått rasande snabbt – 2021 låg omsättningen på drygt 18 miljoner kronor – och att vännerna och kollegorna Rickard och Douglas blev lite tagna på sängen av utvecklingstakten, så har de beslutat sig för att gå ”all in” i sin affärsidé.

- Det stämmer, nu har vi på allvar börjat att planera och strukturera för vår tillväxttakt och inte bara ta det som det kommer. Det ser i alla fall oförskämt bra ut just nu med alla potentiella projekt, avslutar Richard Berglund lite hemlighetsfullt.


Om Näringslivsbolaget i Sundsvall

Näringslivsbolaget ägs av Sundsvalls kommun och ingår i Stadsbacken AB. Vårt uppdrag är att bedriva näringslivsservice och näringslivsutveckling, öka befintliga företags konkurrenskraft, verka för att nya företag etablerar sig i Sundsvall, främja evenemangsnäringens utveckling och ansvara för kommunens turistbyråverksamhet.