2019-09-24 16:00Pressmeddelande

Mora åter bästa elitidrottskommun i landet

För andra året i rad har Mora utsetts till Årets elitidrottskommun i Sverige. Det är tidningen Sport & Affärer som varje år gör en ranking på hur starka Sveriges kommuner är inom idrotten.  Mora kommer dessutom tvåa på listan för bästa kommun av idrottsarrangemang, i kategorin event i mindre kommuner.

Mora utsågs även till årets elitidrottskommun förra året. I årets motivering noteras att över tio VM-medaljer och ett trettiotal SM-medaljer har gått till idrottsutövare från Mora det senaste året.

Sport & Affärer noterar att bland annat att KAIS Mora spelar i högsta damligan i innebandy, kommunen har individuella elitframgångar i VM och världscup, samt pallplatser och SM-medaljer i längdskidåkning, rullskidor, mountainbike, skidorientering, rodd, alpint och dans.

Efter Mora kom Östersund på andra plats och Åre trea bland landets elitidrottskommuner.

Det som Sport & Affärer har gått efter i sin ranking av bästa elitidrottskommuner är nationella och internationella elitidrottsframgångar i relation till folkmängden, kommunalt stöd till elitidrotten, det lokala näringslivets samarbete med elitidrotten, samt kommunens exponering av elitidrotten som verktyg för marknadsföring.

Dessutom kommer Mora tvåa bland alla mindre kommuner när det gäller event, alltså idrottsarrangemang. I kategorin ingår kommuner upp till 70 000 invånare. Segrade gjorde Östersunds kommun.

Mora genomförde tillsammans med Älvdalens och Malung-Sälens kommuner 21 tävlingar och motionslopp inom Vasaloppet. Vinterveckan har 11 och sommarveckan 10 evenemang i längdskidåkning, cykel och löpning. Totalt har Vasaloppsarrangemangen över 100 000 deltagare. För 2018 beräknades att dessa besökare och deltagare omsatte 420 miljoner kronor, inklusive de träningsresor till Mora som en del deltagare genomförde före tävlingarna.

Mora arrangerar också idrottsevenemang i bland annat skicross, skoter och brottning.

”Det är hedrande att för andra året i rad bli Sveriges bästa elitidrottskommun. Det visar vilken bredd och vilka fantastiska idrottsföreningar vi har i Mora. I år fick vi även pris för alla evenemang som arrangeras. Det ligger många timmar och mycket slit bakom dessa utmärkelser. Jag är mycket stolt över detta, och jag vill tacka alla som har gjort de här fina utmärkelserna möjliga! Det betyder mycket för Mora”, säger kommunstyrelsens ordförande Anna Hed (C).


Om Mora kommun

Målet är Mora! Välkommen till Mora kommuns officiella pressrum på Notified.


Kontaktpersoner

Kommunalråd (C), kommunstyrelsens ordförande
Anna Hed