2023-02-20 07:00Pressmeddelande

Den 23 feb lanseras Minds podd ”På liv och död med Ullakarin Nyberg

Psykiatern och suicidforskaren Ullakarin Nyberg har varit en stöttepelare för många med mörka tankar i P1-serien "Livet". Många inringare har fått tröst av hennes kloka ord och kraft att orka leva vidare.

Nu lanserar Mind podden "På liv och död", där Ullakarin Nyberg pratar med människor som på olika sätt levt nära självmord. Personer som har eller har haft självmordstankar och som vill dela eller få stöd och hjälp att reda i en svår situation kan höra av sig till podden och få prata med Ullakarin. Podden kommer att finnas tillgänglig varannan vecka under våren med start den 23 februari.

-  Vi är så glada över att Ullakarin vill göra den här podden med oss, säger Johanna Nordin, projektledare på Mind. Vi arbetar aktivt med självmordsprevention och driver sedan tidigare Självmordslinjen, dit människor som inte orkar leva eller deras anhöriga kan höra av sig för att få medmänskliga samtal med volontärer. Vi vet att ett medmänskligt samtal kan vara skillnaden mellan liv och död för den som lider psykiskt.

Ullakarin Nyberg hör till landets mest erfarna suicidforskare som också arbetar kliniskt och även hon är glad över satsningen.

-  Jag tycker att Mind gör ett väldigt viktigt arbete och med den här poddsatsningen känner jag att jag kan tillföra än mer till det. I mer än 30 år har jag samtalat med människor som inte orkar leva och jag vet att samtal hjälper.

"På liv och död med Ullakarin Nyberg" kommer att finnas på alla poddplattformar och vi söker även fler deltagare. För kontakt mejla gärna till: palivochdod@mind.se

 


Om MIND

Mind vill bidra till ett medmänskligare samhälle genom att lyfta vikten av samtal och att bry sig om varandra. Vi vill främja psykiskt välbefinnande genom att vara en röst för de med psykisk ohälsa och minska skam och stigma genom att sprida kunskap. Mind vill medverka till att psykisk hälsa ses som ett viktigt område som kräver både åtgärder och resurser. Minds volontärer tar emot över 100 000 samtal årligen från människor i våra stödlinjer; Självmordslinjen, Livslinjen, Äldrelinjen och Föräldralinjen.


Kontaktpersoner

Lolo Westerman
Pressansvarig
Lolo Westerman
Johanna Nordin
Chef för Kunskap och Utveckling
Johanna Nordin