För att skapa samtal kring psykisk hälsa har Triwa till förmån för Mind tagit fram en klocka som ändrar färg baserat på hur bäraren mår. Ambassadör för projektet är hyllade hiphop-artisten Erik Lundin. Överskottet går till Minds arbete för psykiskt välbefinnande för alla.
Klockan, som går under namnet “Time to Talk”, har en temperaturkänslig urtavla som reagerar på användarens kroppsvärme, vilket kan ge en indikation på hur bäraren mår. Det är samma material som användes i så kallade ”mood rings”, som var populära under 90-talet. Syftet med den unika produkten är att belysa vikten av samtal och sänka tröskeln för att prata om hur vi mår. Samtidigt är det nytt sätt att samla in pengar och öka kännedomen för Mind.
– I vår statistik ser vi att trycket på Självmordslinjen ökar i samband med julen. De senaste två åren har dessutom pandemin bidragit till ökad psykisk ohälsa. Bland många män finns en utpräglad tystnadskultur, vilket kan göra det svårare att prata om sina problem. Vi ser initiativet som ett oväntat sätt att lyfta en tabubelagd problematik i en målgrupp som är svår att nå, säger Karin Schulz, generalsekreterare på Mind.
Den ideella organisationen Mind arbetar med kunskapsspridning, påverkansarbete och driver flera stödlinjer. På baksidan av klockan finns numret 90101 ingraverat. Telefonnumret går till Minds självmordslinje som är öppen dygnet runt, alla dagar på året.
– Tystnaden bland män är ett massivt problem. Jag har själv sett konsekvenserna på nära håll. Vi måste hitta nya vägar till samtal och jag hoppas att det här initiativet kan vara en del i det, säger Erik Lundin, hiphop-artist och ambassadör för projektet.
Den nya klockan har tagits fram exklusivt för projektet och överskottet från försäljningen går till Mind.
– Klockan som symbol är klassiskt manlig. Därför är det intressant att använda den som verktyg för att skapa meningsfulla samtal. Som klocktillverkare har vi alltid strävat efter att bidra till verklig förändring och vi är väldigt stolta över att kunna stötta Minds viktiga arbete, säger Ludvig Scheja, grundare och creative director på Triwa.
Antalet samtal till Självmordslinjen har ökat kraftigt under 2021. Under perioden januari-oktober tog Mind emot 64 400 samtal, jämfört med 44 100 samtal under samma period 2020. Ungefär en tredjedel av de som ringde in var män, samtidigt som män är kraftigt överrepresenterade i självmordsstatistiken. Under 2020 tog 1441 personer sitt liv. Av dessa var 70% män och 30% kvinnor.
Mer information om initiativet på www.mind.se
Den limiterade klockan “Time to Talk” släpps den 7 december på www.triwa.com
För bilder och filmer:
https://www.dropbox.com/sh/oo1yrcf3bwkrjwr/AAB9dRiHnCj5sK9LjGViN1vTa?dl=0
Kontaktpersoner:
Karin Schulz
Generalsekreterare, Mind
karin.schulz@mind.se
073-501 80 33
Ludvig Scheja
Grundare och creative director, Triwa
ludvig@triwa.com
070-994 83 87
Genom medmänskliga samtal, kunskapsspridning och påverkansarbete vill vi minska stigma och skam kring psykisk ohälsa och öka förutsättningarna för psykiskt välbefinnande för alla. Vi arbetar för ett samhälle som främjar psykiskt välbefinnande. Ett samhälle där människor med psykiska besvär och psykiatriska diagnoser blir respekterade, får det stöd de behöver och där ingen tar sitt liv. Vi bedriver stödlinjerna Självmordslinjen, Äldrelinjen, Föräldralinjen och Mind Forum.