2021-05-05 08:00Pressmeddelande

Virtuell influencer ska höja kunskapen om psykisk hälsa

null

Mind och Studieförbundet Bilda lanserar en virtuell influencer; Nere. Nere är en helt vanlig 17-åring som ska höja kunskapen hos unga om psykiskt mående och göra det lättare att stötta sina kompisar. Initiativet är ett sätt att tackla den ökade psykiska ohälsan i åldrarna 15–25 år och faktumet att hälften av unga som mår dåligt idag skäms över att berätta det – detta enligt en ny undersökning “Hur har du det?”

– Att vara nere är ett sätt att diskutera psykisk ohälsa utan att det blir tungt och krångligt. Genom att prata om att vara nere i stället för att ha psykisk ohälsa gör vi ämnet mer greppbart, mindre stigmatiserat och lättare att ta till sig. Med hjälp en annorlunda talesperson så vill vi avdramatisera ämnet och nå de unga via deras plattformar, säger Selene Cortes, projektledare på Mind.

En virtuell influencer
För att göra det lättare att prata om hur man mår har Mind och Bilda skapat den 3D-renderade gestalten Nere som visuellt kan visa upp de mentala utmaningar tonåringar har idag. Förutom sin egen sajt, varanere.se, har Nere sin ursprungliga hemvist på Instagram, där tanken är att skapa en dialog bland unga samt att inspirera följarna att prata med varandra om hur livet är på riktigt.

– Nere har likt de flesta i den åldern ett rikt känsloliv med höga toppar och djupa dalar, och som kan det mesta om att känna sig deppig, ha ångest och annat som kan vara tufft. Dessutom har Nere mycket humor, och använder den väl för att skapa igenkänning och normalisera att livet går upp och ner i perioder, säger Selene Cortes.

Kunskapen om psykisk hälsa är låg bland ungdomar
Bland unga är kunskapen om psykisk ohälsa generellt låg. Många blandar ihop vanliga känslor med sjukdomar och diagnoser. Men ”att vara nere” är något som alla förstår och det är inte stigmatiserande.

– Väldigt många unga har till exempel ingen aning om hur känslor fungerar och uppstår, alltså varför en mår som en mår. Det gör att de blir rädda för att vara nere. Vi hoppas att fler unga kan lära sig att det här med känslor, även när det känns väldigt rörigt, går att förstå. Och att det är viktigt att prata med varandra när livet är tufft, säger Selene Cortes.

Bygger på expertis
Karaktären Neres aktiviteter och budskap grundar sig på baskunskaper som är framtagna tillsammans med ungdomar, experter och psykologer. Kunskaperna ska ge ungdomar en förståelseför sitt mående, hur de kan hantera det, samt vad som är viktigt när man skall stötta andra.

Podcast och ledarutbildning
Nere kommer under 2021 att lansera en egen podcast och bjuda in gäster som berättar om hur de hanterar livet när det skakar lite. Initiativet ”Vara Nere” innehåller dessutom en kostnadsfri utbildning för ideella ledare och andra viktiga personer som finns nära unga, baserat på samma baskunskap. 

Utdrag från rapporten ”Hur har du det?”.
21 % anger att de sällan eller aldrig har någon vuxen att prata med

18% anger att de aldrig berättar för någon när de mår dåligt

Över hälften har någon gång haft en kompis som pratat med dem om att de inte längre vill leva

46% uppger att de ofta skäms när de mår dåligt

26% behöver fler vuxna att prata med

Kontaktpersoner:
Mind: Selene Cortes; selene.cortes@mind.se

Bilda: Celia Cox; celia.cox@bilda.nu

Länkar
Rapport; Hur har du det?: https://mind.se/aktuellt/mind-...
Mind: www.mind.se
Bilda: www.bilda.nu
Kunskapssajt: www.varanere.se
Instagram: @vara_nere
Om initiativet: www.varanere.se/initiativet
Ledarutbildningen: www.varanere.se/ledarutbildning

Om undersökningen
En enkätstudie från Mind och Fryshuset där 1073 ungdomar mellan 15–25 från hela Sverige svarade på frågor om sitt psykiska mående på sajten ungdomar.se. Undersökningen sammanfattas i rapporten ”Hur har du det”. Ungdomar.se är en av Sveriges största digitala plattformar för unga med cirka 40 000 unika besökare i veckan. Kontaktperson Fryshuset: lucella.bergstrom@fryshuset.se

Om Mind
Mind är en ideell förening som sedan 1931 arbetar för ett samhälle som uppmärksammar och aktivt motverkar psykisk ohälsa, där personer med psykisk ohälsa blir respekterade och får det stöd de behöver, och där ingen tar sitt liv. Vår verksamhetsidé är att förebygga psykisk ohälsa genom att erbjuda medmänskligt stöd, sprida kunskap och bilda opinion. Sedan 2015 driver vi Sveriges första suicidpreventiva stödlinje, Självmordslinjen. En tjänst som finns tillgänglig dygnet runt via telefon och chatt och som bemannas av utbildade volontärer. Vi vill att ingen skall behöva vara utan stöd när de inte mår bra. Tillsammans skapar vi ett medmänskligare samhälle. Tillsammans räddar vi liv!’

Om Bilda
Bilda är ett studieförbund som arrangerar studiecirklar, kurser och arrangemang och stärker människor genom bildnings- och kulturverksamhet. Tack vare nära samarbete med medlemsorganisationer och andra samverkansparter, och det nätverk av ideella krafter och engagemang som finns i samhället når vi många människor, i alla åldrar, med olika bakgrund över hela Sverige.



Om MIND

Mind är en ideell förening som arbetar för psykisk hälsa. Vi arbetar för ett samhälle som uppmärksammar och aktivt motverkar psykisk ohälsa, där personer med psykisk ohälsa blir respekterade och får det stöd de behöver, och där ingen tar sitt liv. Vi erbjuder medmänskligt stöd, sprider kunskap och bildar opinion. Våra stödverksamheter bemannas av volontärer: Självmordslinjen (tel: 90101 chatt: mind.se), Äldrelinjen (tel: 020-22 22 33) och Föräldralinjen (tel: 020-85 20 00).


Kontaktpersoner

Johanna Nordin
Chef för Kunskap och Utveckling
Johanna Nordin