2021-08-19 09:46Nyheter

13 anledningar att starta företag i Sundsvall

Sundsvall har tagit sikte mot framtiden. Det är en resa Sundsvall ska göra tillsammans med fler som har energi, visioner och som tror på regionen – och det ska vara enkelt.

 – Vi fick ett mycket positivt bemötande av kommunen, Näringslivsbolaget och fastighetsägare när vi valde att placera vårt nya telefonbankskontor i Sundsvall, säger Annika Falkengren, tidigare vd på SEB.

Sundsvalls arbetssätt och bemötande är en framgångsfaktor. Det kan Annika Falkengren, tidigare vd på SEB, intyga.

– Det har bidragit till att vi verkligen satsar långsiktigt här, säger hon.

Företag i Sundsvall ska ha de bästa förutsättningarna att lyckas. Av den anledningen har Sundsvalls kommun tagit flera viktiga initiativ med syfte att ge support både till dem som är på väg hit för att etablera sig, och till alla redan befintliga företag. Det är ett arbetssätt med sikte mot framtiden.

En aktör som nyligen hittat till Sundsvall räknas till en av Sveriges ledande affärsjuridiska advokatbyråer.

– Redan innan vi slog upp portarna bjöds vi in till företagarfrukostar med bra information om vad som händer och vad som planeras, säger Magdalena Persson, advokat och delägare vid MAQS Advokatbyrå.

Sundsvall med omnejd har ett spännande näringsliv som många vill vara en del av. För att underlätta kan man få hjälp med frågor som rör allt från jobb till medflyttare, boende, skola och barnomsorg. Kort sagt, det är mycket som ska falla på plats när man flyttar till en annan ort.

– För en arbetsgivare kan processen med att lösa alla praktiska detaljer för en nyinflyttad medarbetare vara tidskrävande och riskerar att ta fokus från kärnverksamheten. Det är därför vi i erbjuder ett rekryteringsstöd till arbetsgivare i form av en inflyttningsservice genom vår inflyttningslots, säger Laila Bergström, näringslivsutvecklare på Näringslivsbolaget i Sundsvall.

FAKTA: 13 anledningar till att etablera företag i Sundsvall

 1. Sundsvall växer. Bostäder byggs som aldrig förr, kontorslokaler i Stenstan görs om till hyresrätter, och byggkranarna trängs i bland annat hamnområdet, på Norra Kajen och i andra områden i direkt anslutning till stadskärnan.
 2. Extra service till företagen. Företag i Sundsvall ska ha de bästa förutsättningarna för att lyckas. Av den anledningen har Sundsvalls kommun tagit flera viktiga initiativ med syfte att ge support både till dem som är på väg hit för att etablera sig, och till alla redan befintliga företag.
 3. Vassa servicegarantier. I servicegarantin ingår bland annat ”Tidigt kundmöte”. När Näringslivsbolaget får in en fråga från ett företag så lovar de att inom två veckor bjuda in till ett första möte mellan alla berörda handläggare på förvaltningar och myndigheter. Lite mindre krångel och byråkrati helt enkelt. Nu i höst lanseras dessutom en ny webb för att underlätta för nya etableringar.
 4. Ett nav för utveckling av innovationer. I Sundsvall hittar du BizMaker. En regional innovationsaktör som utvecklar goda idéer till nya affärer och hållbara lösningar för framtiden. Här kan du som idébärare eller entreprenör få stöd med affärsutvecklingsinsatser, expertkompetens och värdefulla nätverk.
 5. En ledande IT-region. Idag tillhör Sundsvallsregionen de ledande IT-regionerna i landet. Skandia, SEB, SPV, CSN, Försäkringskassan och Bolagsverket är exempel på verksamheter som berikar Sundsvall. Därmed har spetskompetens inom bland annat områdena stora datasystem, mobila tjänster och IT-stödsystem kunnat byggas upp.
 6. Skogen – mer än ett utflyktsmål. Sundsvalls näringsliv har historiskt sett dominerats av skogsindustrin och SCA är fortfarande en stor arbetsgivare med sina ungefär 3 000 anställda i länet där enheten för forskning och utveckling är världsledande. SCA sysselsätter totalt 12 000 personer varav merparten är underentreprenörer.
 7. Sveriges populäraste köpcentrum. Handeln i Sundsvall omsätter varje år åtta miljarder kronor. Birsta är landets tredje största externa handelsområde sett till omsättning. Birsta har 18 miljoner besökare per år och mer än 200 butiker. Flera gånger har Birsta City utnämnts till Sveriges populäraste köpcentrum.
 8. Ett universitet som är ledande på e-lärande. Mittuniversitetet är viktigt för Sundsvall. Campus Sundsvall kännetecknas av utbildningar inriktade mot naturvetenskap, ekonomi, teknik och medier samt utbildningar inom samhällsvetenskap och vård. Många av utbildningarna ges på distans och e-lärande är ett område där Mittuniversitetet är ledande i landet. Grönborgs i anslutning till campus är också en arena med syfte att skapa en starkare gemenskap mellan näringsliv, akademi och kommun.
 9. Närheten till huvudstaden. Med 37 mil till Stockholm, så ligger Sundsvall också närmare huvudstaden än vad både Malmö och Göteborg gör. Utöver ett nytt resecentrum för buss- och tåg-förbindelser så finns direktflyg till Stockholm, Göteborg och Luleå, sommartid även till Visby. Flygplatsen trafikeras av flera bolag och vi flyger charter direkt till solen. Flygplatsen är dessutom centrum för en högteknologisk utveckling inom flygledning, något som drar till sig globalt intresse.
 10. Boendet och lokalhyran är billigare än i riket i stort. Den som räknar kvadratmeterpris för lokalhyra i centrala Sundsvall märker att Sundsvall är konkurrenskraftigt även där. Många kontorslokaler i de äldre stenhusen i Stenstan går att hyra från cirka 1 200 kronor per kvadratmeter. Hyran för kontor i nyare fastigheter med öppna planlösningar och med modern kyla och ventilation kostar några hundralappar mer per kvadratmeter.
 11. Närheten till naturen. Den som gillar friluftsliv och känslan av att ha naturen inpå knutarna får mycket att älska i Sundsvall. Här finns storstadens alla ingredienser, men paradoxalt nog är Sundsvall samtidigt också granne med genuina och starka naturupplevelser.
 12. Stenstan. Ingenstans i Norrland finns så många krogar, pubar, barer, caféer och restauranger. Sundsvall, nyligen utnämnd till Sveriges vackraste stad, erbjuder även massor av festivaler, marknader. Sundsvall har bland annat Sveriges största nationaldagsfirande, den stämningsfulla Lyslördag och klassikern Selånger Marknad. Bland andra evenemang kan nämnas Sensommar, Sundsvall Pride, Thaifestivalen, Sundsvall Bjuder, Sundsvall Block Party och Torgfesten.
 13. Dricksvattnet. Sundsvalls dricksvatten är ett av Europas bästa. Sedan istiden fortsätter Sundsvalls stora vattenflöden ge massor av naturligt rent grundvatten. Grönsta vattentäkt, strax utanför Sundsvall, har dessutom fått den finaste utmärkelse ett vatten kan få och klassas som naturligt mineralvatten.


Om Näringslivsbolaget i Sundsvall

About company