2024-04-26 06:00Pressmeddelande

Varmprat ska motverka psykisk ohälsa

Ur kampanjfilmenVarje samtal räknas, ett initiativ från Mind för att motverka psykisk ohälsa genom varmprat. Foto: Arvid Kornstrand @kornstrand // @xomgmt

Psykisk ohälsa är ett växande folkhälsoproblem som kryper allt lägre ner i åldrarna. Samtidigt visar forskning att det medmänskliga samtalet kan ha stor betydelse för det psykiska välbefinnandet. Under hela maj månad, som världen över uppmärksammas som Mental Health Awareness Month, driver den ideella organisationen Mind därför initiativet Varje samtal räknas. Syftet är att få fler att våga prata om hur vi mår på riktigt och öppna upp för samtal.

Enligt Socialstyrelsen har barn och unga som fått vård för depression eller ångestsyndrom tredubblas sedan 2006. Folkhälsomyndighetens senaste nationella folkhälsoenkät visar också att 4 av 10 vuxna uppger att de har psykiska besvär i form av ångest, nedstämdhet, stress och sömnsvårigheter, och nästan hälften av alla pågående sjukskrivningar är orsakade av psykiatriska diagnoser. Psykisk ohälsa kostar individer stort lidande och samhället enorma resurser varje år. I värsta fall kostar det liv.

– Varje samtal räknas när man mår dåligt psykiskt. Genom våra stödlinjer vet vi att ett samtal där man blir lyssnad på och bekräftad i sitt mående kan ha stor betydelse för det psykiska välbefinnandet. Vi måste våga ha samtal där vi ser, lyssnar och pratar med varandra om det som berör oss, säger Johanna Nordin, chef för kunskap på organisationen Mind som med ideella krafter driver flera stödlinjer och som förra året tog emot omkring 90 000 samtal.

De tillfällen då vi är i kontakt med varandra och stämmer av läget bidrar till att vi mår bättre. Hur hittar man ett bra tillfälle, hur inleder man ett samtal och vad kan man prata om?  Det lyfter Mind fram genom initiativet Varje samtal räknas, där man kan få hjälp att förvandla kallprat till varmprat genom ett antal varmpratskort.

– Att varmprata ser jag som en typ av civilkurage. Det är ett sätt att se efter sina medmänniskor på en grundläggande och medmänsklig nivå. Jag är också övertygad om att vi kan stärka det psykiska välmåendet över lag om vi blir bättre på att lyssna på varandra, säger Johanna Nordin.

Mind driver stödlinjerna Självmordslinjen, Livslinjen, Äldrelinjen och Föräldralinjen, som förra året tog emot omkring 90 000 samtal. Genom att köpa Varmpratskort och pins stödjer man Minds livsviktiga arbete och ge fler möjlighet till ett medmänskligt samtal. Varmpratskort och pins finns till försäljning hos bland annat Mind, Apotek Hjärtat, vissa ICA-butiker, Waynes Coffee, XL-bygg, Bolist och Happy Homes, som alla är samarbetspartners i Varje samtal räknas.

 

.

 


Om MIND

Mind vill bidra till ett medmänskligare samhälle genom att lyfta vikten av samtal och att bry sig om varandra. Vi vill främja psykiskt välbefinnande genom att vara en röst för de med psykisk ohälsa och minska skam och stigma genom att sprida kunskap. Mind vill medverka till att psykisk hälsa ses som ett viktigt område som kräver både åtgärder och resurser. Minds volontärer tog emot cirka 90 000 samtal förra året från människor i våra stödlinjer; Självmordslinjen, Livslinjen, Äldrelinjen och Föräldralinjen.


Kontaktpersoner

Lolo Westerman
Pressansvarig
Lolo Westerman
Johanna Nordin
Chef för Kunskap och Utveckling
Johanna Nordin