2019-09-12 13:36Pressmeddelande

Premiär för yrkesmässa i norra Dalarna

Projektledaren för Morakontraktet, Anders SandbergProjektledaren för Morakontraktet, Anders Sandberg

För första gången kommer en yrkesmässa att arrangeras i Mora för kommunerna i norra Dalarna. Syftet är att skolelever och arbetsgivare ska hitta varandra och att de som går utbildningar ska få upp ögonen för alla yrken som finns i norra Dalarna. Omkring 1000 elever beräknas komma till mässan.

Det är projektet Morakontraktet som den 23 oktober arrangerar den allra första yrkesmässan för arbetsgivare och elever från Mora, Orsa och Älvdalens kommuner.

Syftet är att eleverna ska får bättre kännedom om vad det finns för yrkes- och karriärmöjligheter i hemkommunerna, så att de kan välja rätt utbildningar. Arbetsgivarna får en chans att visa upp sin bransch och sina yrken för eleverna.

”Det är redan ett stort intresse bland arbetsgivarna för premiärmässan. Just nu är mer 40 av de tillgängliga 70 platserna bokade. Det är framförallt besöksnäringen, tillverkningsindustrin och kommunerna som anmält sig”, säger projektledaren Anders Sandberg på Mora kommun.

”Men vi önskar att fler arbetsgivare från handel-, bygg-, transport-, skog- och entreprenadbranscherna skulle vilja haka på. Det skulle ge en större bredd”, fortsätter Sandberg

Eleverna kommer från årskurs 8 och 9 på högstadiet, årskurs 2 på Mora gymnasium samt elever från Moras vuxenutbildning.

”Det viktigaste är att skapa en rolig, intressant och inspirerande aktivitet som får eleverna att bli nyfikna och engagera sig i dialog. Det kommer finnas 65 montrar, där ungefär hälften är företag och hälften är arbetsgivare inom den offentliga sektorn.”

Arbetsgivarna uppmanas också att erbjuda praktikplatser till intresserade ungdomar.

”I mitten av mässan kommer det finnas ett ”SYV-torg”, där studie- och yrkesvägledare för att informera om utbildningar och hjälpa till med praktikplatser. Det kommer också finnas en prao-bank tillgänglig där de arbetsgivare som anmält intresse för att ta emot praktikanter finns listade”, berättar Anders Sandberg på Mora kommun.

Yrkesmässan

  • En mötesplats för arbetsgivare och elever från Mora, Orsa och Älvdalen
  • Arrangeras av Morakontraktet och Mora kommun
  • Kostnadsfritt för att delta
  • Äger rum 23 oktober klockan 09.00 – 16.00 i Idre fjäll arena i Mora (innebandyhallen).

    Läs mer på morakommun.se/yrkesmassa


Om Mora kommun

Målet är Mora! Välkommen till Mora kommuns officiella pressrum på Notified.


Kontaktpersoner

projektledare Morakontraktet
Anders Sandberg