Bakom Instagramkontot Broderauttexten, med omkring 155 000 följare, står Gisela Ståle. Hon har flera gånger i sitt liv drabbats av utmattningssyndrom och det var under den fjärde sjukskrivningen som hennes första broderi, ”Träl res dig”, kom till. Som ambassadör för Mind vill Gisela sprida information om Minds arbete så att fler får kunskap och tips om hur man kan agera då man själv eller någon i ens närhet mår dåligt.
Efter att ha blivit utbränd för fjärde gången bestämde sig Gisela Ståle för att skaffa en hobby att fokusera på, något som skulle kunna hjälpa henne att skingra tankarna. För fem år sedan fick hon syn på ett broderi-kit för barn med mönster och material i en hobbyaffär. Men när hon skulle börja brodera efter mönstret, som föreställde en blomma, kändes det alldeles för tråkigt. Hennes första broderi blev i stället ”Träl res dig" i versaler och olika färger för varje ord. På den vägen har det fortsatt. Gisela broderar vad hon själv beskriver som en blandning av komiska och mörka budskap och inspirationen hittar hon i sin vardag, ett helt vanligt liv som känns igen av många.
– Jag har haft perioder av att må psykiskt dåligt under flera delar av mitt liv. Det har primärt handlat om ångest och utmattning och under vissa perioder även depression. Det har varit otroligt tufft, ensamt och förenat med mycket skam- och skuldkänslor. Under dessa perioder har jag alltid dragit mig undan från socialt umgänge och andra aktiviteter, dels för att jag inte orkat, dels för att det är svårt att umgås med andra när man inte mår bra, när svaret på frågan ”Hur är det?” är ”Inte alls bra faktiskt”, säger Gisela.
Instagramkontot Broderauttexten följs idag av närmare 155 000 personer. När Gisela märkte att hon genom sitt konto kunde lägga en komisk twist på sin egen situation, på det mörka, så öppnades en väldigt terapeutisk kanal. Hon berättar att det har varit otroligt läkande att kunna distansera sig och se det komiska perspektivet i det svåra.
– När jag på mitt konto adresserar psykisk ohälsa så får jag alltid otroligt mycket aktivitet i mitt kommentarsfält. Jag kanske har lagt ut en text som ”att ställa in kan vara att ställa upp för sig själv”, och då kommer det alltid massor med kommentarer om igenkänning och flera skriver och berättar om egna upplevelser. För min del är det otroligt hjälpsamt och läkande att veta att vi är många som delar dessa vardagliga svårigheter, och min mission i den här delen av mitt liv handlar just om att lyfta på locket till det mörka och svåra och dela det med andra. I delandet av svåra upplevelser minskar skam och skuldkänslor, det är min övertygelse. Om man sen också ibland kan få in en humoristisk twist, ett litet asgarv mitt i eländet, så är det som att det svåra åtminstone för en stund får släppa taget om en, och jag älskar den känslan så mycket. När jag ibland lyckas hitta ett komiskt perspektiv på något som också är svårt för mig, så känner jag det lite som att jag ger mörkret på käften, om så bara i en millisekund!
Nu blir Gisela ambassadör för Mind och hoppas på så sätt kunna bidra till att öppna upp för samtal om psykisk hälsa och till en ökad acceptans och förståelse för att vi är många som mår dåligt i vissa perioder av våra liv.
– Jag älskar ju Mind så mycket! Att veta att det finns organisationer som jobbar för psykisk hälsa på ett strukturerat och professionellt sätt, gör mig väldigt trygg och hoppfull, säger Gisela.
Petra Lindskog, som är engagemangschef på Mind, är väldigt glad över organisationens nya ambassadör.
– Gisela har en förmåga att genom sitt broderi träffa mitt i prick och sätt ord på svåra tankar och känslor med en värme och humor som känns inkluderande och som för de flesta har stor igenkänning. Jag är så glad över att Gisela vill stödja oss i vårt arbete att ge stöd och hopp i livet, säger Petra.
Kontakt:
Tove Lundgren, ansvarig för Minds ambassadörsprogram, 076-316 25 25
Genom medmänskliga samtal, kunskapsspridning och påverkansarbete vill vi minska stigma och skam kring psykisk ohälsa och öka förutsättningarna för psykiskt välbefinnande för alla. Vi arbetar för ett samhälle som främjar psykiskt välbefinnande. Ett samhälle där människor med psykiska besvär och psykiatriska diagnoser blir respekterade, får det stöd de behöver och där ingen tar sitt liv. Vi bedriver stödlinjerna Självmordslinjen, Äldrelinjen, Föräldralinjen och Mind Forum.