2017-06-26 08:00Pressmeddelande

Mind öppnar Sveriges första modererade stödforum om psykisk ohälsa

null

Nu slår Mind upp portarna för Mind Forum, ett modererat stödforum på nätet, där man anonymt kan prata om livet när det känns tufft. Nu i sommarlovs- och semestertider brukar antalet självmord öka. 

Ensamhet och höga förväntningar på denna årstid skapar oro och ångest. Mind erbjuder därför en möjlighet att kommunicera med andra i liknande situation, som vill berätta hur de känner sig.

- Mind Forum kompletterar övriga forum som finns, genom att erbjuda säkerhet, sakkunskap och vara fokuserat på en av våra största samhällsutmaningar - psykisk ohälsa, säger Karin Schulz, Generalsekreterare för Mind.

På forumet kan man ge och få stöd, dela tips och råd, berätta om sina erfarenheter och läsa fakta. Forumet modereras dygnet och är finansierat av Arvsfonden.

I samband med lanseringen släpps även podcasten Skamlöst, en podd med gäster som pratar om skam relaterat till psykisk ohälsa. Programledare är Selene Cortes från Mind och skådespelerskan Saga Becker.

Psykisk ohälsa – vår tids största folkhälsoproblem

Psykisk ohälsa utgör ett stort folkhälsoproblem. Ohälsan omfattar stora grupper i samhället och ställer stora krav på samhällets vårdresurser. I vissa fall är orsaken livskriser av olika slag och i andra fall psykiska diagnoser och tillstånd.

- Livet drabbar oss alla ibland, och vi måste bli bättre att prata om när det händer. Tyvärr är psykisk ohälsa förknippat med stigma och skam vilket gör att man ofta väljer att inte prata om det. Man är rädd för de konsekvenser det kan medföra. Samtidigt är det viktigt att berätta eftersom det hjälper att prata om det, säger Selene Cortes, projektledare för Mind Forum.

Lansering sker måndagen 26 juni, på forum.mind.se.


Om MIND

Mind är en ideell förening som arbetar för psykisk hälsa. Vi arbetar för ett samhälle som uppmärksammar och aktivt motverkar psykisk ohälsa, där personer med psykisk ohälsa blir respekterade och får det stöd de behöver, och där ingen tar sitt liv. Vi erbjuder medmänskligt stöd, sprider kunskap och bildar opinion. Våra stödverksamheter bemannas av volontärer: Självmordslinjen (tel: 90101 chatt: mind.se), Äldrelinjen (tel: 020-22 22 33) och Föräldralinjen (tel: 020-85 20 00).


Kontaktpersoner

Johanna Nordin
Chef för Kunskap och Utveckling
Johanna Nordin