Adhd, ilska, datorspelsberoende och mindfulness – nu kan du läsa om känslor, diagnoser och psykisk hälsa på sju språk utöver svenska på mind.se.
– Att läsa om sin diagnos och om psykisk hälsa på sitt eget språk gör att man förstår bättre och känner sig tryggare, säger Liria Ortiz, psykolog, psykoterapeut och författare.
Förra året besvarade över 740 volontärer på Mind 94 000 samtal i fyra stödlinjer. Förutom Självmordslinjen, som fyller tio år i år, finns också Livslinjen, Äldrelinjen, Föräldralinjen och Mind Forum, där användare kan ge varandra stöd. Nyligen lanserade Mind även Stöd & kunskap, ett omfattande kunskapsstöd på mind.se, där de översatta texterna utgör en del.
Liria Ortiz, som själv har bytt land och språk, betonar hur viktigt det är att få information på sitt eget språk.
– Att inte kunna majoritetsspråket kan orsaka stress och osäkerhet och göra det svårt att söka hjälp. En tolk kan översätta ord men inte alltid känslor och detaljer. En person med depression kan ha svårt att beskriva sin sorg och trötthet exakt, vilket kan göra att man missförstår hur allvarligt det är.
De utvalda språken är ukrainska, arabiska, finska, persiska, ryska, spanska och engelska. På dessa finns nu 42 texter, både nyskrivna, omarbetade och uppdaterade. Det är 25 forskare och sakkunniga som har faktagranskat dem.
Språkservice heter översättningsbyrån. Översättningarna är finansierade av Postkodlotteriet och Folkhälsomyndigheten.
Liria Ortiz: Att inte ha språket är ofta en stor stress
Mind är en ideell organisation som arbetar för att främja psykiskt välbefinnande och motverka självmord. Vi vill se ett samhälle där människor med psykiska besvär och psykiatriska diagnoser blir respekterade, får det stöd de behöver och där ingen tar sitt liv. Det strävar vi mot genom att sprida kunskap om psykisk hälsa, bedriva påverkansarbete och erbjuda olika former av medmänskligt stöd. Bland annat har vi en omfattande digital stöd- och kunskapsbank, Sveriges största forum inom psykisk hälsa och driver fyra stödlinjer som tillsammans tar emot 90 000 samtal per år.