2016-08-17 10:29Pressmeddelande

​Självmorden fortsätter att vara ett stort folkhälsoproblem

null

Enligt Socialstyrelsens statistik som presenteras idag ökade det totala antalet självmord något från 1 531 under år 2014 till 1 554 under år 2015. Antalet självmord bland unga i åldern 15-24 år minskade något, från 170 till 143.

Carl von Essen, generalsekreterare på Mind är oroad och menar att behovet av medmänskligt stöd i samhället är enormt.

- Det går inte att dra slutsatser om trender utifrån ett enskilt år. Men det är tydligt att antalet självmord fortfarande är ohyggligt många. Det är ett stort folkhälsoproblem. Inte minst är det oerhört sorgligt att så många unga tar livet av sig, säger Carl von Essen.

Mind har hittills i år haft runt 15 000 samtal till Självmordslinjen som är en dygnet runt jour på både chatt och telefon. Antalet stödsökande är mångdubbelt fler. Mind har nu rekryterat upp emot 300 volontärer som får utbildning och bemannar linjen under sin lediga tid.

Mind uppmanar regeringen att fullt ut genomföra det självmordsförebyggande program som antogs av riksdagen 2008, i samband med att nollvisionen antogs. Mind lyfter framför allt följande åtgärder för att förebygga självmord:

  • Insatser för att främja goda livschanser för mindre gynnade grupper, bl a en aktiv arbetsmarknadspolitik.
  • Psykosociala och medicinska insatser för riskgrupper, i synnerhet personer som har försökt begå självmord.
  • Utbildning av vårdpersonal och andra nyckelgrupper i samhället
  • Fortsätt begränsa tillgängligheten till metoder för att begå självmord.
  • Stöd till frivilligorganisationer som hjälper människor som mår psykiskt dåligt och deras anhöriga.

Socialstyrelsens siffror inkluderar både säkra självmord och dödsfall med oklar avsikt ("osäkra självmord"). Det är denna siffra som brukar användas vid analyser av självmordstalet i Sverige. Likt tidigare år svarar män för ungefär två tredjedelar av alla självmord (1092 av 1554).

Till Socialstyrelsen


Om MIND

Mind är en ideell förening som arbetar för psykisk hälsa. Vi arbetar för ett samhälle som uppmärksammar och aktivt motverkar psykisk ohälsa, där personer med psykisk ohälsa blir respekterade och får det stöd de behöver, och där ingen tar sitt liv. Vi erbjuder medmänskligt stöd, sprider kunskap och bildar opinion. Våra stödverksamheter bemannas av volontärer: Självmordslinjen (tel: 90101 chatt: mind.se), Äldrelinjen (tel: 020-22 22 33) och Föräldralinjen (tel: 020-85 20 00).


Kontaktpersoner

Johanna Nordin
Chef för Kunskap och Utveckling
Johanna Nordin